29.08.2017 10:20

Ko augustā pirms daudziem gadiem vēstīja "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ko augustā pirms daudziem gadiem vēstīja "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" “Rīgas Apriņķa Avīze” 2012. gada 3. augustā

Tuvojoties mēneša beigām, atskatījāmies, ko laikraksti "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" saviem lasītājiem vēstīja augustā pirms pieciem, desmit gadiem un vairākiem gadu desmitiem.

Pirms 70 gadiem
"9. augustā daugmalieši atkārtoja savu 6. augusta braucienu uz Rīgas labības sagādes punktu ar maizes labību. 16 pajūgi ar jaunajiem rudzu graudiem izbrauca no Daugmales ap pusnakti. Pusceļā braucējus pārsteidz lietus negaiss, bet braucēji Rudolfs Ābele, Juris Krūmiņliepa, Jānis Krūmiņliepa, Herberts Pētersons, Alberts Krūmiņliepa un citi prata labību saglabāt un to nodot punktā sausu." (1947. gada 14. augustā)


Pirms 60 gadiem
"Pirms kāda laika vairāki Berģu ciema iedzīvotāji vēstulē redakcijai sūdzējās par savu kaimiņu Frici Gotfrīdu. Šis vīrs arvien mīlējis lamāties ar kaimiņiem, draudēt tiem un pat palaist rokām vaļu. Tāds gadījums noticis arī šā gada 26. maijā, kad Gotfrīds uzbrucis pilsonei Eglītei. Kad daži kaimiņi devušies viņai palīgā, "varonis" uzbrucis arī tiem un draudējis ar kara šauteni, kuru tas bez atļaujas glabājis savā mājā.
Bet kad vadzis pilns, tas lūzt. Tā iznācis arī šoreiz. Redakcija tagad saņēmusi Rīgas rajona 1. iecirkņa Tautas tiesas rakstu, kurā lasāms, ka Fricim Gotfrīdam uz pieciem gadiem atņemta brīvība, lai viņš varētu pamatīgi pārdomāt savu uzvešanos." (1957. gada 11. augustā)


Pirms 50 gadiem
"Režisora Leonida Gaidaja inscenēšanas mākslu pazīst tie skatītāji, kas redzējuši filmas "Līgavainis no viņpasaules", "Suns Barboss un neparastais kross", "Kandžas tecinātāji", "Izveicīgi cilvēki" un it īpaši "Operācija "i" un citi Šurika piedzīvojumi". Krāsainā platekrāna filma "Kaukāza gūstekne", Gaidaja jaunākais darbs, tāpat kā "Operācija "i"" ir ekscentriska komēdija.
Komēdijas tēma ir ļoti aktuāla. Varonis aktīvi cīnās pret pagātnes paliekām, veciem aizspriedumiem un mums vairs nepieņemamiem paradumiem. Satīras dzelonis vērsts gan pret tādiem atpalikušo uzskatu pārstāvjiem, kas rīkojas atklāti, gan arī pret tiem, kuri slēpjas zem ultramodernu cilvēku maskas." (1967. gada 2. augustā)


Pirms 40 gadiem
"Kad kuranti Kremlī iezvana darba dienu, viņa atver Vangažu stacijas biļešu kases lodziņu un sulīgs "labrīt" aizdzen uzmācīgo snaudienu pirmajiem braucējiem. Tērauda ceļa malā maza un pelēcīga stāv Vangažu stacija. Tās kolektīvā ir tikai 7 darbinieki. Šeit pienāk dažāda lieluma un svara sūtījumi tuvējiem rūpnieciska vai lauksaimnieciska virziena uzņēmumiem. Stacijas priekšniekam dažbrīd ar visu nemaz nav iespējams tikt galā, tad viņa palīgā dodas kasierīte, kuras nepārtraukts darba mūžs te skaitāms ap 25 gadi." (1977. gada 6. augustā)


Pirms 25 gadiem
"Cik gaiši un priecīgi mēs pavasarī sveicam putnus, tik tagad biežāk un biežāk var dzirdēt sūdzības un atstāstus par cilvēku nelikumīgajām darbībām pret savvaļas putniem. Apbrīnojama nežēlība un plēsonība dažbrīd vērojama cilvēku rīcībā.
Ulbrokā apkārtējos iedzīvotājus pavisam nopietni satrauca ziņa, ka no ezera pazudis gulbju tēvs. Vēlāk tā galvu un kaklu bija redzējuši iemestu atkritumu konteinerā. Bet gulbju māte palika viena, sēžot uz olām. Vai gan tas ir tiesīgs saukties cilvēka vārdā, kas varēja nogalināt vakariņu tiesai lielo balto putnu, kad tas aizsargāja savu ligzdu, savu ģimeni?" (1992. gada 5. augustā)


Pirms 20 gadiem
"Nedaudz vairāk par gadu Mārupes pagastā darbojas bērnu popgrupa "Mazā sirds". Tajā dzied aptuveni 30 bērni vecuma no četriem līdz 15 gadiem. Viņi šajā laikā snieguši dažādus koncertus – "Kabatā", "Citā operā", "Karakumā", "Biminī", Neatkarīgā teātra "Kabata" projektā "Mēle" un citur. [..]
Mazas sirsniņas vada un kopā satur Ira Krauja-Dūduma. Viņa ir režisore, bet jau piecus gadus strādā Daugmales pamatskolā par dziedāšanas skolotāju un par direktora vietnieci ārpusklases darbā. Skolotāja savā darbā ieliek visu sirdi un dvēseli, jo bērnus var mācīt tikai ar mīļumu. Šo Iras attieksmi pret darbu jūt ne tikai bērni, bet arī kolēģi. Vieni viņu dēvē par "dvēselīti", citi saka – skolā ienāca "saulīte"." (1997. gada 8. augustā)


Pirms 15 gadiem
"Tikai daži no vairāk kā desmit aptaujātajiem Ķekavas pagasta iedzīvotājiem "RAA" varēja pateikt, kā tiks izmantots atjaunojamais Doles tautas nams, kura rekonstrukcijas darbos plānots ieguldīt ap 240 tūkst. latu. [..] Lai noskaidrotu atbildi uz iedzīvotājiem uzdoto jautājumu, "RAA" vērsās arī pie Doles Saviesīgās biedrības prezidenta Valda Ozola, kurš pastāstīja, ka tautas namā pašlaik notiek remontdarbi, kas uzsākti jau pagājušā gada decembrī ar avārijas situācijas novēršanu. [..] Šis nams varētu būt vieta, kur pulcēties arī tautas daiļamata meistariem, bet labās akustikas dēļ ir piemērots koncertu rīkošanai. V. Ozols uzskata, ka tas nedublēs kultūras nama funkcijas, jo pulciņu nodarbībām tāpat jau trūkst vietas, bet kultūras nama otrajā stāvā ir mākslas skolas telpas." (2002. gada 6. augustā)


Pirms 10 gadiem
"Šodien valdībā plānots izskatīt jauno novadu karti. Tās projekts, kas ievietots Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) interneta mājaslapā, gan nav visai precīzs, tomēr sniedz ieskatu novadu shēmā.
Pēc administratīvi teritoriālās reformas beigām 2009. gada martā kopumā Latvijā paredzēti 95 novadi un 10 republikas pilsētas. Karte liecina, ka mūsu rajonā izmaiņas skars vairākas pašvaldības: Sala un Babīte kartē iezīmēta kā viens novads, apvienota arī Olaine un Olaines pagasts (gan nav skaidrības par Jāņupi), vienā novadā iezīmēti Baloži, Daugmale un Ķekava, Salaspils un Stopiņi, Projekts liecina, ka uz Limbažu rajona rēķina izpletīsies mūsu rajons – projektēts, ka Sējas novads un Saulkrasti tiek apvienoti ar Skultes pagastu. Vienotā teritorijā plānots apvienot Siguldas, Allažu un Inčukalna novadus un Krimuldas pagastu, kā arī Vangažus." (2007. gada 21. augustā)


Pirms 5 gadiem
"Šovasar saulainu un karstu dienu ir visai maz, tāpēc Pierīgas novadu solārijos gandrīz par 50 procentiem pieaudzis apmeklētāju skaits. Babītes novada Piņķu skaistumsalona "Ingrīda" vadītāja Ingrīda Caune stāsta: "Solārija apmeklētāju šogad ir divreiz vairāk nekā pagājušajā gadā. Cilvēkiem patīk, ka vasarā āda ir iedegusi un, saprātīgi sauļojoties, tas nāk par labu arī veselībai, jo veicina D vitamīna sintēzi organismā. Solārijs ir mazāk kaitīgs kā spēcīga saule, jo tā starojuma intensitāte ir regulējama."" (2012. gada 7. augustā)