14.03.2017 14:42

Latvija un Ķīna – viena josla, viens ceļš

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvija un Ķīna – viena josla, viens ceļš pixabay.com

10. martā Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš uzstājās investīciju piesaistes un sadarbības konferencē "Par Latvijas priekšrocībām un sadarbības iespējām Ķīnas iniciatīvas "Viena josla, viens ceļš" ("One Belt One Road") ietvaros" un tikās ar Jivu pilsētas vadību.

Ķīnas Nacionālās attīstības un reformu komisijas Starptautiskās sadarbības centrs (NDRC ICC) rīkoja Ķīnas un Latvijas sadarbības semināru, kura galvenā tēma bija Latvijas un Ķīnas sadarbība investīciju piesaistes jomā, īstenojot jaunā Zīda ceļa ("One Belt One Road") iniciatīvu, informē Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Greiškalna.

Konferences dalībnieku vidū bija vairāku Ķīnas institūciju un uzņēmumu pārstāvji, kurus Latvijas puses Satiksmes, Ārlietu un Ekonomikas ministrijas amatpersonas iepazīstināja ar abu valstu esošo un plānoto sadarbību tranzīta, loģistikas un ekonomikas jomās.

K. Ozoliņš informēja konferences dalībniekus par Latvijas un Ķīnas līdzšinējās sadarbības rezultātiem transporta un loģistikas jomā, iepazīstināja ar sasniegtajiem pārvadājumu apjomiem un noslēgtajiem sadarbības memorandiem un prezentēja investīciju projektus Latvijā, vēsta I. Greiškalna.

Tāpat arī K. Ozoliņš uzsvēra, ka Ķīnai jau ir liela pieredze industriālo zonu attīstībā gan Ķīnas robežās, gan ārpus tām, un Latvijas ostas – Rīga, Ventspils un Liepāja – ir piemērotas jaunu industriālo parku un loģistikas centru attīstībai Ķīnas preču tālākai izplatīšanai Skandināvijā un Ziemeļeiropā.

NDRC ICC amatpersonas, kuru vidū bija NDRC ICC kādreizējais priekšsēdētājs Kang Yi un direktors Guo Jianmin, savukārt uzsvēra, ka, lai gan Latviju un Ķīnu šķir liels ģeogrāfiskais attālums, abu valstu pragmatiskais un intensīvais darbs, kas ticis veikts pēdējos gados, ir sekmējis valstu ekonomisko attīstību un potenciālo izaugsmi, norāda sabiedrisko attiecību speciāliste.

Konference, kurā piedalījās vairākas Latvijas ministriju amatpersonas – Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Stinka un Latvijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Ķīnas Tautas Republikā Māris Selga –, bija lieliska iespēja abām pusēm apmainīties ar daudzpusīgu informāciju, izprast iespējas un izaicinājumus, kā arī vecināt koordinētu Latvijas industriālo zonu attīstības plānošanu un realizāciju.

Noslēgumā vizītei Ķīnā K. Ozoliņš un Ārlietu un Ekonomikas ministrijas valsts sekretāri tikās ar Jivu pilsētas vadību – Jivu pašvaldības valdības partijas sekretāru Sheng Qiuping un Jivu pilsētas vicemēru Xiong Tao. No Jivu pilsētas uz Latviju 2016. gada nogalē izbrauca pirmais konteinervilciens, skaidro I. Greiškalna.

Jivu amatpersonas izteica ieinteresētību arī turpmākā vilcienu organizēšanā no Ķīnas uz Latviju, kā arī pauda ieinteresētību organizēt vilcienu no Latvijas uz Jivu ar Latvijas precēm. Jivu vicemērs Xiong Tao augsti novērtēja SM vadības ieguldījumu un sniegto atbalstu pirmā vilciena organizēšanā, un tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka regulāra un tieša kontaktu uzturēšana ir būtisks priekšnosacījums abpusējas sapratnes un uzticības veidošanā.

K. Ozoliņš uzsvēra, ka, kopš pirmā sekmīgā konteinervilciena izmēģinājuma brauciena, Latvijas uzņēmējiem un ražotājiem ir palielinājusies interese par eksporta iespējām Ķīnā. Kopš pirmā vilciena veiksmīgas nosūtīšanas, interese par Latvijas koridoru ir paaugstinājusies arī Ķīnā un ar vien vairāk uzņēmēju interesējās par sadarbības iespējam, informē sabiedrisko attiecību speciāliste.

Jivu tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka Jivu–Latvija maršrutam ir potenciāls, tomēr nepieciešama ciešāka mijiedarbības izveidošana starp kravu nosūtītājiem, saņēmējiem, dzelzceļu, termināliem un muitu, kas būtiski sekmētu ne tikai pārvadājumus, bet arī abu valstu tirdzniecības sakarus.

Jivu pilsētas amatpersonas bija gandarītas iespēju uzņemt Satiksmes, Ārlietu un Ekonomikas ministrijas valsts sekretārus un izteica cerību, ka šīs vizītes rezultātā tiks arvien vairāk sekmēta abu valstu kopdarbība, kura būs vērsta uz pozitīviem ekonomiskās sadarbības rezultātiem jau tuvākajā nākotnē, norāda I. Greiškalna.