15.04.2014 17:16

Gērnsijā velta atzinīgus vārdus par latviešiem

Autors  www.anglobalticnews.co.uk
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Gērnsijā velta atzinīgus vārdus par latviešiem publicitātes

No 2. līdz 4. aprīlim Latvijas vēstnieks Apvienotajā Karalistē Andris Teikmanis darba braucienā apmeklēja Gērnsiju.

Vēstnieks A. Teikmanis tikās ar Gērnsijas gubernatoru Pīteru Valkeru (Peter Walker), Gērnsijas valdības vadītāja vietnieku Alisteru Langlejsu (Allister Langlois), Gērnsijas parlamenta priekšsēdētāju Ričardu Kolasu (Richard Collas), Tirdzniecības un nodarbinātības ministru Kevinu Stjuartu (Kevin Stewart), Gērnsijas pašpārvaldes pārstāvjiem, kā arī ar Gērnsijas latviešu asociācijas vadītāju Lilitu Krūzi.

Tikšanās laikā tika pārrunātas Gērnsijas attiecības ar Latviju un Eiropas Savienību, īpašu uzsvaru liekot uz diasporas jautājumiem, kā arī uz sadarbību ekonomikā. Latvija un Gērnsija turpmāk varētu ciešāk sadarboties jautājumos, kas saistīti ar Latvijas valstspiederīgo interesēm Gērnsijā, piemēram, pensiju lietās vai latviešu nedēļas nogales skoliņas izveidošanā. Tāpat kopīgi projekti varētu būt informācijas tehnoloģiju un komunikāciju jomā, kur Gērnsijai interesētu Latvijas pieredze e-pakalpojumu ieviešanā valsts pārvaldē.

Vēstnieks A. Teikmanis apmeklēja arī vairākus latviešu izveidotus uzņēmumus – veikalus "All in Black" un "Jānīši" un šūšanas salonu. Vēl notika Latviešu asociācijas rīkota vēstnieka tikšanās ar Gērnsijas latviešiem un vakariņas par godu A. Teikmaņa apmeklējumam. Uzrunājot Gērnsijas latviešu sabiedrību, vēstnieks pateicās Latviešu asociācijas vadītājai Lilitai Krūzei par tautiešu kopienas dzīves organizēšanu Gērnsijā vairāku gadu garumā. Vēstnieks ar gandarījumu pieminēja Gērnsijas pārstāvju izteikto atzinību latviešu strādīgumam un mūsu tautiešu īpašo ieguldījumu vietējā ekonomikā.

Darba brauciena programmā bija iekļauts arī Kornetas pils (Castle Cornet) un Gērnsijas bibliotēkas apmeklējums. Vēstnieks sniedza intervijas laikrakstam "Guernsey Press", "BBC Radio" un telekanālam "ITV".

Gērnsija ir britu kroņa teritorija, kas nav Lielbritānijas un Eiropas Savienības sastāvā. No 65 tūkstošiem salas iedzīvotājiem vairāk nekā 1000 ir Latvijas valstspiederīgie, veidojot vienu no lielākajām etniskajām kopienām Gērnsijā. Latvija un Gērnsija līdz šim noslēgusi divus līgumus par sadarbību nodokļu jomā.