23.04.2014 16:44

Krievijā taps piemineklis 2500 Vjatlagā bojā gājušajiem politiski represētajiem latviešiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Krievijā taps piemineklis 2500 Vjatlagā bojā gājušajiem politiski represētajiem latviešiem arhīvs

29. aprīlī pulksten 11 preses konferencē Latvijas Kara muzejā biedrība "Brāļu kapu komiteja" sadarbībā ar Latvijas Aizsardzības ministriju izsludinās metu konkursu piemineklim par piemiņu aptuveni 2500 politisko represiju upuriem no Latvijas.

Piemineklis tiks uzstādīts Krievijas Federācijas Kirovas apgabala Verhņekamskas rajonā, Sozima ciemā, kur agrāk atradās Vjatlaga nometņu tīkls. Tas iecerēts kā simboliska memoriāla zīme visiem šī apgabala represēto nometnēs (Vjatlagā) mirušajiem latviešu represētajiem, kuru kapa vietas nav zināmas. Šajā reģionā miruši vairāk nekā 2500 politiski represēto latviešu, kuri turp izsūtīti 1941. un 1949. gados, kā arī 1937. – 1938. gada politiski represētie bijušās Krievijas PFSR etniskie latvieši.

2008. gadā noslēgtais Latvijas Republikas un Krievijas federācijas līgums par karu un represiju upuru apbedījumu statusu paredz, ka gadījumos, kad nav iespējams noteikt represiju upuru apbedīšanas vietas vai tajās nevar iemūžināt upuru piemiņu, šim mērķim tiek atvēlēts piemērots zemes gabals iespējamo apbedījumu tuvumā. 2012. gadā, Latvijas un Krievijas pārstāvjiem apmeklējot Verhņekamskas rajonu, latviešu represēto piemiņas vietas un pieminekļa izvietošanai izvēlēta vieta Sozima ciemā. Šajā apkārtnē agrāk atradās vismaz 10 Vjatlaga nometnes un to kapsētas, kur apbedīti represijās bojā gājušie latvieši.

Preses konferencē tiks sniegta informācija par pieminekļa ieceri, atrašanās vietu Krievijā, metu konkursa prasībām, kā arī "Brāļu kapu komitejas" paveikto darbu latviešu represēto un karagūstekņu apbedījuma vietu apzināšanā Krievijā pēdējo divu gadu laikā.

Preses konferencē piedalīsies biedrības "Brāļu Kapu komiteja" priekšsēdētājs Eižens Upmanis, Aizsardzības ministrijas pārstāvji, Latvijas Politiski represēto apvienības vadītājs Gunārs Resnais, Vjatlagā bojā gājušo represēto radinieki,  pieminekļa tapšanas iniciators, Latvijas republikas vēstnieks Krievijā 2009. – 2013. gadā, patlaban – Latvijas republikas vēstnieks Austrijā Edgars Skuja.