11.04.2014 13:09

"Junior Achievement" 6. Starptautiskajā skolēnu mācību uzņēmumu festivālā divās nominācijās uzvar latvieši

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Balvu par labāko stendu festivālā no Biznesa augstskolas "Turība" saņēma skolēnu mācību uzņēmums "Koka tauriņi" Balvu par labāko stendu festivālā no Biznesa augstskolas "Turība" saņēma skolēnu mācību uzņēmums "Koka tauriņi" publicitātes

15 valstu 400 jaunieši un 100 skolotāji 7.–9. aprīlī pulcējās biznesa izglītības biedrības "Junior Achievement – Young Enterprise Latvija" ("JA-YE Latvija") 6. Starptautiskajā Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) festivālā.

85 SMU konkurencē divas no sešām nominācijām ieguva latviešu SMU, demonstrējot oriģinālas Latvijas zaļā zelta – koksnes – izmantošanas iespējas. Divas balvas aizceļoja uz Austriju, bet Lietuvas un Norvēģijas jauniešu komandas ieguva katrs pa vienai balvai.

Festivāla gadatirgus norisinājās 8. aprīlī modes un izklaides centrā "Rīga Plaza", kur centra apmeklētājiem bija iespēja pašiem savām acīm iepazīties ar jauniešu produkciju un to arī iegādāties. Skolēnu mācību uzņēmumu sniegumu vērtēja kompetenta žūrija 17 dažādu uzņēmumu pārstāvju sastāvā ar žūrijas priekšsēdētāju, "SkatSkat.lv" dibinātāju un vadītāju Miku Opeltu priekšgalā. Žūrija izvērtēja jauniešu sniegumu divās kārtās, nosakot labākos SMU vairākās kategorijās – sociāli atbildīgs bizness, inovatīvs produkts, labākā pārdošanas komanda, labākais stends un labākā video reklāma.

Uzvarētāji tika paziņoti 8. aprīlī svinīgā apbalvošanas ceremonijā "Maritim Park Hotel Riga". Festivālā šogad par vislabāko skolēnu mācību uzņēmumu tika atzīts Austrijas SMU "reBottling", kas pārstrādā stikla pudeles, ražojot traukus, lampas un svečturus. Tā pārstāvji ieguva arī balvu no mediju aģentūras OMD nominācijā "Labākā video reklāma". Par labāko pārdošanas komandu tika atzīts Norvēģijas SMU "Kangarun", kas pārdeva sportam īpaši piemērotus krūšturus ar kabatiņām. Komanda saņēma balvu no modes un izklaides centra "Rīga Plaza". Sociāli atbildīgākā biznesa ideja šogad festivālā pieder Lietuvas SMU "Amigos", kas izdevis stāstu grāmatu ar jauniešu problēmām un psihologu piedāvātiem risinājumiem. Viņiem par šo ideju arī balva no "Swedbank".

Par inovatīvāko produktu tika atzīts un balvu no "Hansaworld" saņēma latviešu SMU "Koka pulksteņi" – jaunieši Nauris Hofmanis, Elvis Barkauskis un Madara Ivanova no lineļļā apstrādātiem koka atgriezumiem ražo ekoloģiskas rokas pulksteņu siksniņas. Savukārt balvu par labāko stendu festivālā no Biznesa augstskolas "Turība" saņēma SMU "Koka tauriņi" – Roberts Kroģeris, Romāns Galaiko un Raivis Beņķītis. Abas latviešu uzvarētāju komandas mācās Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā.

"Tas bija lielisks treniņš, laba iesildīšanās biznesam. Starptautiskai publikai izmēģinājām jaunu zīmolu "Garage Wooden Bow Ties", bijām arī cenu paaugstinājuši, un veiksmīgi – tāpat pirka. Festivālā bija diezgan pirktspējīga publika. Par nākotni esam daudz domājuši un vēlamies to visu turpināt, jo šādi varam gan labi pavadīt laiku, gan nopelnīt," savu veiksmes stāstu atklāj SMU "Koka tauriņi" pārstāvis Roberts Kroģeris. "Sākām pilnīgi ne no kā, un sešu mēnešu laikā esam izveidojuši konkurētspējīgu skolēnu mācību uzņēmumu, sasniedzot 2500 eiro apgrozījumu. Par peļņu gan nemācēšu neko teikt, jo visu, ko nopelnām, ieguldām uzņēmuma attīstībā. Augam, un pat mūsu lielākie konkurenti "Bug" koka tauriņi sākuši sekot mūsu aktivitātēm. Tomēr mūsu produkts konkurē ar cenu un tas ir klasiskāks. Bet, kas ir pats interesantākais – lai arī ražojam aksesuārus vīriešiem, 80 % mūsu pircēju ir sievietes, kuras vēlas iepriecināt savus vīriešus."

Kopumā Latviju festivālā pārstāvēja 15 skolēnu mācību uzņēmumi. Kā atzina festivāla žūrija, latviešu jaunieši starptautiskajā konkursā bija ļoti konkurētspējīgi un labi gatavojušies. Lai arī galvenās balvas pārējie šoreiz neieguva, otrajā vērtēšanas kārtā iekļuva arī Madonas Valsts ģimnāzijas SMU "Eco Magic", Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas SMU "Valley of Flowers", Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas SMU "Charlotte", Valmieras profesionālās vidusskolas SMU "Buciņš" un Mārupes vidusskolas SMU "DryDay". Festivālā kopumā piedalījās 85 skolēnu mācību uzņēmumi no 15 valstīm – Latvijas, Lietuvas, Turcijas, Zviedrijas, Vācijas, Austrijas, Norvēģijas, Krievijas, Nīderlandes, Lielbritānijas, Somijas, Dānijas, Portugāles, Beļģijas un Igaunijas.

Festivāla ietvaros 7. aprīlī norisinājās arī Starptautiskā Skolotāju konference "101 metode uzņēmējspēju un līderības attīstīšanai", kuras atklāšanā svinīgu uzrunu teica Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete, uzslavējot Latvijas skolēnu prasmes un aktīvu iesaistīšanos "Junior Achievement" programmās un aicinot apgūt arī citu valstu pieredzi, lai veicinātu sabiedrības izaugsmi, kā arī solot ciešāku IZM un "JA-YE Latvija" sadarbību nākotnē.

Starptautiskais Skolēnu mācību uzņēmumu festivāls Rīgā notika jau sesto gadu. Tā mērķis ir nodrošināt Eiropas Skolēnu mācību uzņēmumiem praktiskās uzņēmējdarbības pieredzi starptautiskā līmenī, vienlaikus sniedzot iespēju Latvijas jauniešiem iedvesmoties uzņēmējdarbībai un gūt pieredzi no vienaudžiem citās valstīs.

Šogad pasākums tika īstenots Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras projekta "Inovatīvas uzņēmējdarbības motivācijas programma" ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība.

Šogad festivālā par vislabāko skolēnu mācību uzņēmumu tika atzīts Austrijas SMU "reBottling", kas pārstrādā stikla pudeles, ražojot traukus, lampas un svečturus.Šogad festivālā par vislabāko skolēnu mācību uzņēmumu tika atzīts Austrijas SMU "reBottling", kas pārstrādā stikla pudeles, ražojot traukus, lampas un svečturus.