16.06.2014 08:53

Naudiņš: Nomelnojot gudrona dīķu sanācijas projektu, "Delna" pilda pasūtījumu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Naudiņš: Nomelnojot gudrona dīķu sanācijas projektu, "Delna" pilda pasūtījumu www.foto.delfi.lv/LETA

Īstenojot Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta nomelnošanas kampaņu, sabiedrība par atklātību "Delna" pilda kādu pasūtījumu.

Tā uzskata vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK). Ministrs intervijā aģentūrai LETA atzina, ka var tikai minēt, kāpēc organizācija regulāri izplata pārmetumus par projekta īstenošanu, apgalvojot, ka papildu finansējuma piešķiršana projekta īstenotājai SIA "Skonto būve" ir nelikumīga. Viņš pieļauj, ka runa varētu būt par kāda pasūtījuma pildīšanu.

"Tas nav vienkārši tāpat. Tur vajadzētu daudz plašāk papētīt, kam ir izdevīgi, ka projekts tiek apturēts, kam būtu izdevīgi sacelt šādu troksni," sprieda ministrs. Viņš gan nevēlējās konkrēti vārdos saukt ieinteresētās personas un uzskata, ka cilvēkiem savā starpā ir jāveido dialogs, nevis jābļaustās ar kaut kādiem paziņojumiem. "Cilvēkiem, kas vēlas, lai šis projekts izgāztos, nebūtu vēlams spert kāju pāri mūsu ministrijas slieksnim," viņš piebilda.

Turklāt ministrs aicina pašu organizāciju būt atklātai un publiskot visus savus ziedotājus. Viņaprāt, būtu interesanti redzēt, kādi uzņēmumi un privātpersonas ir starp ziedotājiem.

Nelielu kritiku projekta īstenošanā ministrs veltīja arī iepriekšējam ministram Edmundam Sprūdžam. Lai gan viņš nevēlas novelt vainu uz bijušo politiķi par gauso projekta īstenošanas gaitu, tomēr to ietekmēja nelabvēlīgais mikroklimats, kāds toreiz valdīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā. "Sprūdžam vienkārši vajadzēja daudz aktīvāk iesaistīties un strādāt ar pakļautībā esošajiem cilvēkiem, regulāri sasaukt sapulces un likt atskaitīties par paveikto," uzskata R. Naudiņš. Viņam nepieņemami šķiet, ka pirmā tikšanās ar apakšuzņēmēju no Vācijas notikusi tikai šogad – tam bijis jānotiek jau krietni vien ātrāk.

Jau ziņots, ka Valsts vides dienests un "Skonto būve" 21. maijā parakstīja grozījumus līgumā par vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābie gudrona dīķi" sanāciju. Uzņēmējs sola, ka sanācijas darbi atsāksies jau tuvākajā laikā un noslēgsies 2015. gada beigās, iekļaujoties sākotnēji paredzētajā projekta realizācijas termiņā.

Inčukalna gudrona dīķu sāga – vai indi pagūs izsmelt laikā?