Drukāt šo lapu
09.10.2014 07:24

Jūrmalā samazinājies termiņuzturēšanās atļauju pieprasījums; pilsētas mērs to saista ar izmaiņām Krievijas normatīvos

Autors  Apriņķis.lv/LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Nacionālās apvienības deputāti likumprojekta anotācijā uzsver, ka persona, kas saņēmusi uzturēšanās atļauju par nekustamā īpašuma iegādi, iegūst termiņuzturēšanās atļauju Latvijā, vienlaikus iegūst tajā arī noteiktu ekonomisku ietekmi un arī iespēju ietekmēt Latvijā notiekošos politiskos un sociālos procesus, kā arī iespēju ietekmēt publiskās informācijas apriti. Nacionālās apvienības deputāti likumprojekta anotācijā uzsver, ka persona, kas saņēmusi uzturēšanās atļauju par nekustamā īpašuma iegādi, iegūst termiņuzturēšanās atļauju Latvijā, vienlaikus iegūst tajā arī noteiktu ekonomisku ietekmi un arī iespēju ietekmēt Latvijā notiekošos politiskos un sociālos procesus, kā arī iespēju ietekmēt publiskās informācijas apriti. Delfi.foto.lv

Jūrmalā līdz šim termiņuzturēšanās atļauju (TUA) iegūšanas slieksnis bijis gana augsts dēļ nekustamā īpašuma cenām, taču nu pieprasījums pēc tām ir samazinājies.

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) uzskata, ka tas saistīts galvenokārt ar notikumiem Krievijā, nevis likuma izmaiņām Latvijā.

Viņš intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" norādījis, ka Krievijā mainīti normatīvi, kas nosaka, ka personām jādeklarē savas termiņuzturēšanās atļaujas. To daudzi Krievijas iedzīvotāji negribot darīt, lai nepievērstu sev pastiprinātu uzmanību. Tādēļ TUA pieprasījumu skaita kritums ir tik jūtams.

Jau ziņots, ka Saeima pēc vairākiem noraidošiem lēmumiem iepriekšējās sēdēs nodeva izskatīšanai komisijās Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) iesniegtos grozījumus Imigrācijas likumā, kas rosina pārtraukt TUA izsniegšanu Krievijas pilsoņiem par nekustamā īpašuma iegādi.

Saeima septembrī divas reizes noraidīja līdzīgus VL-TB/LNNK rosinātos Imigrācijas likuma grozījumus. Arī šoreiz pirms balsojuma valdošās koalīcijas pārstāvji nepauda viennozīmīgu atbalstu izmaiņām, tomēr piedāvājums tika nodots komisijām.

Nacionālās apvienības deputāti likumprojekta anotācijā uzsver, ka persona, kas saņēmusi uzturēšanās atļauju par nekustamā īpašuma iegādi, iegūst termiņuzturēšanās atļauju Latvijā, vienlaikus iegūst tajā arī noteiktu ekonomisku ietekmi un arī iespēju ietekmēt Latvijā notiekošos politiskos un sociālos procesus, kā arī iespēju ietekmēt publiskās informācijas apriti.

"Tas nav mazsvarīgi, ņemot vērā Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu, kas apdraud mieru visā Eiropā, un statistiku, kas liecina, ka lielāko daļu no termiņuzturēšanās atļaujām atbilstoši iepriekšminētajam punktam izsniedz tieši Krievijas pilsoņiem," piebilda likumprojekta autori.

Situācijā, kad militārā konflikta virzība un ilgums nav paredzami, Latvijai nevajag lieki riskēt un radīt sev papildu nacionālās drošības apdraudējumus, tāpēc likumprojektā tika piedāvāts pārtraukt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu, "kamēr turpinās starptautisko tiesību normu pārkāpšana no Krievijas puses, veicot agresiju pret Ukrainu".

Iepriekš:
Ar trešo piegājienu Saeimā atbalsta NA rosinājumu liegt uzturēšanās atļaujas Krievijas pilsoņiem
Uzturēšanās atļauju saņēmēji no Krievijas var paaugstināt apdraudējuma risku Latvijas drošībai
Nerezidenti par termiņuzturēšanās atļaujām Latvijā ieguldījuši miljardu eiro