16.02.2017 12:00

Aptauja: 89% Latvijas iedzīvotāju atbalsta dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" projektu

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja: 89% Latvijas iedzīvotāju atbalsta dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" projektu "RB Latvija" vizualizācija

Latvijā 89% iedzīvotāju atbalsta dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" projektu, kas ir par trim procentpunktiem vairkā nekā gadu iepriekš, pavēstīja SIA "Eiropas Dzelzceļa līnijas" komunikācijas vadītāja Rita Voronkova, atsaucoties uz aptaujas datiem par iedzīvotāju informētību un attieksmi par "Rail Baltica" projektu.

Projekta realizāciju pilnībā neatbalsta 4% respondentu.


Aptaujā arī noskaidrots, ka kopumā par "Rail Baltica" projektu ir informēti 95% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju pretstatā 87% gadu iepriekš un 59% 2014. gada beigās. Tostarp par projektu labāk ir informēti iedzīvotāji Pierīgā - 97%. Augstāka informētība par projektu ir vidējā un augstākā līmeņa vadītājiem un respondentiem ar lielākiem ienākumiem - virs 800 eiro uz vienu ģimenes locekli mēnesī, kā arī pensijas vecuma respondentiem.

Tāpat aptaujā 22% respondentu pauda viedokli, ka projekts ir atbalstāms, jo tas nodrošinās iespēju vienkāršāk un lētāk ceļot, kā arī tikpat daudz aptaujāto pauda uzskatu, ka "Rail Baltica" būs ātrs pārvietošanās veids. Savukārt 19% respondentu līdz ar projekta īstenošanu saskata ekonomiskos ieguvumus.

"Augstais atbalstītāju procents apliecina, ka Latvijas sabiedrība novērtē Latvijas izaugsmes iespējas, ko sniegs "Rail Baltica" projekta realizēšana gan mobilitātes, gan valsts ekonomikas aspektos," sacīja "Eiropas Dzelzceļa līnijas" Attīstības un sadarbības departamenta direktors Agnis Driksna.

Aptauja veikta 2016. decembrī un 2017. janvārī, to īstenoja tirgus un sabiedriskās domas pētījumu uzņēmums "Berg Research" interneta vidē, aptaujājot 1009 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 65 gadiem.

"Eiropas Dzelzceļa līnijas" ir valsts kapitālsabiedrība, kuras dibināšanas mērķis ir "Rail Baltica" publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras izbūves projekta īstenošana Latvijā.