21.02.2015 17:51

Dīgsti un zaļie lociņi – pirmais vitamīnu avots agrā pavasarī

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
 Dīgsti un zaļie lociņi – pirmais vitamīnu avots agrā pavasarī publicitātes

Lielais aukstums, šķiet, ir garām, un aizvien biežāk logā iespīd saulīte. Šajā laikā organisms parasti signalizē, ka vēlas svaigu un vitamīniem bagātu uzturu. Ne vienmēr tie ir jāpērk lielveikalā - zaļumus var izaudzēt arī pats, un tas nemaz nav tik sarežģīti.

Dīgsti - zaļumiņi, kas izaug pāris dienās

Par modes lietu agrā pavasarī kļuvusi dažādu dīgstu lietošana uzturā. Šobrīd diedzējumi ir īpaši aktuāli, jo jāatgūst ziemas nomāktais mundrums. Diedzēti graudi un sēklas ir īstas vitamīnu un enerģijas bumbas, graudi satur A, B grupas vitamīnus (B1, B2, B6, B12), C, D, E, K, dzelzi, mangānu, fosforu, cinku, kalciju, kāliju, magniju. Tie ir arī diētiski, satur maz kaloriju. Lietojot regulāri, tie palēnina organisma novecošanu, veicina organisma attīrīšanos, uzlabo vielmaiņu un stiprina sirds un asinsvadu sistēmu.

Diedzēšanai paredzētās sēklas var iegādāties gan sēklu veikalos, gan arī lielveikalu un celtniecības preču veikalu tirdzniecības stendos. Diedzēt var pilnīgi visu, gan dažādus graudus (kviešus, auzas, rudzus, miežus), gan pākšaugus (zirņus, Ķīnas pupiņas, lēcas), linsēklas, lucernas, rutku, redīsu, biešu, kāpostu, sinepju, kressalātu, saulespuķu sēklas u.c.

Viens variants ir sēklu diedzēšana, izmantojot samitrinātu drānu, piemēram, marli. Drānu samitrina, izklāj uz izvēlētā šķīvja, vienmērīgi pārkaisa ar sēklām un visu pārklāj ar vēl vienu mitras drānas kārtu. Tā sēklas diedzē starp divām drānām un reizi vai divas dienā to mitrinot. Jāraugās, lai tā nepaliktu sausa. Dīgsti parādīsies pēc dažām dienām.

Vēl viens variants ir izbērt sēkliņas uz šķīvja, samitrināt un divas reizes dienā skalot ar ūdeni, kas ir istabas temperatūrā. Tomēr ar sēkliņu skalošanu jāuzmanās, jo citādi tās var sākt pūt. Tas var viegli notikt, ja neesam mājās, jo parasti istabās ir silts, bieži sauss gaiss. Turklāt, ja sēkliņas netiks vēdinātas, diedzējumā paaugstināsies ogļskābās gāzes daudzums un dīgšana apstāsies. Tikko parādās nelieli asniņi, vērtīgais produkts ir gatavs lietošanai.

Izdiedzētos graudus un sēklas var izmantot gan dažādu veselīgu salātu pagatavošanai un ēdienu dekorēšanai, gan dažādām zupām un kā piedevu piena produktiem - kefīram, biezpienam, kā arī dažādām sviestmaizēm vai salātiem.

Zaļie lociņi uz palodzes

Par pirmajiem pavasara vēstnešiem ikvienam jau no bērnības kļuvuši uz palodzes stikla burciņā izaudzētie zaļie lociņi. Ja negribas ķēpāties ar dīgstu audzēšanu, zaļo lociņu audzēšana būs pats vienkāršākais veids, kā tikt pie pašu audzētiem zaļumiem.

Viens no variantiem, kā izaudzēt lociņus, ir paņemt sīpolu un tā saknes ievietot nelielā ūdens daudzumā - jau pēc pāris dienām tas sparīgi sāks dzīt lokus. Tomēr, ja gribi kārtīgu loku ražu, ieteicams sīpolus sastādīt augsnē. Šeit lieti noderēt var garenā puķu kaste, kurā cieši vienu pie otra, bet ne pārāk dziļi jāsastāda mazos sīpoliņus. Jāatceras, ka stādījums ir regulāri jāaplaista, lai augsne būtu viegli mitra.