Drukāt šo lapu
02.12.2013 16:41

FOTO: Iedegtas pirmās Pierīgas svētku egles

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Carnikavā tradicionāli rotāja un Pirmajā adventē lampiņas iededza pirms vairākiem gadiem šim nolūkam iestādītā Ziemassvētku eglē. Ne lietus, ne vējš neizjauca bērnu sajūsmu par svētku pasākumu. Carnikavā tradicionāli rotāja un Pirmajā adventē lampiņas iededza pirms vairākiem gadiem šim nolūkam iestādītā Ziemassvētku eglē. Ne lietus, ne vējš neizjauca bērnu sajūsmu par svētku pasākumu. Krišjānis Grantiņš

Neraugoties uz nemīlīgajiem laikapstākļiem, Pirmajā adventē vairākos novados svinīgi tika iedegtas Ziemassvētku eglītes. Tradicionāli svētku egles nu rotā arī Pierīgas novadu centrus.

Līdz Ziemassvētkiem atlikušas vairs tikai trīs nedēļas. Tāpat kā iepriekš, arī šogad katrs Pierīgas novads izvēlējies svētku egli pēc savas gaumes – kāds devies uz mežu cirst kuplāko kociņu, savukārt cits šogad nolēmis rotāt dzīvās egles. Tikpat dažādas cik svētku eglītes, izvērsās arī svētku programmas.

Piemēram, Salaspilī svētku egle iemirdzējās kopā ar ritma apvienību "Pulsa efekts" un uguns žonglieri "Fire spirit", bet Mālpilī lielo egli iededza piparkūku vīriņš Kraukšķītis kopā ar draugiem, savukārt ar plašu svētku programmu, Ziemassvētku vecīti un rūķi Kašeru lielā svētku egle tika atklāta Siguldā.

Nedz lietus, nedz krusa nespēja izjaukt svinīgos Pirmās adventes pasākumus arī citviet Pierīgā. Carnikavā novadniekus uz karstu tēju un piparkūkām, kopīgi iededzot svētku eglīti, aicināja jauniešu un bērnu deju kolektīvi. Ievērojot tradīcijas, arī šogad Carnikavas centrā tika rotātas divas blakus augošas sudrabegles. Kā atzina carnikavieši, daudziem svinīgais svētku eglītes atklāšanas pasākums jau izvērties par ģimenes tradīciju.

"Uz eglītes iedegšanu dodamies katru gadu. Tāpat kā iepriekšējos gadus, piedalīšos arī pati – dejošu," pirms Carnikavas svētku eglītes gaismiņu iemirdzēšanās pastāstīja bērnu deju kolektīva "Dālderītis" dalībniece Daniela, kura uz koncertu bija ieradusies kopā ar brāli Martinu un vecvecākiem. "Šodien ir Pirmā advente, un Ziemassvētki visiem ir ļoti mīļi svētki," atzina mazā Daniela.

Taču vairākos Pierīgas novados eglītes grezno svētku rotu vēl tikai gaida, piemēram, Saulkrastos, pieminot Zolitūdes traģēdijā cietušos, tradīcija svētku eglīti iedegt Pirmajā adventē pārcelta uz nākamo nedēļas nogali, kad Saules laukumā dejos vismazākie saulkrastieši no "Fractus" un "Desperado". Savukārt Ropažos tradicionālās eņģeļu egles iedegšana paredzēta 9. decembrī.

Foto galerija: Egles iedegšana Siguldā; foto: Ieva Karlsberga