01.04.2014 13:57

Video: Turpinās Pētera Grestes tiesas prāva – policisti "nevar atcerēties", ko īsti žurnālisti noziegušies

Autors  Ojārs Greste, "Laikraksts.com"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Prāvas starpbrīdī P. Grestem un viņa kolēģiem (kas bija ieslodzīti būrī) bija izdevība runāt ar klātesošiem starptautiskajiem žurnālistiem. Greste izteicas, ka "policistiem, liekas, ir kolektīva atmiņas zaudēšana. Mēs neesam redzējuši nekādu pierādījumus pret mums. Mēs esam pavadījuši trīs mēnešus cietumā uz nepamatotām apsūdzībām no cilvēkiem, kuri nesaprot, ko žurnālisti dara. Mēs esam pateicīgi par prokurora neveiksmi." Prāvas starpbrīdī P. Grestem un viņa kolēģiem (kas bija ieslodzīti būrī) bija izdevība runāt ar klātesošiem starptautiskajiem žurnālistiem. Greste izteicas, ka "policistiem, liekas, ir kolektīva atmiņas zaudēšana. Mēs neesam redzējuši nekādu pierādījumus pret mums. Mēs esam pavadījuši trīs mēnešus cietumā uz nepamatotām apsūdzībām no cilvēkiem, kuri nesaprot, ko žurnālisti dara. Mēs esam pateicīgi par prokurora neveiksmi." ekrānuzņēmums no "YouTube.com"

Pēc trīs nedēļu pārtraukuma tiesas prāva Ēģiptē pret žurnālistu Pēteri Gresti un viņa diviem ziņu aģentūras "Al Džazira" kolēģiem Mohamedu Fahmiju (Mohamed Fahmy) un Baheru Mohamedu (Baher Mohamed) turpinājās 24. martā.

Žurnālisti ir apsūdzēti par "nepatiesas informācijas izplatīšanu" un ka viņi ir "teroristu organizācijas" biedri; – apsūdzības, ko Greste, Fahmijs un Mohameds uzskata par absurdiem.

Prāvā tika pratināti policisti, kuri arestēja žurnālistus, bet bez konkrētiem patiesības atklājumiem. Advokāti pēc žurnālistu atkārtota lūguma prasīja policistiem, lai viņi paskaidro, tieši kā žurnālisti bija nepatiesi rediģējuši savu reportāžu, kā tā bija kaitējusi Ēģiptes valsts drošībai un kurām reportāžās tehnikas ierīcēm žurnālistiem nebija vajadzīgā lietošanas atļauja. Gandrīz ar katru atbildi policisti teica, ka "nevar atcerēties" un ka atbildes esot atrodamas viņu rakstiskajās liecībās pēc žurnālistu arestēšanas 29. decembrī.

Prāvas starpbrīdī P. Grestem un viņa kolēģiem (kas bija ieslodzīti būrī) bija izdevība runāt ar klātesošiem starptautiskajiem žurnālistiem. Greste izteicas, ka "policistiem, liekas, ir kolektīva atmiņas zaudēšana. Mēs neesam redzējuši nekādu pierādījumus pret mums. Mēs esam pavadījuši trīs mēnešus cietumā uz nepamatotām apsūdzībām no cilvēkiem, kuri nesaprot, ko žurnālisti dara. Mēs esam pateicīgi par prokurora neveiksmi."

Ēģiptes tagadējā valdība necieš "Al Džaziras" arābu valodas kanāla raidījumus, jo tā uzskata, ka reportāžas atbalsta gāzto prezidenta Mohameda Morsija Musulmaņu brālību, kas tagad ir deklarēta par teroristu organizāciju. Fahmijs uzsvēra, ka viņš, Greste un Bahers Mohameds strādā ar "Al Džaziras" angļu valodas aģentūru, kas tiek starptautiski uzskatīta kā neitrāla.

Ieslodzītie žurnālisti izteicās pozitīvi par vēstulēm, kuras pagaidu prezidents Adlijs Mansūrs (Adly Mansour) ir sūtījis pēdējā nedēļā Grestes un Fahmija ģimenēm. Vēstules izteica prezidenta vēlēšanos nobeigt prāvu, cik vien drīz iespējams un, ka viņš darīs visu pēc savām spējām, lai to panāktu. "Tā ir pazīme no prezidenta, ka mēs drīz būsim atbrīvoti, jo esam nevainīgi," teica Fahmijs.

Bet, neskatoties uz Adlija Mansūra pozitīvajiem vārdiem, satraucošs ir tas, ka citā prāvā Ēģiptē 24. martā tiesa piespriedusi nāves sodu 527 Musulmaņu brālības biedriem, kuri pērn piedalījušies demonstrācijā, kurā viens policists gāja bojā. Sods tika piespriests bez pierādījumu procesa, kādu sagaidām rietumu tiesas sistēmā.

Pēterim Grestem ir bijusi iespēja piezvanīt saviem vecākiem, lietojot Austrālijas konsula telefonu, kurš apciemo P. Gresti reizi nedēļā (biežāk nav atļauts), lai gan šī privilēģija ir atkarīga no cietuma sarga garastāvokļa. Sargi liek ieslēgt telefona skaļruni, lai saruna viņiem ir dzirdama. Vēl Pēterim Grestem un kolēģiem tagad atļauta lasāmviela, kas agrāk bija aizliegta.

Video ieraksts, kas rāda daļu no sarunas starp Gresti un viņa kolēģiem ar klātesošiem tiesā 24. martā, ir redzama vietnes "YouTube.com" kanālā:



Iepriekš:
Ēģiptes tiesa vēl neatbrīvo latviešu žurnālistu Pēteri Gresti; pasaules lielākajās pilsētās protestus rīko žurnālisti