28.09.2017 16:00

Ko septembrī pirms daudziem gadiem vēstīja "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Rīgas Apriņķa Avīze" 2012. gada 14. septembrī "Rīgas Apriņķa Avīze" 2012. gada 14. septembrī arhīvs

Tuvojoties mēneša beigām, atskatījāmies, ko laikraksti "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" saviem lasītājiem vēstīja septembrī pirms pieciem, desmit gadiem un vairākiem gadu desmitiem.

Pirms 70 gadiem
"Labības iekraušanu vagonā Siguldas stacijā bieži traucē vāji organizētais darbs. Tā 10. septembrī Siguldas graudu pieņemšanas punkts uz staciju piegādāja 4 tonnas labības. Piebraucot ar labības kravu pie stacijas, nekur nebija sastopams b. Rubļevskis, kuram jāpārbauda graudu svars un jāvada iekraušanas darbi vagonos. Ilgāku laiku meklējot pēc minētā darbinieka, uznāca spēcīgs lietus, kas pievestos graudus pilnīgi izmērcēja.
Arī labības pieņemšanas punkta darbinieks b. Birkmanis, kas kravu atveda, neko nedarīja graudu paglābšanai no lietus, bet mierīgi sēdēja vagonā, kamēr lietus gāze pārstāja. Lietum pārejot, ieradās Rubļevskis un atvestās četras tonnas graudu, ko zemnieki bija rūpīgi izkaltējuši, gluži slapjus iekrāva vagonā." (1947.g. 16. septembrī)

Pirms 60 gadiem
"Kad diena un nakts tuvojas vienādam garumam un laukos sākt dūkt kuļmašīnas, sākas nēģu laiks. Nēģi nāk! Šie vārdi iesilda ikviena Doles un Carnikavas zvejnieka sirdi, rada trauksmi zivju apstrādātājos, iepriecina pilsētniekus. [..] Lielākā daļa murdu šorīt jau izcelti. No palikušajiem J. Pētersons dažus paceļ. Tomēr tajos par pāris desmit nēģiem vairāk nav. Tādēļ arī fabrikai pagaidām katru dienu nogādā ne vairāk par 40 līdz 50 kilogramiem. Turpretī janvāra atsevišķās dienās nozvejoja līdz pusotras tonnas šo zivju.
– Visā visumā nēģu ir palicis mazāk nekā agrāk, saka J. Pētersons, kuram jau sestais gadu desmits. – Tomēr vēl pirms dažiem gadiem guvām ne sliktāku nozveju kā senāk." (1957.g. 15. septembrī)

Pirms 50 gadiem
"Pirmajā septembrī Salaspilī atvēra jaunu skolu – vienu no septiņām republikā, otru mūsu rajonā. Skolēni no trim savu laiku pārdzīvojušām ēkām saplūda jaunā no pieciem plašiem korpusiem sastāvošā skolas celtnes kompleksā.
Pie skolas durvīm uzraksts "Salaspils PIRMĀ vidusskola". Tā ir ne vien pirmā skola, bet arī PIRMĀ ēka, ko nodod lietošanā pēc topošās pilsētas izbūves plāna. Nosaukums PIRMĀ piešķirts arī tādēļ, ka jau sešdesmito gadu beigās būvēs OTRO skolu un vēl pēc dažiem gadiem – TREŠO." (1967.g. 6. septembrī)

Pirms 40 gadiem
"Kā parasti, mācību gada sākums sakritis ar ražas vākuma laiku, tādēļ lauki gaida palīgā jaunās rokas. Jau vairāk nekā nedēļu darbs kūsā milzīgajā Olaines padomju saimniecības burkānu tīrumā Rīgas – Jelgavas šosejas malā, iepretī pilsētai. Te līkņā Olaines vidusskolu pionieri un komjaunieši, 35. pilsētas profesionāli tehniskās skolas, Rīgas pārtikas tehnoloģijas tehnikuma audzēkņi, Rīgas Medicīnas institūta studenti. Ir dienas, kad laukā strādājošo jauniešu skaits sasniedzis iespaidīgu skaitli – 1000." (1977.g. 15. septembrī)

Pirms 25 gadiem
"Policijas teletaipa lentes aplūkojama laika posmā, šķiet, pats raksturīgākais no zādzību veidiem bijis "dzīvās gaļas" nolaupīšana. Par apstiprinājumu tam – vēl divu sivēnu vardarbīga piesavināšanās no ZPI "Sigulda" fermas. Atšķirība tikai tā, ka šoreiz nozagti ruksīši kopsvarā ap 30 kilogramiem. Jaunie "īpašnieki" acīmredzot nodomājuši tos audzēt un uzbarot, jo aizvesta arī viena tonna kombinētās lopbarības." (1992.g. 5. septembrī)

Pirms 20 gadiem
"Mārupes pagasta padome bija pirmā Latvijā, kas, izturot daudzu projektu konkursu, šogad saņēma Pasaules bankas aizdevumu 346 tūkstošu ASV dolāru apmērā energosaimniecības rekonstrukcijai. Patlaban Jaunmārupe izrakņāta krustu šķērsu, un modernās siltumcaurules no lielās kaudzes pamazām gulst tranšejās. Vairāku māju dzīvokļos jau pabeigta siltā ūdens skaitītāju uzstādīšana. Taču, redzot darba tempus, neviļus rodas bažas, vai maz apkuri varēs uzsākt pat līdz Ziemassvētkiem.
Pagasta padomes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs atbild: – Līdz Ziemassvētkiem jābūt gatavam! Bija aizķeršanās ar iekārtu un materiālu piegādi no Dānijas, jo daudzās valstīs iestādes tiek slēgtas atvaļinājumu dēļ. Tas plānotos rekonstrukcijas darbus aizkavēja par mēnesi." (1997.g. 9. septembrī)

Pirms 15 gadiem
"Šosestdien Sējas skola svinēs savu 80. dzimšanas dienu. Tā iesvētīta 1922. gada 26. novembrī. Pirmais sešklasīgās pamatskolas izlaidums notika 1923./24. mācību gadā, bet pirmais skolas pārzinis un ilggadējs skolotājs bija Pauls Štāls. Četrās apvienotajās klasēs mācījās aptuveni 100 skolēnu, strādāja četri pedagogi. Skolā darbojās internāts un kopgalds, mācību iestādi uzturēja pagasts. Pašlaik skolā mācās 120 bērni, strādā 16 skolotāji." (2002.g. 27. septembrī)

Pirms 10 gadiem
"Otrdien Ministru kabinets apstiprināja grozījumus rīkojumā "Par vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālā iedalījuma projektu", kas paredz, ka līdz 2009. gada vietējo pašvaldību vēlēšanām mūsu rajonā tiks izveidoti 15 novadi pašreizējo 23 pašvaldību vietā. Valdība daļēji ieklausījusies pašvaldību protestos – Krimuldas pagastam nevajadzēs apvienoties ar Siguldas novadu, bet tas veidos kopīgu novadu ar Lēdurgas pagastu (Limbažu rajonā), savukārt Stopiņu novadam būs iespēja saglabāt patstāvību, neapvienojoties ar Salaspili." (2007.g. 6. septembrī)

Pirms 5 gadiem
"Divu mēnešu laikā kopš Garkalnes veloceliņa atklāšanas šovasar jūlijā tas jau saņēmis nesaudzīgu kritiku. Pēc nepilnību konstatēšanas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji vērtē, cik lielas kļūdas būvnieki pieļāvuši ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu tapušajā veloceliņā "Berģi – Upesciems – Langstiņi". Garkalnes novada domes pārstāvji gan RAA skaidro, ka veloceliņš izbūvēts saskaņā ar tehnisko projektu, bet par trūkumiem runā atturīgi. Savukārt SIA "Rīgas būvdarbi" sava veikuma kvalitāti nekomentē vispār. Interviju būvnieki RAA apsolīja, taču nedēļas laikā brīvu brīdi atrast nevarēja." (2012.g. 25. septembrī)