09.04.2015 13:55

Līgatnes dabas takās pirmo reizi piedzimuši meža cūku mazuļi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Līgatnes dabas takās pirmo reizi piedzimuši meža cūku mazuļi Velga Vītola

Līgatnes dabas taku meža cūku pārim atskrējuši divi skaisti sivēni. Fakts pats par sevi ir nozīmīgs, jo meža cūka šogad Latvijā ir dzīvnieks Nr. 1. Turklāt Līgatnes dabas takās meža cūku mazuļu dzimšana ir retums – šis pagaidām ir vienīgais gadījums 40 gadu laikā.

Meža cūku mazuļi pasaulē nāca 29. martā. Laimīgie vecāki ir meža kuilis Ansis un viena no viņa mīļākajām sirdsdāmām, Mūsa. Lepnais tēvs šobrīd ir pārcēlies uz citu voljeru, lai, kā tas dabā pieņemts, netraucētu un nejauktos jaunās māmiņas un mazuļu ikdienā. Turklāt, kā liecina taku zvērkopju novērojumi, Mūsa ir lieliska mamma un pati tiek ar visu galā.

Jāatzīst gan, ka Mūsai abi cūcēni ir pirmie un vēlie bērni, jo pati ruksene jau ir cienījamos kundzes gados – tādēļ, visticamāk, arī sivēni ir tikai divi. Pagaidām gan mazo rukšķētāju dzimums skaidri nav zināms, taču abi jūtas labi, sparīgi tekalē mammai līdzi pa plašo voljeru, cenšas iedraudzēties ar abām pārējām bezbērnu meža cūkām un zinātkāri iepazīst pasauli sev apkārt.

Tā kā Līgatnes dabas taku zvērkopji ar patiesi gādību un mīlestību rūpējas, lai jaunās māmiņas vēders vienmēr būtu pilns un visi voljera iemītnieki justos labi, īpaši laikā, kad ģimenē ir pieaugums, Dabas aizsardzības pārvalde un Līgatnes dabas taku personāls aicina apmeklētājus neiet klāt meža cūku iežogojumam un cūkas nebarot. Tas viņām tikai kaitēs un lieki satrauks jauno ģimeni. Vecākās voljera iemītnieces var vērot arī attālināti, savukārt jaunos taku iemītniekus vislabāk varēs redzēt pēc kāda laika, kad tie būs paaugušies un paši brīvāk un plašākā teritorijā pārvietosies voljerā.

Jāpiebilst, ka pēdējā laikā visas Līgatnes dabas taku dzīvnieku mammas, kā sarunājušas, bērnus pasaulē laiž pa pāriem – pagājušogad divas alnenes katra bija sarūpējusi pa divām jaunām atvasēm, un tagad dvīņu klubiņam piepulcējušies arī abi mazie meža cūku sivēni.

Kā zināms, šis gads Līgatnes dabas takām ir īpašs, aprit jau 40 gadu, kopš parka dibināšanas 1975. gadā. Tāpēc mazo ruksēnu nākšana pasaulē, kas Līgatnes dabas takās notikusi pirmo reizi, ir lieliska dāvana ne vien zvērkopjiem, bet ikvienam objekta apmeklētājam parka 40. jubilejas gadā.