18.04.2015 08:50

Putnu vērošana kā piedzīvojums. Lai putni galvā!

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Putnu vērošana kā piedzīvojums. Lai putni galvā! Ruslans Matrozis

Putnu vērošana Latvijā kļūst arvien populārāka, un tas ir labi saprotams. Tā ir ļoti demokrātiska nodarbe, ko uzsākot itin viegli var krist azartā. Bet tie, kas par putnošanu neko nezina, šajā nedēļas nogalē tepat Pierīgā var doties lidoņus iepazīt kopā ar ornitologu.

Latvijas ornitoloģijas biedrības (LOB) pārstāve un putnu vērotāja Īrisa Mukāne portālam "Aprinķis.lv" tiec, ka ik gadu, līdzīgi kā ārvalstīs, putnu vērotāju skaits palielinās, un pašlaik ikdienā spārnaiņus vērot, saklausīt un izzināt dodas aptuveni 400 interesentu. "Varētu teikt, ka putnu vērošana šobrīd ir tāds kā "modes kliedziens", un šai nodarbei gadu no gada pievēršas arvien vairāk interesentu," saka LOB pārstāve.

Pēc viņas teiktā, putnošanas šarms slēpjas tajā, ka, dodoties dabā, nekad nevar zināt, ko ieraudzīsi, un vienmēr nākas piedzīvot kādu pārsteigumu. "Putnu vērošana ir visai azartiska nodarbe, un bieži nākas redzēt visai neparastas un neikdienišķas ainas. Piemēram, kādu retu sugu vai vienkopus simt zosis, kas dodas uz tundru. Savukārt tie, kas putnu vērošanā sper savus pirmos soļus, parasti ir pārsteigti, ieraugot, cik skaisti spārni var būt žagatai," stāsta Ī. Mukāne.

Viņa norāda, ka ir maldīgi uzskatīt, ka ar putnošanu nodarbojas tikai ornitologi. Arī ar dabas zinātnēm nesaistīti ļaudis mēdz aizrauties ar šo vaļasprieku, jo par putnu vērotāju nepiedzimst. Par tādu var tikai kļūt pamazām, soli pa solim iepazīstot visus lidoņus.

Ar mērķi pievērst arvien vairāk cilvēku šai tik ļoti aizraujošajai nodarbei Latvijā ik gadu notiek tradicionālās Putnu dienas. Šis pasākums ir īpašs ar to, ka visā Latvijā, tostarp Rīgas apkaimē, var doties dabā vērot spārnaiņus kopā ar ornitologu, kurš palīdzēs putnus saskatīt, atpazīt un saklausīt.

Pierīgā šajā nedēļas nogalē putnus vērošanas ekskursijas un pārgājieni notiks gan Ķemeru nacionālajā parkā, gan Līgatnes dabas takās, gan Rīgā un tās apkaimē. Piemēram, sestdien var doties iepazīt putnus un pagatavot putnu būrīti uz Līgatnes dabas takām. Savukārt tepat, galvaspilsētas tuvumā, putnus kopā ar ornitologu var doties pētīt sestdien uz Mangaļsalas molu un svētdien uz Garkalnes apkaimi.

Savukārt Ķemeru nacionālajā parkā 18. un 19. aprīlī varēs doties izzinošā putnu vērošanas ekspedīcijā uz Slokas un Kaņiera ezeru. Bet Ķemeru dabas izglītības centrā "Meža māja" notiks putnu būrīšu meistardarbnīcas un izglītojoša lekcija par pūcēm.

"Ik gadu Putnu dienas Ķemeru nacionālā parkā apmeklē aptuveni 250 interesentu. Jāteic, ka liela interese par putnu vērošanas ekspedīcijām ir arī šogad. Pašlaik ekskursijām ir pieteikušies aptuveni simt cilvēku," stāsta dabas izglītības centra "Meža māja" pārstāve Ilze Vanaga.

Viņa atklāja, ka Putnu dienu rīkotajos pārgājienos Ķemeru nacionālajā parkā var ieraudzīt vairākus desmitus putnu sugu, tostarp samērā reti novērojamus lidoņus.

"Putnu vērošanā jāņem vērā tas, ka novēroto sugu skaits ir ļoti atkarīgs no laikapstākļiem. Parasti Ķemeru apkaimē var manīt 20–40 putnu sugas. Piemēram, dodoties ekspedīcijā ar kājām, var redzēt dažādus ūdensputnus – pīles, zosis, gārņus. Savukārt, braucot uz Slokas ezeru un Dunduru pļavām, var manīt dažādus meža putnus un pat melno stārķi, jūras ērgli," stāsta I. Vanga.

Vairāk par plānotajiem Putnu dienas pasākumiem Pierīgā un citur Latvijā var uzzināt Dabas aizsardzības pārvaldes un LOB vietnē.