08.02.2015 13:22

Ko nozīmē marķējumi uz pārtikas produktiem? Kā atpazīt ekoloģiskus produktus?

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
 Ko nozīmē marķējumi uz pārtikas produktiem? Kā atpazīt ekoloģiskus produktus? arhīvs

Pieprasījums pēc ekoloģiskiem pārtikas produktiem arvien palielinās, tomēr cilvēkiem aizvien ir diezgan liela neskaidrība par to, kas tad īsti ir bioloģiska pārtika. Nereti veikalos cilvēki apjūk pie dažādiem marķējumiem, kas it kā sola, ka prece ir dabiska, bet tai pašā laikā nenozīmē, ka tā ir ekoloģiska.

Pagājušā gada nogalē Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija, aptaujājot vairāk nekā tūkstoti Latvijas iedzīvotāju, noskaidroja, ka lielākajai daļai ir nepilnīga izpratne par bioloģisko pārtiku, tajā pašā laikā cilvēki uzskata, ka tādu lieto.

Kā atslēgas vārdus, raksturojot bioloģisku pārtiku, aptaujātie min – bez ķīmijas, tīra, bez pesticīdiem, bez E vielām, audzēta laukos vai zemnieku saimniecībās. Taču tikai daļa no šiem apgalvojumiem atbilst ekoloģiskas pārtikas būtībai.

Ja gribam zināt, vai pārtikas produkts, ko pērkam, patiesi ir ekoloģisks vai arī tas ir tikai ražotāju triks, piesaistot pircēju vērību, ir jāpievērš uzmanība produkta marķējumam.

Kā liecina Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas aptauja par dažādu pārtikas marķējumu atpazīšanu, tikai 30 % cilvēku veikalos ir pamanījuši Eiropas Savienības ekomarķējumu – zaļo ekolapiņu. Savukārt 80 % pircēju ir redzējuši marķējumu "Latvijas Ekoprodukts".

Cilvēki Latvijā visvairāk atpazīst "Zaļo karotīti", un tieši ar "Zaļās karotītes" marķējumu 61 % aptaujāto izvēlas preces visbiežāk. Tāpat salīdzinoši lielu atpazīstamību ieguvusi arī preču zīme "Latvijas labums", šādi marķētus produktus pērk 40 % aptaujāto.

Pirms kāda no precēm ir tiesīga saņemt ekomarķējuma simbolu, tai ir jāatbilst noteiktiem kritērijiem. Šos kritērijus parasti nosaka eksperti, pētot un analizējot katras preču grupas ietekmi uz vidi, ņemot vērā preces pilnu dzīves ciklu – no šūpuļa līdz kapam: kādas izejvielas tiek lietotas ražošanā un kā tās tiek iegūtas, kā prece tiek ražota un kas ar to notiek lietošanas un utilizācijas stadijās, vai preci ir iespējams otrreizēji pārstrādāt, kāds ir tās iepakojums, kā arī daudzus citus faktorus.

Vienīgie marķējumi, kas garantē, ka pārtika ir bioloģiska, ir Eiropas Savienības (ES) zaļā ekolapiņa un logotips "Latvijas Eko produkts".

Zaļā lapiņa

Ja uz iepakojuma redzat ES logotipu lapas veidolā, varat būt drošs, ka šī pārtika un dzērieni ir ekoloģiski tīri. Tas nozīmē, ka vismaz 95% no šī produkta lauksaimniecības izcelsmes sastāvdaļām ir ražotas bioloģiski, nelietojot ķīmiskos minerālmēslus, pesticīdus un herbicīdus. Turklāt visi tie ražotāji, kas saņēmuši šo marķējumu, ir izpildījuši stingrus ES mēroga noteikumus attiecībā uz bioloģisku pārtiku un dzērieniem.

Latvijas Eko produkts

Šī zīme pieder Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības organizāciju apvienībai un apliecina, ka noteiktais produkts ir ražots no ekoloģiski tīrām izejvielām. Lai šo zīmi iegūtu, ir jāsaņem sertifikāts, kuru izsniedz akreditēta organizācija.

Zaļā karotīte

Šis marķējums apzīmē to, ka pārtikas produktu sastāvā ir vismaz 75 % Latvijā audzētu izejvielu, kas atbilst nepieciešamajām kvalitātes prasībām. Šī preču zīme ir radīta, lai izveidotu patiesu priekšstatu par to, kuri produkti ir audzēti un ražoti Latvijā, un palielinātu šo produktu noietu. Taču nenorāda, ka produkts ražots, izmantojot ekoloģiski un bioloģiski tīras izejvielas.

Latvijas Labums

Arī šī pērn izveidotā preču zīme nav ekoloģisks marķējums. Tā norāda tik uz to, ka prece, tostarp arī pārtikas produkti, ir ražoti Latvijā. Bet tajā pašā laikā, uzņēmējam nav izvirzīta prasība, ka produktam jābūt pilnībā ražotam no Latvijā iegūtām izejvielām. Preču zīmes "Latvijas labums" galvenais mērķis ir panākt, lai pircēji iegādājas pašmāju uzņēmēju sarūpēto, veicinot visas Latvijas labklājību.

Latvijas Produkts


Arī šis marķējums līdzīgi kā "Latvijas Labums" ir izveidots, lai veicinātu pašmāju ražojumu atpazīstamību un pārdošanas apjomus. Logotips apzīmē kvalitatīvu Latvijā ražotu produktu, bet nenorāda, ka prece ir ekoloģiska.


Vērtīgs produkts

Latvijas Diētas ārstu asociācijas preču zīme izveidota, lai pievērstu patērētāju uzmanību veselīgai pārtikai. Arī ar šo logotipu nav marķēti ekoloģiski produkti. Tā norāda tikai uz to, ka produkts atzīts par veselīgu lietošanai ikdienas uzturā. Ar šo preču zīmi tiek marķēti produkti, piemēram, ar samazinātu cukura, sāls, taukvielu daudzumu u. tml.