13.01.2014 12:35

Lats paliek par vēsturi – vairāki desmiti tonnu latu un santīmu sākuši ceļu uz pārkausēšanu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lats paliek par vēsturi – vairāki desmiti tonnu latu un santīmu sākuši ceļu uz pārkausēšanu www.delfi.lv; RIA Novosti/Scanpix

Komercbankās iedzīvotāji līdz 8. janvārim bija jau pret eiro apmainījuši vairāk nekā 165 miljonus latu.

Tādējādi jau vairāki desmiti tonnu monētu un banknošu izņemti no apgrozības un gaida pārkausēšanu un smalcināšanu, vēsta portāls "Delfi.lv".

Latvijas lielākās komercbankas "savākušas" jau vairākus desmitus tonnu latu un santīmu, liecina "Delfi" aptauja. Latvijas Banka sola datus par no apgrozības izņemto latu apjomu apkopot un publiskot pēc 14. janvāra, kad beigsies latu un eiro paralēlo norēķinu periods.

"Swedbank" filiālēs un naudas iemaksas bankomātos cilvēki jau iemaksājuši latu banknotes un monētas, kas kopumā mērāmas 12 tonnās. Citas aptaujātās bankas vēl nav veikušas aprēķinus par tām nodotās naudas svaru, tomēr aptuvenās aplēses liecina, ka kopumā centrālajai bankai nodoti jau vairāki desmiti tonnu. "SEB Banka" lēš, ka tās filiālēs monētu apjoms vismaz deviņas reizes pārsniedz ierasto.

Latvijas Banka iepriekš skaidroja, ka latu banknotes tiks sasmalcinātas un iznīcinātas, savukārt metāla naudu bija paredzēts pārkausēt un metālu pārdot, ienākumus izmantojot eiro monētu iegādei.

Valsts kancelejas sniegtā informācija liecina, ka kopš 1. janvāra apgrozībā esošo latu apjoms bija samazinājies no 630,8 līdz 465,8 miljoniem latu, tādējādi no apgrozības nedēļas laikā izņemti vairāk nekā 165 miljoni latu.