12.04.2013 09:27

Marta beigās bezdarba rādītājs Pierīgā – 7 %

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī marta beigās bija 10,8 % no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita. Pierīgā joprojām zemākais rādītājs valstī.

Bezdarba līmenis visā valstī, salīdzinājumā ar februāri samazinājies par 0,1 %. Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) uzskaitē 2013. gada marta sākumā bija 107 687, bet marta beigās bija 107 063 bezdarbnieki. Tas nozīmē, ka 624 cilvēkiem izdevies atrast darbu.

Zemākais bezdarba līmenis martā reģistrēts Rīgas reģionā, kas bija 7 %. Salīdzinoši Latgalē darbu meklēja 21,4 % darbaspējīgo iedzīvotāju. Vēl mazāks bezdarbs nekā Pierīgā ir pašā galvaspilsētā – 6,6 %.

"Marts Latvijas darba tirgū zīmīgs ar sezonas darbaspēka pieprasījuma intensificēšanos. Bezdarbniekus aktīvāk meklēt darbu motivē arī NVA ieviestās darba meklēšanas dienasgrāmatas, jo regulāri ir jāsniedz ziņas par darba meklēšanas gaitu," informē NVA direktore Inese Kalvāne.
Lai veicinātu nodarbinātību, aģentūra sākusi pasākuma "Darbs Latvijā" īstenošanu, finansiāli atbalstot jaunpieņemto darbinieku darba gaitu uzsākšanu gadījumos, kad darba vieta atrodas attālāk no mājām. Sekmīgi notiek vakanču gadatirgi Latvijas reģionos. Tie pulcē gan darba meklētājus, gan darba devējus, ļauj labāk izprast viņu vajadzības un iespējas, ļauj vienoties par sadarbību gan sezonas darbiem, gan ilgtermiņā.

"Mēs turpinām aicināt darba devējus uzticēt NVA speciālistiem vajadzīgo darbinieku atlasi, uzņēmumu, valsts vai pašvaldību institūciju brīvās darba vietas pieteikt NVA filiālēs vai reģistrēt tās visiem pieejamajā CV/Vakanču portālā mūsu vietnē," uzsver I. Kalvāne.

Martā darba devēji pieteica 2691 jaunu brīvo darba vietu, kas ir par 23,6 % vairāk nekā februārī. 2158 darba vietas tika aizpildītas, kas arī par 9,6 % vairāk nekā februārī. Kopumā marta beigās NVA datubāzē bija 4411 darba devēju NVA filiālēs reģistrētās brīvās darba vietas. Savukārt CV/Vakanču portālā kopš gada sākuma darba devēji ir publicējuši 9681 brīvo darba vietu. Savukārt 11. aprīlī CV/Vakanču portālā bija pieejama informācija par 1895 brīvām darba vietām, informē NVA Sabiedrisko attiecību nodaļa.