16.08.2018 07:44

Lielākie uzņēmumi Pierīgā. Kas nosaka vietas izvēli?

Autors  Agita Latkovska
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Depo DIY” ierindojas pirmajā vietā starp lielākajiem Pierīgas uzņēmumiem pēc samaksāto nodokļu apjoma. “Depo DIY” ierindojas pirmajā vietā starp lielākajiem Pierīgas uzņēmumiem pēc samaksāto nodokļu apjoma. arhīvs un publicitātes

Pierīgas novados darbojas liela daļa uzņēmumu, kas valstij maksā krietnus nodokļus, kā arī nodrošina darba iespējas daudziem iedzīvotājiem. Piedāvājam ielūkoties lielāko uzņēmumu topā un izdarīt secinājumus, kāpēc viens otrs Pierīgas novads ir tik pieprasīts uzņēmējdarbības vidē, bet citi pārstāvēti mazāk vai nemaz.

Ne visi Pierīgas novadi ir uzņēmēju iekāroti
Pierīgas novadi ir atšķirīgi gan pēc to ģeogrāfiskā novietojuma, gan infrastruktūras, kas būtiski ietekmē uzņēmējdarbībai piemērotas vides izvēli. Pēdējo gadu laikā Pierīga piedzīvo lielu izaugsmi, tomēr ne visos novados jaušama vienlīdz liela rosība un aktivitāte. Teritorijas, kuras atrodas tuvāk Rīgai un kurās ir attīstīta infrastruktūra, tostarp ceļi, ir arī pieprasītākās lielu un starptautisku uzņēmumu attīstībai.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta sniegtajiem datiem par lielākajiem Pierīgas novados esošajiem uzņēmumiem, redzams, ka no septiņpadsmit Pierīgas novadiem lielie uzņēmumi ar uzkrītošu pārsvaru koncentrējas tikai dažos – Mārupes, Ādažu un Stopiņu novadā.

Ādažus kā uzņēmējdarbībai piemērotāko vietu ir izvēlējušies vairāki mūsdienīgi uzņēmumi. Viens no tiem ir SIA "Berlat Grupa", kas nodarbojas ar alkoholisko dzērienu ražošanu, kā arī pārtikas ražošanas koncerns "Orkla Confectionery & Snacks Latvija", kas Ādažos plāno būvēt vēl divas rūpnīcas līdzās jau esošajai "Ādažu čipsu" ražotnei.

"Orkla Confectionery & Snacks Latvija" nākamo divu gadu laikā gatavojas investēt līdz pat 20 miljonus eiro jaunās uzņēmuma "Laima" ražotnes būvniecībā Ādažos un zīmola turpmākā attīstībā. "Orkla Confectionery & Snacks Latvija" mātesuzņēmums "Orkla" nolēmis grupas ietvaros nostiprināt cepumu ražošanu un būvēt jaunu ražotni Latvijā, un tas notiks Ādažos. Ražotne specializēsies tieši cepumu un vafeļu ražošanā un būs lielākā šāda veida ražotne Baltijas valstīs un Skandināvijā.

Plānots, ka jaunā ražotne varētu sākt darbu 2022. gadā, nodrošinot 200 jaunas darbavietas. Arī "Berlat Grupa" savu atrašanos Ādažu novadā pamato ar tam piemēroto infrastruktūru un Rīgas tuvumu.

Mārupes novadā daudz starptautisku uzņēmumu
Vadošā lidosta Baltijā – tā sevi piesaka galvenais reģionālais gaisa satiksmes centrs – akciju sabiedrība "Starptautiskā lidosta "Rīga"", kas atrodas Mārupes novada teritorijā. Lidosta nodarbina vairāk nekā 1200 cilvēku un sola, ka tās izaugsme uzņems apgriezienus, kā rezultātā tuvāko gadu laikā tiks izveidots vēl simtiem jaunu darbavietu. Starptautiskā lidosta "Rīga" šogad ir viens no vislielākajiem Pierīgas uzņēmumiem gan pēc budžeta ieņēmumu apjoma, gan pēc nodarbināto skaita.

Mārupes novads ir viena pieprasītākajām teritorijām uzņēmējdarbībai Pierīgā. Lielā mērā tas ir tādēļ, ka šeit atrodas lidosta. Ja lidosta būtu, piemēram, Krimuldas pusē, iespējams, uzņēmējdarbības aktivitāte šajā novadā būtu citāda.

Tieši tāpēc, ka lidosta atrodas Mārupes novadā, vietu savai uzņēmējdarbībai šeit izvēlas starptautiski uzņēmumi, kam lidostas tuvums ir stratēģiski svarīgs. Viens no tiem ir starptautiskais uzņēmums "DHL", kas ir vadošais loģistikas uzņēmums pasaulē.

"DHL Express" rīkotājdirektore Latvijā Sņežina Kazakova skaidro, kāpēc SIA "DHL Latvia" savulaik izvēlējās bāzēties tieši Mārupes novadā: "Galvenā priekšrocība ir lidostas tuvums, kas ir ļoti svarīgi, jo vairāk nekā puse mūsu ieņēmumu rodas, izmantojot gaisa pārvadājumus. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai mēs atrastos pēc iespējas tuvāk lidostai. Tas ietaupa mums laiku sūtījumu apstrādei, un mēs varam piegādāt sūtījumus saviem klientiem pēc iespējas ātrāk."

"DHL" pārstāve teic, ka uzņēmumam nav nekādu problēmu attiecībā uz nodokļu politiku. Zināmas problēmas radot vienīgi infrastruktūra, nodrošinot sūtījumu pārvadājumus pa sauszemes ceļiem. "Lai pēc iespējas ātrāk apkalpotu savus klientus, mums jāšķērso Rīga, kur ir diezgan ievērojama satiksme. Rīgas apvedceļš diemžēl ir pārāk garš un lēns. Varbūt tilts pāri Daugavai pie jūras vai pazemes metro infrastruktūra palīdzētu uzlabot satiksmes problēmas nākotnē," pauž "DHL Express" rīkotājdirektore Latvijā.

"DHL" pārstāve uzver, ka uzņēmuma galvenais mērķis ir palielināt to klientu skaitu, kuri izmanto uzņēmuma pakalpojumus, un darbinieku skaitu, lai tos apkalpotu. "Mēs pastāvīgi palielinām nodarbināto skaitu," teic S. Kazakova, "pēdējo triju gadu laikā personāls pieaudzis par 12 procentiem. Prieks, ka mēs varam dot iespēju jauniešiem Latvijā attīstīties lielā starptautiskā uzņēmumā."

Uzņēmēji novērtē pašvaldību atbalstu
Arī viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem valstī SIA "Depo DIY" atrodas Pierīgā – tā juridiskā adrese ir Stopiņu novadā. Būvmateriālu tirgotājs "Depo DIY" ierindojas pirmajā vietā starp lielākajiem Pierīgas uzņēmumiem pēc budžeta ieņēmumu apjoma šā gada pirmajos septiņos mēnešos, tas arī ir trešais lielākais darba devējs Pierīgā.

"Uzņēmēji savai darbībai ir izvēlējušies Stopiņu novadu, ņemot vērā ģeogrāfisko novietojumu, pieejamo transporta infrastruktūru – piekļuvi valsts autoceļiem, piekļuvi no novada ielu tīkla Rīgas maģistrālajām ielām, piekļuvi dzelzceļam, sabiedriskā transporta nodrošinājumu," atklāj Stopiņu novada domes attīstības un plānošanas speciāliste Linda Čakše.

Viņasprāt, uzņēmēji novērtē to, ka Stopiņu novada pašvaldība un tās iestādes nodrošina iespējami ātru lēmumu pieņemšanu, izskatot ar uzņēmējdarbību saistītus jautājumus, to skaitā tādus, kas saistīti ar būvniecības procesu. "Stopiņu novadā tuvāko divu trīs gadu laikā uzņēmēji plāno izbūvēt jaunus loģistikas un biroju kompleksus, tirdzniecības centrus, kuru darbības nodrošināšanai būs nepieciešami darbinieki," informē L. Čakše.

Runājot par nodokļu politiku, riskiem un problēmām, Stopiņu novada pašvaldības pārstāve L. Čakše uzsver, ka domes darbā svarīga ir skaidrība par plānoto nodokļu apmēru turpmākajos gados, kas būtiski var ietekmēt budžeta apjomu: "Pašvaldība administrē nekustamā īpašuma nodokli, kura apmērs ir atkarīgs no īpašumu kadastrālās vērtības. Būtu nepieciešams, lai netiktu veiktas tādas izmaiņas kadastrālo vērtību noteikšanā, kas būtiski tās mainītu."