08.08.2017 10:58

Viedoklis. Kam traucēja "ss.lv"?

Autors  Marta Dzintare, "Kodols"
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Viedoklis. Kam traucēja "ss.lv"? arhīvs

Lai gan vasara ir laiks, kad gribētos izvēdināt galvu, izvairīties no negatīvas informācijas un pēc iespējas vairāk laika veltīt atpūtai, lai uzkrātu spēkus rudens-ziemas tumšajai sezonai, nav iespējams pilnībā izvairīties no ziņām, ko reizēm būtu veselīgāk nemaz nezināt.

Lai gan parasti sabiedrībā viskaismīgāk apspriež vietējos Latvijas notikumus, mēs neesam izolēti no globālajiem procesiem. Īpaši tas attiecas uz klimata izmaiņām. Vienā no jaunākajiem pētījumiem klimata jomā atklāts, ka Zemes sasilšana ir neapturams process. Pat ja šodien pilnībā tiktu apturēta kaitīgo emisiju izplūde atmosfērā, līdz 2100. gadam Zemes vidējā temperatūra vienalga palielināsies par 1,5 grādiem pēc Celsija.

Varētu šķist, ka tas tāds nieks vien ir. Taču mēs zinām, kas notiek, ja ķermeņa temperatūra paaugstinās kaut par grādu – pārmaiņas skar visu organismu. Arī meteorologi atzīst, ka pārmaiņu process ir sācies un nevar zināt, uz kurieni tas ved. Tādējādi vaimanas par vēso vasaru jāatmet un jāsāk pierast pie domas, ka Zemes klimats nekad vairs nebūs tāds kā agrāk.

Mainās ne tikai klimats. Arī uzņēmumi Latvijā mainās – daži pārceļas vai draud ar pārcelšanos uz ārzemēm, savukārt citi, kas nekad nav darbojušies Latvijas tirgū, plāno to uzsākt. Pagājušajā nedēļā Valsts ieņēmumu dienests apturēja domēna "ss.lv" darbību, pamatojoties uz to, ka "ss.lv" atteicies sniegt informāciju par autotransporta līdzekļu tirgotājiem. Uzņēmuma pārstāvji savukārt uzskata, ka saimnieciskās darbības apturēšana ir klaji pretlikumīga, un ir pārsūdzējuši lēmumu administratīvajā tiesā. Uzņēmums pat piedraudējis ar pārcelšanos uz ārzemēm.

Tiesa vēl nav nolēmusi, kuram taisnība, taču "ss.lv" vairs nedarbojas un ir pārtapis par "ss.com". Uzņēmums, kam pieder "ss.lv", gadā nomaksā nodokļos vairāk nekā miljonu eiro.

Pie pirmās nesaprašanās "ss.lv" tiek slēgts, taču cik daudz ir interneta vietņu, kas apkrāpj savus pircējus vai izplata maldinošu informāciju, bet neviena institūcija tās nesoda. Piemēram, kāpēc jau sen nav slēgta lapa buydetoxic.com, kur neeksistējošs "Nacionālā parazitāro slimību institūta vadītājs Jānis Zariņš" aicina iegādāties brīnumlīdzekli "Detoxic"?

Tāpat Patērētāju tiesību aizsardzības centra mājaslapā atrodams melnais saraksts ar komersantiem, kas labprātīgi nav izpildījuši Patērētāju Strīdu risināšanas komisijas uzliktos lēmumus. Taču šo uzņēmumu darbība nav apturēta. Secinājums – nesniegt juridiski strīdīgu informāciju ir lielāks noziegums nekā patērētāju apkrāpšana.

Patērētāju ieguvumi ir viens no argumentiem, ko piesauc, kad runā par iespējamo lielveikalu tīkla "LIDL" ienākšanu Latvijas tirgū. "LIDL" ir Vācijas zemo cenu veikalu zīmols, par kura parādīšanos Latvijā runā jau sen. Šobrīd ir aizvien jaunas liecības par to, ka runas varētu atbilst patiesībai. Taču pārsteidz lielā noslēpumainība – sabiedrībai netiek skaidri pateikts, kas tiek plānots.

Savukārt dažādu nozaru eksperti jau paguvuši sniegt savu vērtējumu. Pircēji būšot ieguvēji tādā ziņā, ka produktu cenas būs zemas, taču cik kvalitatīvi būs produkti – tas ir jautājums. Visticamāk, absolūtais vairums "LIDL" realizējamās produkcijas netiks iegādāts Latvijā. Tas savukārt nozīmē zaudējumus vietējiem ražotājiem.