20.01.2014 14:25

Gada vārds – "pašbilde", gada nevārds – "dīlot"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Gada vārds – "pašbilde", gada nevārds – "dīlot" www.digitaltrends.com

Par 2013. gada spārnoto teicienu atzīta Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa atziņa: "Nākotne ir nākotnes cilvēku rokās!"

Noslēgusies Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas, Latvijas Rakstnieku savienības un LZA Terminoloģijas komisijas ikgadējā, šogad pēc kārtas jau vienpadsmitā akcija "Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens". Sabiedrības aptaujā apkopoti spilgtākie priekšlikumi 2013. gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena kategorijās.

Sīvā cīņā par 2013. gada vārda titulu uzvarējusi "pašbilde" – ar mobilā tālruņa kameru iemūžināta pašportreta apzīmējums un veiksmīgi latviskots angļu vārds "selfie", ko par 2013. gada vārdu angļu valodas vidē atzinuši Oksfordas Universitātes valodnieki, informēja akcijas rīkotāji. Piebilstams, ka "selfijs" Latvijā pretendēja uz gada nevārda titulu, kamēr neparasti plašā klāstā saradušies ieteicamie latviskojumi – "tīksmiņš", "paštīksmekslis", "pašītis", "sevītis", "patnītis", "paškadriņš", "patiņš", arī "pašbilde" un "pašģīmis".

Gada vārda godu iegūst spilgtākais un trāpīgākais no tiem pēc latviešu valodas likumībām veidotajiem vārdiem, kas attiecīgajā gadā izskanējuši pirmo reizi, iemantojuši vai atguvuši popularitāti vai arī lietoti ar šim gadam raksturīgu jaunu vai īpašu nozīmi.

2013. gada nevārda gods piespriests valodas telpā ražīgi sazēlušajai atvasinājumu kopai "dīli, dīlošana, dīlot", ar ko apzīmē tirgošanos un darījumu kārtošanu. Par tās popularizētāju tiek uzskatīts bijušais izglītības ministrs Roberts Ķīlis.

Šogad rīkotāju deleģētajā žūrijā strādāja interneta žurnāla "Satori" redaktors Ilmārs Šlāpins, sociolingviste Dace Strelēvica-Ošiņa, Eduards Cauna, LU profesors, Valsts valodas komisijas vadītājs Andrejs Veisbergs, valodniece, Dr. philol. Dzintra Paegle, Maija Sinka, Aldis Lauzis, kā arī literatūrkritiķe un tulkotāja Ieva Kolmane.