Drukāt šo lapu
01.11.2012 11:43

Siguldā kultūru "ieliek rāmjos"

Autors  Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Siguldas novads sācis kultūras namu darbības modeļa maiņu, apvienojot Siguldas pilsētas, Siguldas un Mores pagastu kultūras namus, Allažu pagasta Tautas namu, Jūdažu Sabiedrisko centru un koncertzāli "Baltais flīģelis".

Jaunais veidojums nodēvēts par Siguldas novada kultūras centru. Pilsētas kultūras nams turpmāk būs centrālā novada kultūras iestāde, bet pārējās iestādes darbosies kā Kultūras centra pakļautībā esošas struktūrvienības. Nolemts arī, ka par Siguldas novada Kultūras centra direktori tiek iecelta Siguldas pagasta kultūras nama direktore Arisa Pastuhova, nosakot 700 latu lielu amatalgu pirms nodokļu nomaksas.


Stāsta pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītāja Jolanta Borīte ("Reģionu alianse"): "Ņemot vērā, ka šogad mainījās situācija ar pilsētas kultūras nama direktoru, šis bija izdevīgs brīdis vēlreiz atgriezties pie šīs tēmas. Mazajos pagasta kultūras namos strādā viens speciālists, kuram jāpārzina personāla vadības, juridiskās un citas lietas. Laukos ir grūti atrast cilvēkus ar attiecīgu izglītību. Jāņem vērā, ka tomēr kultūras namā ir jāstrādā vietējam iedzīvotājam, jo mēģinājumi piesaistīt cilvēku no malas nav bijuši veiksmīgi. Tādējādi veiktā reorganizācija atvieglos darbu mazajos kultūras namos. Tur strādājošie varēs vairāk domāt par kultūras iestādes saturisko piedāvājumu, bet lietvedības un citus jautājumus kārtos centrālā kultūras iestāde – Siguldas pilsētas kultūras nams.

Reorganizāciju veikt pamudināja arī nepieciešamība izlemt – vai sludināt jaunu konkursu uz pilsētas kultūras nama direktora vietu vai aizpildīt to no iekšējiem darbinieku resursiem. Manuprāt, mēs stiprināsim kultūras jomā strādājošo darbinieku komandas garu. Tas ir svarīgi 2014. gada kontekstā [kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, bet Sigulda – tās partnere], lai domātu nevis par atsevišķiem kultūras namiem, bet ko mēs varam izdarīt kopā."

Jolanta Borīte uzsver, ka līdz ar reorganizāciju meklējusi iespēju stiprināt novada kultūras kolektīvu tīri profesionāli. Iespējams, pilsētas kultūras namā tiks pieņemts darbā papildu darbinieks, kas strādās ar radošajām lietām.

Jau 2009. gadā Siguldas novada dome lēma par novada bibliotēku darbu reorganizāciju. Toreiz tika skatīti arī dažādi kultūras namu darbības modeļi, līdz konkrētām izmaiņām vēl nenonākot.

Iepriekš:
Visus Siguldas kultūras centrus un "Balto flīģeli" apvieno vienā