Drukāt šo lapu
06.07.2018 17:53

Foto: Dziesmu svētku Lielo balvu tautastērpu skatē ieguvuši limbažnieki, augsta vieta arī Salaspils korim

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Foto: Dziesmu svētku Lielo balvu tautastērpu skatē ieguvuši limbažnieki, augsta vieta arī Salaspils korim Reinis Oliņš, Aivars Liepiņš

5. jūlijā notika latviešu tautastērpu skate, kurā tērpus izrādīja piecās kategorijās – pēc arheoloģiskā materiāla darinātie tērpi, Kurzemes tērpi, Latgales un Augšzemes tērpi, Vidzemes tērpi un Zemgales un pilsētas tipa tērpi. Lielo balvu ieguva Limbažu lietišķās mākslas studija "Dzilna", bet 2. vietu koru un koklētāju kategorijā – Salaspils jauktais koris "Lōja".

Tautastērpu parādi varēja vērot tiešraidē portālā lsm.lv, bet piektdien tā būs skatāma LTV. Dalībnieku tērpus vērtēja Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Etnogrāfijas nodaļas vadītāja Aija Jansone, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošā pētniece Anete Karlsone, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Arheoloģijas departamenta pētniece Irita Žeiere un apģērbu un tekstila kolekcijas galvenā glabātāja Inita Heinola, kā arī Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena, informē XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI deju svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Dziesmu svētku Lielo balvu, 1000 eiro naudas balvu no "Conexus Baltic Grid", "Laimas" saldumu dižgrozu un "Rimi" dāvanu karti saņēma Limbažu kultūras nama tautas lietišķās mākslas studija "Dzilna", vadītāja Baiba Vaivare. Savukārt 2. vietu koru un koklētāju ansambļu kategorijā izcīnīja Salaspils jauktais koris "Lōja".

1. vietu koru un koklētāju kategorijā ieguva Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes "Kultūra" jauktais koris "Tik un tā", deju kolektīvu kategorijā – Dobeles novada vidējās paaudzes deju kolektīvs "Bikstenieki", bet folkloras kopu un etnogrāfisko ansambļu kategorijā – sievu kopa "Vilcenes". Vērtēts tika arī individuālu tērpu darinātāju veikums, norāda I. Vasiļjeva.

XXVI Vispārējie latviešu dziesmu un XVI deju svētki, kas šoreiz notiek Latvijas valsts simtgades zīmē, Rīgu pieskandinās līdz 8. jūlijam. XXVI Vispārējos latviešu dziesmu un XVI deju svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs.