23.02.2017 09:45

Laikmetīgās mākslas izstāžu konkursa ietvaros atbalstīs četrus projektus, viens no tiem – Siguldas pils kompleksā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Laikmetīgās mākslas izstāžu konkursa ietvaros atbalstīs četrus projektus, viens no tiem – Siguldas pils kompleksā publicitātes

2017. gadā laikmetīgās mākslas izstāžu grantu konkursa ietvaros "ABLV Charitable Foundation" atbalstīs četrus projektus, kopumā piešķirot tiem līdzfinansējumu 35 750 eiro apmērā. Viens no šiem projektiem ir "Dizains laikmetīgajā mākslā. Procesuālā izstāde Siguldas pils kompleksā".

Finansējumu saņems Latvijas Laikmetīgās mākslas centra izstāžu cikls "Divdabis" Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Latvijas kultūras projektu poļu mākslinieka Artūra Žmijevska personālizstāde Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā, MAD International Summer School of Design projekts "Dizains laikmetīgajā mākslā. Procesuālā izstāde Siguldas pils kompleksā" un biedrības "Mīnuss pluss" izstāde "Baltie klīdēji", informē fonda pārstāve Inga Vasiļjeva.

Otro gadu pēc kārtas līdzfinansējumu saņem ne tikai pašas izstādes, bet arī izglītības projekti, kas tiks realizēti izstāžu ietvaros.

"Priekšroka tika dota tādu izstāžu atbalstam, kuru ietvaros tiks radīti jauni mākslas darbi vai arī tiks atspoguļoti aktuālie pētījumi par laikmetīgās mākslas norisēm Baltijas valstīs laika periodā no 1960. gada. Tāpat būtisks kritērijs bija mākslas izstāžu ietvaros plānotā izglītības programma," uzsver "ABLV Charitable Foundation" mākslas programmu vadītājs Kaspars Vanags.

"Projekta "Dizains laikmetīgajā mākslā. Procesuālā izstāde Siguldas pils kompleksā" pievienotā vērtība ir tā norise ārpus Rīgas, rosinot pašvaldību iesaistīšanos radošās industrijas sektora attīstīšanā, kā arī starpdisciplinaritāte, veicinot sadarbības platformu starp māksliniekiem un citām radošajām nozarēm," skaidro K. Vanags.

"Domājot par laikmetīgās mākslas muzeju, kas durvis vērs 2021. gadā, "ABLV Charitable Foundation" kā šīs iniciatīvas līdzdibinātājam ir būtiski ne vien veicināt mākslas institūciju sadarbību un citu nozaru iesaisti, bet arī uzrunāt sabiedrību kopumā, mudinot tās interesi par laikmetīgo mākslu kā ierosmes avotu domātpriekam un jaunām zināšanām, pašrefleksijai un pieredzes apmaiņai. Šī gada grantu konkursā izvēlētās laikmetīgās mākslas izstādes tādas ir," atzīmē "ABLV Charitable Foundation" valdes priekšsēdētāja Zanda Zilgalve.

Jau vairākus gadus īstenotajā "ABLV Charitable Foundation" grantu konkursā savas ieceres nacionālas nozīmes un profesionāla rakstura izstādēm un mākslas izglītības projektiem var pieteikt mākslinieki un mākslas institūcijas. Grantu konkursa mērķis ir atbalstīt laikmetīgās mākslas aktuālās norises, kā arī sekmēt pētniecībā balstītu izstāžu veidošanu, kas atspoguļotu jaunākā laika mākslas vēsturi Latvijā, norāda I. Vasiļjeva.