26.10.2017 16:15

No redakcijas arhīva: "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" oktobrī

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Rīgas Apriņķa Avīze" 2012. gada 19. oktobrī "Rīgas Apriņķa Avīze" 2012. gada 19. oktobrī arhīvs

Tuvojoties mēneša beigām, atskatījāmies, ko laikraksti "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" saviem lasītājiem vēstīja oktobrī pirms pieciem, desmit gadiem un vairākiem gadu desmitiem.

Pirms 70 gadiem
"Atkāpjoties vācu fašistiskie iebrucēji galīgi sapostīja Ropažu dzirnavu dambi pār Juglu. Šovasar ropažnieki ar dzirnavu vadītāju b. Šķiļinu priekšgalā ķērās pie dambja atjaunošanas. Talku veidā čakli strādāja visi ropažnieki. Lielu palīdzību un atsaucību ropažnieku vajadzībām veltīja PSRS Augstākās Padomes deputāts b. Bagramjans, gādājot vajadzīgo cementu. Atjaunoto dzirnavu dambi atklāja 18. okt., piedaloties ap 200 ropažnieku. Atjaunotais dzirnavu dambis ir ropažnieku dāvana Oktobra svētkos ne tikai savam, bet arī apkārtējiem 5 pagastiem." (1947.g. 26. oktobrī)

Pirms 60 gadiem
"Kad tuvojas vakars, kūdras fabrikas "Olaine" galdnieka b. Mironova ģimene pulcējas pie televizora. Atnāk arī draugi un kaimiņi. Ne jau vienmēr var aizbraukt uz teatri Rīgā, ne vienmēr patīk gaidīt, kamēr jaunāko filmu izrādīs fabrikas klubā. Līdz ar televizora iegādi tas vairs nav jādara.
Gandrīz virs katras mājas kūdrinieku ciematā redzamas televizoru antenas. Tos iegādājušies elektriķis b. Aņkins, elektrometinātājs b. Siliņš, iecirkņa priekšnieks b. Turlajevs un daudzi citi. Pašlaik ciemata dzīvokļos jau ir vairāk nekā 20 televizoru. Radio ir gandrīz katrā ģimenē." (1957.g. 9. oktobrī)

Pirms 50 gadiem
"Daudzās Latvijas upēs vairs neredz kokus uz leju līgojam kā kādreiz. Bet Ventā un Gaujā tas tā vēl notiek. Gan nav vairs tā kā desmit gadu atpakaļ, kad Gauja sanesa Mazā Baltezerā pie simts tūkstošiem kubikmetru koku un to izšķirošana un nosūtīšana ieilga līdz novembra saliem. Taču arī šogad Gauja pacēla plecus gandrīz 40 tūkstošus kubikmetru un nonesa lejas ezerā. Vajadzēja vīrus, kas pludinātāju darbu prot." (1967.g. 8. oktobrī)

Pirms 40 gadiem
"Zvejnieku kolhoza "9. maijs" zivju audzētava atrodas Daugavā, netālu no Ķekavas. Šogad tai aprit otrais gads, un galvenais zivkopis Jānis Eglītis cer, ka rudenī patērētājiem varēs nodot pirmo pašu audzēto produkciju – 20 t varavīksnes foreļu ar vidējo zivs svaru 200 grami." (1977.g. 4. oktobrī)

Pirms 25 gadiem
"Rīgas rajonā valsts valodas zināšanas pārbaudītas gan Siguldā, gan Olainē, gan citur. Mēs izvēlējāmies Salaspili. Tur vienlaicīgi pārbaudījumu kārtoja mediķi ambulancē un zinātnieki ZA Fizikas institūtā. Nolēmām doties uz ambulanci, jo arī lasītājiem ikdienā ar dakteriem, māsiņām un feldšeriem nākas vairāk tikties nekā ar zinātnes virzītājiem.
Saspringtība ambulances gaiteņos jūtama gan. To nenoliedz arī valodas komisijas loceklis, salaspiliešiem labi pazīstamais ķirurgs Osvalds Gasuna kungs, kādreizējais ambulances galvenais ārsts." (1992.g. 21. oktobrī)

Pirms 20 gadiem
"Šodien Salaspilī tiks runāti mīļi vārdi, iededzināta pa atmiņu svecei, sveikti sen neredzēti, tomēr mīļi draugi, iespējams, paslepus notraukta arī kāda asara. Tas tādēļ, ka Salaspils 1. vidusskola šodien atzīmē savu 30. gadadienu. Skolas vēsturē rēķināma no 1967. gada 1. septembra, kad tā nodota ekspluatācijā. Sākumā vidusskolas deva izglītību gan latviešu, gan krievu plūsmas skolēniem, bet 1972.gadā tika uzcelta 2. vidusskola, un krievu bērni tika pie savas mācību iestādes. Šajos 30 gados vidusskolu absolvējuši 40 klašu 804 audzēkņi, bet pašlaik tajā mācās 804 skolēni, kurus dzīves gudrībās ievada 56 pedagogi." (1997.g. 10. oktobrī)

Pirms 15 gadiem
"Carnikavas pagastam saistībā ar nekustamo īpašumu pārdošanu lieli plāni arī nākotnei. Jau izstrādāts centra parka labiekārtošanas projekts, kura tāme ir 280 tūkstoši Ls. Šī projekta īstenošana varētu sākties nākamgad, izbūvējot estrādi, sakārtojot dīķu sistēmu un citas lietas. Pagastam vēl ir vairāki privatizējami objekti – vecā katlumāja, kur varētu izveidot gan ražošanas, gan atpūtas objektu, vairākas armijas daļas, kas, nonākot privātīpašnieku rīcībā, varētu tikt sakārtotas un dotu labumu visiem." (2002.g. 15. oktobrī)

Pirms 10 gadiem
"Ķekavas pagasta padomē līdz 5.novembrim sabiedriskajai apspriešanai nodoti vairāki jauni būvniecības objekti, kuru celtniecība paredzēta jau tuvākajā laikā. Apspriešanai nodota topošā Ķekavas pagasta padomes administratīvās ēkas iecere. [..]
Ķekavas pagasts risina arī citus sabiedrībai aktuālus jautājumus, piemēram, par jauna sporta stadiona būvniecību. Bērnudārzam jau ir rezervēta vieta Katlakalnā, un arī šajā jautājumā nepieciešams risinājums, jo ap 300 bērnu stāv rindā uz vietā bērnudārzā. Pašlaik publiskā apspriešana izsludināta Ķekavas sākumskolas un Pļavniekkalna sākumskolas ēkas būvniecības iecerei." (2007.g. 25. oktobrī)

Pirms 5 gadiem
"Lai neiedzīvotos nepatikšanās, daudzas Pierīgas skolas šogad pieņēmušas lēmumu tradicionālās skolēnu ekskursijas nerīkot. Interesējoties, kā jūtas bērni un ko domā skolotāji, skolu vadība atbildes sniedz piesardzīgi. [..]
Pēc tiesībsarga Jura Jansona iesaistīšanās par bezmaksas izglītību skolas baidās vest skolēnus mācību ekskursijās. Ja ekskursijas notiek izglītības programmas ietvaros, to izmaksas esot jāsedz pašām skolām vai to dibinātājiem. Skolas nedrīkst prasīt naudu no vecākiem arī par mācību ekskursijām, bet vecākiem neesot aizliegts tās organizēt pēc savas iniciatīvas. Ja visi vecāki paši vienojas par mācību ekskursiju un ir gatavi par to maksāt no savas kabatas, problēmu nav." (2012.g. 9. oktobrī)