Melodrāma "Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība" Salaspilī

29. novembrī Salaspils kultūras namā "Rīgava" būs skatāma melodrāma "Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība".

Izrādē par kādreiz leģendāro Tautas dzejnieci savienoti fakti no viņas dzīves, dzejas motīvi, dokumentāli kinokadri un Edgara Makena speciāli rakstītas dziesmas, kam pavadījumu ieskaņojusi grupa "Gaujarts": Edgars Mākens (klavieres), Edgars Šubrovskis (basģitāra), Ģirts Šolis (ģitāra/sitamie instrumenti). Izrādē skan dziesmas ar Mirdzas Ķempes vārdiem.

"Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība" ir Viļņa Vēja lugas atkārtots uzvedums. 2011./2012. gada sezonā tā bija skatāma Nacionālā teātra Aktieru zālē ar nosaukumu "Īsie zibsnīgie mirkļi". Vienas sezonas laikā pirmais iestudējums paguva piesaistīt gan ievērojamu skatītāju uzmanību, gan cildinošas teātra kritiķu atsauksmes, tika nominēta vairākām Spēlmaņu nakts balvām. Atzinīgi novērtēts jaunā režisora Ģirta Šoļa darbs, autora V. Vēja dramaturģiskais materiāls un īpaši izcelta Raimondas Vazdikas aktierspēle Mirdzas Ķempes lomā.

Darbība notiek 50. gados, kad Mirdza Ķempe ir, kā pati izteikusies "ne jauna, ne veca", bet vientuļa un jau sacerējusi testamentu. Negaidīti viņas mājās un arī dzīvē ienāk Linards Naikovskis – izskatīgs jauns cilvēks, kurš drīz vien kļūst par dzejnieces vīru. Viņam izveidojas saspīlētas attiecības ar Ķempes uzticamo šoferi Žani, un arī sarežģījumi laulības dzīvē nav tālu...

Režisors Ģirts Šolis: "Būtisks šķita vēstījums par radošu cilvēku "virtuvi" un ikdienu citā laikmetā. Vēlējos parādīt dzīvus cilvēkus, viņu ieradumus. Tādēļ izmantoti salīdzinājumi un zemteksti, pretnostatot Dzejnieces "mājas dzīvi" oficiālajām kino un radio hronikām. Piemēram, galvenās varones privātās dzīves sabrukuma ainas beigās tiek atskaņoti fragmenti no valsts radio patētiskā dzejas raidījuma "Pegazs", kas veltīts Mirdzai Ķempei kā mīlestības dziesminiecei."

Biļetes iepriekšpārdošanā – 6 eiro, bērniem no 7 gadiem, skolēniem un pensionāriem – 5 eiro, pasākuma dienā 7 eiro. Biļetes var iegādāties Ikšķiles Tautas namā.

 

 

Papildus Info

  • Norises vieta: Salaspils, kultūras nams "Rīgava"
  • Notikuma sākums: 2014-11-29 19:00:00