08.08.2018 13:16

Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā palielinājies par 2,6 %

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Patēriņa cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi) Patēriņa cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi) Centrālā statistikas pārvalde

Latvijā patēriņa cenas šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju samazinājušās par 0,8%. Precēm cenas samazinājās par 1,3 %, savukārt pakalpojumiem pieauga par 0,4 %. Savukārt gada inflācija salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju sarukusi līdz 2,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lielākā ietekme uz cenu izmaiņām jūlijā, salīdzinot ar jūliju, bija cenu kritumam apģērbam un apaviem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī cenu pieaugumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem.

2018. gada jūlijā, salīdzinot ar 2017. gada jūliju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 2,6 %. Precēm cenas pieauga par 2,4 % un pakalpojumiem – par 3,2 %. Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām šāgada jūlijā, salīdzinot ar pērno jūliju, bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, veselības aprūpei, kā arī cenu kritumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā būtiskākā ietekme uz cenu kritumu gada laikā bija dārzeņiem (-11,5 %). Cenas samazinājās cukuram (-35,0 %), svaigiem augļiem (-7,9 %), kafijai (-8,0 %), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (-1,7 %), šokolādei (-5,0 %), miltiem un citiem graudaugiem (-6,3 %), augu eļļai (-5,5 %).

Savukārt dārgāks bija piens (+7,0 %) un piena izcelsmes produkti kā sviests (+18,6 %), skābais krējums (+7,1 %), siers un biezpiens (+3,0 %), kefīrs (+8,4 %). Cenas pieauga arī mājputnu gaļai (+5,2 %), augļu un dārzeņu sulām (+8,8 %), konditorejas izstrādājumiem (+2,7 %), maizei (+2,0 %) un olām (+7,4 %).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 4,2 %. Alkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 3,4 %, sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam. Tabakas izstrādājumu cenas pieauga vidēji par 5,6 %.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 4,6 %. Dārgāks bija cietais kurināmais, siltumenerģija, dabasgāze, ūdensapgāde, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, kā arī atkritumu savākšana.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis palielinājās par 2,9 %. Cenu pieaugums bija zobārstniecības un ārstu speciālistu pakalpojumiem, kā arī farmaceitiskajiem produktiem.

Ar transportu saistīto preču un pakalpojumu grupā būtiskākā ietekme uz cenu kāpumu bija degvielai (+20,8 %), tai skaitā dīzeļdegvielai – par 24,2 %, benzīnam – par 18,5 % un auto gāzei – par 7,2 %. Cenas palielinājās arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, savukārt lētākas bija lietotas automašīnas.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 3,4 %, ko galvenokārt noteica autotransportlīdzekļu apdrošināšanas sadārdzināšanās. Cenas palielinājās arī frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem un finanšu pakalpojumiem. Cenas samazinājās personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija ēdināšanas pakalpojumiem, apģērbiem, televīzijas abonēšanas maksai, telekomunikāciju pakalpojumiem. Toties lētāki kļuva kompleksie atpūtas pakalpojumi, kā arī mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļi.