Drukāt šo lapu
11.06.2016 14:37

Daugmales pamatskolas izlaidumu svin zibšņu paaudze

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pirmajā rindā (no kreisās) – Lelde Štokmane, Kristīne Jūlija Andersone, skolotāja Ilze Jasinska, Anika Sindija Vaivode, Emerita Probuka, Viesturs Beitāns; otrajā rindā – Nauris Grinbergs, Kārlis Stabulnieks, Dāvis Gavars, Eduards Roberts Dišs, Edgars Frišmanis. Pirmajā rindā (no kreisās) – Lelde Štokmane, Kristīne Jūlija Andersone, skolotāja Ilze Jasinska, Anika Sindija Vaivode, Emerita Probuka, Viesturs Beitāns; otrajā rindā – Nauris Grinbergs, Kārlis Stabulnieks, Dāvis Gavars, Eduards Roberts Dišs, Edgars Frišmanis. Einārs Binders

"Patiesībā skolotājs sava darba augļus redz pēc desmit, pat piecpadsmit gadiem," piektdien brīdi pirms 9. klases izlaiduma "Apriņķis.lv" sacīja Daugmales pamatskolas direktors Andris Ceļmalnieks. Šogad Daugmales pamatskola nosvinēja savu 90. dibināšanas gadadienu, bet nu to pabeidza desmit audzēkņi.

Kā pastāstīja Daugmales pamatskolas direktors A. Ceļmalnieks, šā gada skolas beidzēji paliks atmiņā gan ar tiem labajiem darbiem, ko viņi kā vienots kolektīvs skolas laikā paveica, gan tām aktivitātēm, kas pedagogiem sagādāja raizes. Raksturojot aizejošo 9. klasi, viņš pieminēja televīzijā redzētu mobilo telefonu sakaru reklāmu, kas vēsta, ka labi rezultāti ir sasniedzami tikai tad, ja miljoniem reižu var atkārtot vienu un to pašu operāciju.


"Taču es pamatskolas izlaiduma klasi gribētu salīdzināt ar tādu kā zibšņa paaudzi. Bija lietas, kas viņiem padevās ātri un spoži, bet, ja kaut kas īsti nepadevās, tad neatlaidību un pūles, lai sasniegtu iecerēto, gan sagaidīt nevarēja. Vismaz puse no viņiem daudz ko noteikti varēja izdarīt labāk, tikai nebija īstas motivācijas smagi strādāt. Tas, protams, ir izaicinājums arī mūsu skolas pedagogiem, kam jādomā, kā nākotnē uzrunāt savus audzēkņus, rosinot viņiem būt ieinteresētākiem pašiem savas nākotnes veidošanā. Šie jaunie cilvēki taču būs tie, kas cels mūsu valsti un dzīvos nākotnes Latvijā," bilda direktors.

Savukārt 9. klases audzinātājai Ilzei Jasinskai šis ir jau trešais izlaidums Daugmales pamatskolā. Viņa ar skolas beidzējiem ir bijusi kopā jau kopš 4. klases un pārdzīvojusi spurainos pusaudža gadus, kuru laikā kāds palaidās slinkumā, kāds tieši otrādi – kļuva daudz mērķtiecīgāks.

"Ļoti labi ir tas, ka mani audzēkņi, kad tas ir nepieciešams, var saņemties un parādīt labus rezultātus. Par to liecināja atzīmes pamatskolas gala eksāmenos, kas bija vismaz par balli augstākas nekā gada atzīme," teica skolotāja, piebilstot, ka jauniešiem labāk veicies tādos priekšmetos kā latviešu un angļu valoda, bet jau ar manīgākām sekmēm – matemātikā un vēsturē.

Kā pats pozitīvākais no šā gada skolas beidzējiem viņai prātā paliks tas, ka daži no bērniem mācījušies mūzikas skolā, kāds cītīgāk nodarbojies ar sportu, bet divi audzināmās klases puiši darbojušies jaunsargos.

Runājot par jauno cilvēku nākotnes plāniem, L. Jasinska bilda, ka pilnīgi drošs par tiem vēl neesot neviens. Kāds domājot par Rīgas vidusskolām, kāds par Ogres tehnikumu, vēl kāds par datorzinību apgūšanu Rīgas Valsts tehnikumā. Tepat jau tuvumā vien visi būšot, jo pieraduši pie mājam, dienesta viesnīcu dzīvei vēl neesot gatavi.

Šogad Daugmales pamatskolā mācījās 135 skolēni, pirmsskolas izglītības iestādē – 94. Pašlaik uz mācībām 1. klasē ir pieteikti 12 bērni, bet, kā uzsvēra pamatskolas direktors A. Ceļmalnieks, ar cāļu skaitīšanu ir jānodarbojas rudenī, kad visiem būs skaidrs, kurš kurā skolā ies.