Drukāt šo lapu
14.11.2012 13:31

Bukultu aviokatastrofas izmeklēšana var ilgt mēnešus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Bukultu aviokatastrofas izmeklēšana var ilgt mēnešus Krišjānis Grantiņš

Nelaimes gadījuma izmeklētāji pagaidām izvairās precīzi nosaukt notikušā iemeslus, minot divas iespējamās versijas – tehniskā kļūme vai pilota kļūda.

 

"Pagaidām vienas noteiktas versijas nav. Vācam pierādījumus, gatavojam lidmašīnas atlūzu nogādāšanu uz angāru Rīgas lidostā, lai veiktu ekspertīzes," portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja (TNGIIB) direktors Ivars Alfrēds Gaveika.

Otrdien Garkalnes novadā notikusī lidmašīnas avārija kopš šāgada maija ir jau devītais incidents, ko izmeklē TNGIIB, no tiem šobrīd pabeigta tikai viena lieta. Tiesa, ne visi gadījumi bijuši ar tik traģiskām sekām.

I. A. Gaveika prognozēja, ka Bukultu aviokatastrofas apstākļu noskaidrošanai būs nepieciešami vairāki mēneši. Iespējams, izmeklēšanā iesaistīsies avarējušās lidmašīnas ražotāji, kā arī Eiropas Aviācijas drošības aģentūras pārstāvji, kuriem atbilstoši pieņemtajām normām Latvijas puse ziņos par notikušo. Izmeklēšanas vadība gan būs Latvijas speciālistu pārziņā.

Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs iepriekš intervijā Latvijas Radio izteica versiju, ka nelaime Bukultos varētu būt notikusi, pilotam eksāmena laikā izpildot vingrinājumu, kad lidaparāts jāvada ar vienu izslēgtu dzinēju. Par šādu avārijas iemeslu liecinot veids, kādā lidmašīna nokritusi – strauji pikējot un ar purngalu ietriecoties zemē.

Kā zināms, otrdien Garkalnes novada Bukultos avarēja četrvietīga lidmašīna "Tecnam", kurā atradās kāds 30 gadus vecs Krievijas pilsonis, kurš pretendēja uz pilota licenci, un viņa eksaminētājs, 1964. gadā dzimis Igaunijas pilsonis. Trešdien Igaunijas gaisa satiksmes negadījumu izmeklētājs Tenu Aders pavēstīja, ka viens no bojā gājušajiem ir bijušais Igaunijas nacionālās lidsabiedrības "Estonian Air" aviācijas direktors un pieredzējis pilots Maido Vēbels.