Filma "Nezināmais karš: Baltijas pretošanās" Saulkrastos

23. augustā plkst. 21.00 Saulkrastu Saules laukumā, atzīmējot akcijas "Baltijas ceļš" 27. gadadienu, notiks Edvīna Šnores filmas "Nezināmais karš: Baltijas pretošanās" brīvdabas seanss. "Nezināmais karš" 43 minūšu garumā stāsta par Baltijas valstu nacionālo partizānu bruņoto pretestību Padomju Savienības varai pēc Otrā pasaules kara.

Kā stāstniekus režisors piesaistījis gan agrākos Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pretestības kustības dalībniekus, to dienu lieciniekus, gan ASV drošības dienestu analītiķi Džonu Pradosu un Lielbritānijas slepeno dienestu vēstures pētnieku Stīvenu Dorilu. Tādu ekspertu izvēli noteicis jau pieminētais apstāklis, ka materiāls faktiski adresēts rietumniekiem, kam apjausma par pēckara notikumiem Baltijā ir minimāla. Starp runātājiem filmā ir arī čekas veterāns, tādējādi sniedzot ieskatu arī šo cilvēku domu gaitā.

"Filma savu uzdevumu izpildīja spīdoši. It īpaši, ja to sūtīs uz Rietumiem," redzēto raksturoja Igaunijā dzīvojošais Bruno Javoišs – vīrs, kurš ieguvis varoņa slavu, 1963. gadā uzvelkot Latvijas karogu Rīgas radiotorņa mastā. Javoišs "Nezināmā kara" tapšanas laikā palīdzēja Šnorem kontaktēties ar bijušajiem pretošanās kustības dalībniekiem Igaunijā.

Papildus Info

  • Norises vieta: Saulkrasti, Saules laukums
  • Notikuma sākums: 2016-08-23 21:00:00