Drukāt šo lapu
25.05.2017 16:51

Gaidot vēlēšanas, Mārupes uzņēmēji iztaujā deputātu kandidātus

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mārupes novadā par vietām domē cīnīsies astoņi saraksti. To pārstāvji (attēlā no kreisās) Raivis Zeltīts, Edgars Jansons, Līga Kadiģe, Nadīna Millere, Mārtiņš Bojārs, Dainis Grabovskis, Edgars Jākobsons un Ervīns Straupe uzņēmējus iepazīstināja ar saviem plāniem. Nekādu lielo pretrunu starp viņu solījumiem un novada uzņēmēju vēlmēm otrdienas tikšanās neatklāja. Mārupes novadā par vietām domē cīnīsies astoņi saraksti. To pārstāvji (attēlā no kreisās) Raivis Zeltīts, Edgars Jansons, Līga Kadiģe, Nadīna Millere, Mārtiņš Bojārs, Dainis Grabovskis, Edgars Jākobsons un Ervīns Straupe uzņēmējus iepazīstināja ar saviem plāniem. Nekādu lielo pretrunu starp viņu solījumiem un novada uzņēmēju vēlmēm otrdienas tikšanās neatklāja. Einārs Binders

Gaidot pašvaldību vēlēšanas, Mārupes uzņēmēju biedrības "Mārupes uzņēmēji" valde nedēļas sākumā rīkoja tikšanos ar visu deputātu kandidātu sarakstu pārstāvjiem. Tā ir pirmā šāda veida diskusija, kas rīkota Pierīgas novados.

Mārupes novada iedzīvotāju skaits pēdējos četros gados ir pārsniedzis 20 tūkstošus. Tas nozīmē, ka turpmāk novada domē būs 17 deputātu vietas. Par tām cīnīsies 131 kandidāts no astoņiem sarakstiem – Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", kuru, tiekoties ar uzņēmējiem, pārstāvēja Raivis Zeltīts, partijas "Progresīvie" (Edgars Jansons), Latvijas Reģionu apvienības (Līga Kadiģe), partijas "Saskaņa" (Nadīna Millere), Zaļo un Zemnieku savienības (Mārtiņš Bojārs), Eiroskeptiķu rīcības partijas (Dainis Grabovskis), partijas "Vienotība" (Edgars Jākobsons) un partijas "Gods kalpot mūsu Latvijai" (Ervīns Straupe).

Uzņēmēju un deputātu kandidātu tikšanās, pretēji gaidītajam, noritēja korektā, pat komplimentārā gaisotnē. Tika atgādināts par problēmām, ar ko ikdienā jāsakaras Mārupei, piemēram, to, ka šeit dzīvo 20 tūkstoši deklarēto iedzīvotāju, bet strādā 22 tūkstoši, radot papildu slodzi arī pirmsskolas bērnu iestādēm. Pašlaik, kā atzina esošās varas pārstāvji, pašvaldība viena pati šo problēmu atrisināt nevar, tāpēc arī turpmāk sniegt pirmsskolas izglītības pakalpojumus būs viens no uzņēmējdarbības veidiem.

Vēl vietējos uzņēmējus interesēja vietējās infrastruktūras attīstība un tas, cik ilgi turpināsies situācija, kad, piemēram, uzņēmējiem par privātiem līdzekļiem jāpievelk elektrība saviem uzņēmumiem. Vēl kāds uzsvēra, ka ir uzņēmumi, kuru kravas automašīnas izbraukā Mārupes puķu dobes, un atgādināja, ka Mārupes attīstības plānos ir kļūt par tādu pašu Vidzemes pērli kā, piemēram, Siguldai, uz kuru tiecas tūristi.

Tika runāts arī par sadarbību ar galvaspilsētu, kura iekasējot netaisnīgi lielas summas par kopīgās kanalizācijas sistēmas izmatošanu. Kā uzsvēra kāds uzņēmējs, domei tā arī nav izdevies panākt, ka "Rīgas satiksmes" autobusa maršruts savienotu visas piecus novada apdzīvotās vietas no Skultes līdz Tīrainei. Uz to gan pašreizējais domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs iebilda, ka autobuss šādā maršrutā savulaik ir kursējis, bet tā uzturēšana izrādījusies par dārgu.

Tikšanās laikā neatrisināmas pretrunas Mārupes novada dzīvē neiezīmējās, vienīgi kāds jau esošais opozīcijas deputāts izteica vēlējumu, ka būtu labāk, ja pašu Mārupes iedzīvotāju "vārīto zupu" varētu apēst viņi paši, liekot saprast, ka būtu labi, ja domes attieksme pret saviem uzņēmējiem būtu labāka, proti, iepirkumu konkursos vispirms tiktu izskatīti viņu pieteikumi, būtu draudzīgāki nekustamā īpašuma nodokļi un kopumā 36 miljonu novada budžetu varētu tērēt tikai novada vajadzībām.

No visiem daudz maz tradicionālo partiju sarakstu pārstāvjiem nedaudz atšķīrās eiroskeptiķu pārstāvis, kurš ir arī vienīgais savā sarakstā. Viņš klātesošajiem ieteica turpmākajā darbībā atteikties no iesīkstējušiem stereotipiem un tukšas runāšanas un darīt to, kas iedzīvotājiem tiešām vajadzīgs.