25.04.2017 12:22

"Pagasta bibliotekāra – gaismas nesēja" titulu Vidzemē ieguvusi ropažniece Dace Smukša

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Pagasta bibliotekāra – gaismas nesēja" titulu Vidzemē ieguvusi ropažniece Dace Smukša LNB Atbalsta biedrība

Pirmdien svinīgā ceremonijā Gaismas pils Ziedoņa zālē tika pasniegtas balvas konkursu "Gada bibliotekārs 2016" un "Pagasta bibliotekārs – gaismas nesējs" uzvarētājiem. Starp laureātiem ir arī Ropažu novada bibliotēkas vadītāja Dace Smukša, kura kļuvusi par "Gaismas nesēju" Vidzemē.

Latvijas Bibliotekāru biedrība un Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība (LNB Atbalsta biedrība) apbalvoja sešus bibliotekārus par viņu veikumu, sasniegumiem, pašaizliedzīgu darbu un devumu vietējai sabiedrībai. Klātesošos uzrunāja LR kultūras ministre Dace Melbārde, informē LNB Atbalsta biedrības pārstāve Sanita Kitajeva.

Konkurā "Gada bibliotekārs 2016" tika izraudzīti divi uzvarētāji. Par izcilu sniegumu mūžizglītības pasākumu īstenošanā balvu saņēma Laimdota Ozoliņa no Bauskas Centrālās bibliotēkas, savukārt bibliotēku interešu pārstāvniecībā balva piešķirta Ingai Brūverei, Kuldīgas Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītājai.

Konkursā "Pagasta bibliotekārs – gaismas nesējs" apbalvoti četri bibliotekāri – no Kurzemes, Latgales, Vidzemes, Zemgales. Balvas pasniedza LNB Atbalsta biedrības pārstāvji: Karina Pētersone, Georgs Turlajs, Irīna Pīgozne, Jānis Dripe, informē biedrības pārstāve.

Šis ir konkursa jubilejas gads – "Gaismas nesēja" tituls tiek piešķirts 10. reizi. Desmit gadu laikā par "Gaismas nesējiem" izraudzīti 47 bibliotekāri – izcili, mērķtiecīgi, radoši un aktīvi mazo gaismas piļu darbinieki, kas izceļas ar īpašu attieksmi pret savu darbu, atsaucību pret lasītājiem un rūpēm par vietu, kur viņi dzīvo un strādā.

Apbalvojumu "Pagasta bibliotekārs – gaismas nesējs" Vidzemē saņēma Ropažu novada bibliotēkas vadītāja Dace Smukša. Pieteikuma vēstulē rakstīts, ka Dace ir sava novada patriote. 12 gadu laikā iemantojusi kolēģu un lasītāju cieņu un mīlestību. Viņai piemīt neapturama darboties spēja, intelekts, radošums, harizma, norāda S. Kitajeva.

Kolēģes atzīst, ka lepojas ar Daci. Viņa esot aktīva, radoša un pašaizliedzīga, palīdz augt un attīstīties. Ropažu bibliotēka kļuvusi par novada smadzenēm un cilvēku garīgās sakārtošanās laboratoriju.

Dace pati uzsver, ka bez apmeklētājiem un lasītājiem bibliotēka nebūtu nekas, tikai vieta, kur glabājas grāmatas, informē S. Kitajeva.

"Gaismas nesējas" tituls Kurzemē aizceļoja pie Mairitas Vītolas, Pāvilostas novada Pāvilostas bibliotēkas vadītājas. Latgalē tika izraudzīta Anastasija Plačinda no Viļakas novada Žīguru bibliotēkas, savukārt "Gaismas nesējas" tituls Zemgalē tika piešķirts Ingrīdai Grūbei no Kokneses pagasta bibliotēkas.

Šogad valsts aģentūra "Kultūras informācijas sistēmu centrs" izlēmusi no "Gaismas nesēju" konkursam pieteikto bibliotekāru vidus izraudzīties arī savu uzvarētāju. Balva nonāca pie Limbažu novada Katvaru bibliotēkas vadītājas Laimas Bernšteinas, vēsta LNB Atbalsta biedrības pārstāve.

Galveno balvu dāvina ABLV Charitable Foundation, dodot iespēju "Gaismas nesējiem" ceļot uz Zviedriju, iepazīt Stokholmas bibliotēkas, gūt jaunu pieredzi, iedvesmu un idejas.

ABLV Charitable Foundation pasniedza arī Amsterdamā dzīvojošas latviešu dizaineres Māras Skujenieces radīto porcelāna vāzi. Laureātu nokļūšanu Zviedrijā nodrošinās "Tallink Latvia", savukārt naktsmājas gādās Zviedrijas latviešu apvienība. Balvas "Gaismas nesējiem" sarūpēja arī Jāņa Rozes apgāds un izdevniecība "Rīgas Viļņi", informē S. Kitajeva.