10.04.2012 16:30

Skultē var gulēt mierīgi – ciemu nenojauks

Autors  Mārtiņš Zviedris, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Starptautiskā lidosta "Rīga" atteikusies no pirms četriem gadiem izskanējušajiem paplašināšanās plāniem, kas paredzēja pilnīgi vai daļēji nojaukt tuvējo Skultes ciemu Mārupes novadā.

Pirms četriem gadiem publiskotie lidostas attīstības plāni paredzēja pašreizējā skrejceļa paplašināšanu un jauna būvniecību, kā arī ar lidostas ēku apvienotas piestātnes un jauna termināļa celtniecību.


Paplašināšanās plānu īstenošanai vajadzētu zemi Mārupes novada Skultes ciemā, kura mājas, visticamāk, būtu jānojauc. Pēc RAA rīcībā esošās informācijas, Ministru kabinets jau bija pieņēmis rīkojumu par 42,79 hektāru nodošanu Satiksmes ministrijas valdījumā. Bija sāktas vai plānotas sarunas ar pašvaldību un zemes privātīpašniekiem par lidostas paplašināšanai nepieciešamās zemes iegūšanu.

Tolaik izskanēja arī pieņēmums, ka jaunais skrejceļš varētu tapt jau līdz 2015. gadam. Taču ziņas par paplašināšanas ieceru tālāko likteni bija noklusušas.

Mainoties ministriem, lidostas vadībai un ekonomiskajai situācijai, mainījās arī viedoklis par to, kādu caurplūsmu tuvākajos gados starptautiskajai lidostai "Rīga" ir lietderīgi nodrošināt. Iepriekšējās vadības minēto pārskatāmā nākotnē gaidāmo 15 miljonu pasažieru vietā pašreizējais lidostas valdes priekšsēdētājs Arnis Luhse pērn izteica pieļāvumu: pēc pieciem gadiem lidosta varētu apkalpot septiņus miljonus pasažieru gadā, bet ar nosacījumu, ja veiksies ar tranzītpasažieru piesaisti.

Uz jautājumu, kāds liktenis piemeklējis 2008. gadā publiskoto jaunā termināļa būves ieceri, lidostas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sarmīte Rimane atbildēja: "Lidostai gadu gaitā bijuši vairāki attīstības projekti. Pašreizējais, kas izstrādāts kopā ar "airBaltic", paredz termināļa rekonstrukciju, nevis jauna būvēšanu. Tagad projekts tiek izskatīts Satiksmes ministrijā, un atklāts ir jautājums par tā finansēšanu."

Šā gada februārī satiksmes ministrs Aivis Ronis apstiprināja: interesi par pašreizējā termināļa paplašināšanu izrāda privāts investors, bet atturējās paust vairāk informācijas, kamēr nav pieņemti lēmumi par sadarbību.|

"Patlaban nav plānots būvēt vēl vienu skrejceļu," S. Rimane RAA apstiprināja, ka būvniecību Skultē lidosta vairs neapsver. "Īstenojot Kohēzijas fonda atbalstītu projektu, paredzēts rekonstruēt pašreizējo skrejceļu un veikt virkni citu infrastruktūras sakārtošanas darbu."

Projektā paredzēto darbu skaitā ir skrejceļa seguma, gaismas un drenāžas sistēmu, peronu rekonstrukcija un jauna manevrēšanas ceļa izbūve. Kopējās izmaksas ir 66 945 228 lati, 61% no tiem ir Kohēzijas fonda līdzfinansējums, 39% nodrošina pati lidosta.

Projektu paredzēts īstenot no šā gada pavasara līdz nākamā gada beigām.