03.08.2016 07:44

Ādažu veikparka pieredze – tīra un sakārtota vide piesaista cilvēkus

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Veikborda sezona Pierīgā atkarībā no laika apstākļiem sākas maijā un turpinās vēl septembrī. Pats veikborda parks vides kvalitāti neietekmē, taču izkopts ūdenskrātuves krasts un sakārtota infrastruktūra parasti gada siltajā sezonā piesaista cilvēku interesi. Veikborda sezona Pierīgā atkarībā no laika apstākļiem sākas maijā un turpinās vēl septembrī. Pats veikborda parks vides kvalitāti neietekmē, taču izkopts ūdenskrātuves krasts un sakārtota infrastruktūra parasti gada siltajā sezonā piesaista cilvēku interesi. Ansis Klucis

Pēdējā desmitgadē valstī, arī vairākās ūdenskrātuvēs Pierīgā – Mārupē, Ropažos, Ādažos un citur –, ir uzbūvēti veikparki. Tas ir labs piemērs, kā mazais bizness veicina siltajā laikā cilvēkiem būt fiziski aktīviem uz ūdens, saudzīgi izturoties pret apkārtējo vidi.

Ādažu centrā savulaik tika izveidots Vējupes uzpludinājums. Tā kreisajā krastā ir izveidojusies pašvaldības apsaimniekota pludmale. Savukārt ūdenskrātuves pretējā krastā darbojas privāts veikparks.

Parka konstrukcija ir pavisam vienkārša: ūdenskrātuves pretējos krastos, viens otram pretī, ir nostiprināti divi stabi. Starp stabiem ir trose, ko kustina elektromotors. Savukārt pie troses ir piestiprināta virve, kas pa apli velk veikbordistu – cilvēku, kurš stāv uz speciāli braukšanai pa ūdeni izveidota dēļa ar kāju stiprinājumiem. Slīdēšana pa ūdens virsmu ir iespējama ar 20–35 km/h lielu ātrumu, bet tas ir atkarīgs no braucēja prasmes. Atliek tikai piebilst, ka pats sporta veids kļūst ar katru gadu populārāks.

Ādažu veikparka "Promobius" īpašniece Iveta Krūze skaidro, ka no ekoloģiskā viedokļa kabeļveikbords ir videi un dzīvām būtnēm nekaitīgs: "Ja kaut kas atstāj ietekmi uz vidi, tad tās ir divas nedaudz izmainītas vietas ūdenstilpes krastā, kur atrodas stabi gaisa troses nostiprināšanai, taču tie ir pavisam nelieli laukumiņi.

Elektromotors, kas kustina trosi, gaisa kvalitāti neietekmē. Ūdenī ievietotās konstrukcijas – slaidi un tramplīni – tiek nostiprināti ūdenstilpes dibenā ar atsvariem, bet pa ziemu tās tiek izvilktas krastā. Ūdenī tās parasti atrodas no maija līdz oktobrim. Arī bojas, kas iezīmē vietas, lai veikbordisti redzētu, kur notiek apgriešanās braukšanai pretējā virzienā, ir videi nekaitīgas."

I. Krūze stāsta, ka veikparks Ādažu centrā darbojas jau divpadsmito gadu. Pirms tam septiņus gadus ar veikbordu bija iespējams nodarboties, braucot aiz motorlaivas.

"Tas bija salīdzinoši dārgi, un to varēja atļauties tikai materiāli labi nodrošināti cilvēki. Turklāt motorlaiva radīja viļņus Vējupes uzpludinājumā, un tas radīja aizdomas, ka tieši motorlaivas un ūdensmotocikli ir tie, kas izraisa ūdenskrātuves krastu iebrukšanu. Tiesa, atbrauca zinātnieki, kas noskaidroja, ka krastu erozijai ir citi, daudz nopietnāki iemesli nekā motorlaivu radītā ūdens viļņošanās. Tagad pa uzpludinājumu neviens ar motorizētiem peldlīdzekļiem nepārvietojas, bet lēnām ir sākusies ūdenskrātuves aizaugšana. Tam gan ar veikparka darbību nav nekāda sakara," viņa uzsver.

"Veidojot veikparku, padomājām arī par pievilcīgu vidi sev apkārt," teic I. Krūze. "Pats par sevi saprotams, bija nepieciešamas ģērbtuves, kur ērti pārģērbties, pirms doties ūdenī, un tualete. Izkopām arī veikparkam piegulošo krasta daļu, taču visu laiku saudzīgi esam attiekušies pret piekrastes ūdensaugiem bagāto daļu, kas pasargā krastu no iebrukšanas."

Tā kā Ādažu veikparkā "Promobius" notiek vides apsaimniekošanas grupas "Eco Baltia" atbalstīts Eiropas čempionāta posms kabeļveikbordā, pie ēkas, kas vienlaikus pilda veikparka biroja, noliktavas un nelielas kafejnīcas funkcijas, piestiprināts plakāts, kas aicina šķirot atkritumus.

"Mūsu pašu sadarbība ar vides apsaimniekotājiem izpaužas tā, ka esam veikparka teritorijas tuvumā uzstādījuši atkritumu konteineru stiklam. Tepat garām mūsu teritorijai iet arī gājēju celiņš, un, pirms nebija uzstādīts zaļais konteiners, cilvēki mēdza ceļmalā un ūdenskrātuves krastā atstāt tukšas pudeles. Tagad situācija ir uzlabojusies. Bet tas ir faktors, kas ietekmē mūsu darbošanos, proti, cilvēkus pievelk gan iespēja aktīvi pavadīt laiku dabā, gan sakārtota vide."