13.03.2017 11:52

Aptauja: 22% Latvijas iedzīvotāju maltīti ietur pie datora vai televizora

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja: 22% Latvijas iedzīvotāju maltīti ietur pie datora vai televizora pixabay.com

22% Latvijas iedzīvotāju maltīti ietur pie datora vai televizora, liecina "Euroaptiekas" veiktais "Lielais Latvijas veselības tests". Kā informēja testa organizatore Nadīna Erdmane, tikai nedaudz vairāk nekā trešdaļa jeb 39% Latvijas iedzīvotāju maltītes ietur regulāri un nesteidzoties.

"Lielā Latvijas veselības testa" rezultāti rāda, ka vēlu vakarā ēd 15% aptaujāto, un vislielākais vēlo ēdāju īpatsvars ir grupā no 45 līdz 55 gadiem. Steigā ieraduši ēst 12% testa dalībnieku, un steidzīgā ēšana izteikti raksturīga vīriešiem no 26 līdz 45 gadiem. Tāpat 12% iedzīvotāju atzīst, ka regulāri pārēdas un likumsakarīgi šāda pārēšanās raksturīga cilvēkiem ar augstu ķermeņa masas indeksu.

Negatīvu tendenci iezīmē arī saldumu patēriņš ikdienā, īpaši vecuma grupā līdz 25 gadiem. Sievietes galvenokārt iecienījušas konfektes un šokolādi, bet vīrieši ikdienā labprāt bauda saldinātos atspirdzinošos dzērienus.

"Pasaules Veselības organizācija ļoti konkrēti pasaka, ka ikdienā ieteicamā cukura deva pieaugušam cilvēkam ir 25 grami un to nevajadzētu pārsniegt. Savukārt bērnam tie ir 12-15 grami," diskusijā par "Lielā Latvijas veselības testa" rezultātiem uzsvēra diētas ārste Lolita Neimane. Piemēram, puslitrā limonādes ir 50 grami cukura, savukārt divu litru pudelē ir 424 grami cukura, un bērnam tā ir mēneša deva, norādīja Neimane.

"Lielais Latvijas veselības tests" noritēja no 6. līdz 31.janvārim, un to aizpildīja 42 177 Latvijas iedzīvotāji.