Drukāt šo lapu
18.06.2018 17:20

Foto: Nākamais Mežaparka estrādes posms būs pabeigts 2020. gada jūnijā

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Foto: Nākamais Mežaparka estrādes posms būs pabeigts 2020. gada jūnijā Rīgas dome

Mežaparka Lielās estrādes atjaunošanas otrā posma pirmā daļa tiks pabeigta 2020. gada jūnijā, pirmdien Mežaparka estrādes pirmā atjaunošanas posma svinīgās atklāšanas ceremonijā solīja Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR).

Burovs paziņoja, ka Mežaparka Lielās estrādes atjaunošanas otrais posms tikšot pabeigts 2020. gada 18. jūnija plkst.12.

Atklāšanas ceremonijā uzrunu teica kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), kura uzsvēra estrādes lielo nozīmi latviešu tautai. Ministre estrādi nosauca par vietu, kur "tauta kopīgi smeļas spēkus un kopā piedzīvo neiedomājamu saliedētības sajūtu".

Melbārde izteica pateicību estrādes būvniekiem, kuri, pēc viņas paustā, pret projektu izturējās ar lielu pietāti un atbildību, saprotot tā lielo nozīmi latviešiem.
Arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) ceremonijā izteica pateicību būvniekiem, ar kuriem bijusi ļoti laba sadarbībā, kā arī Latvijas valstij. Pēc Ušakova paustā, kaut arī šodien ir svētki, pabeigts ir tikai estrādes pirmais posms, un ir svarīgi darbu turpināt.

Svinīgajā pasākumā piedalījās arī Rīgas domes vicemērs Andris Ameriks (GKR) un citi Rīgas domes pārstāvji, būvnieku vadība, arhitekti, pašvaldību vadītāji, kā arī koristi un virsdiriģenti. Daļai viesu balvās tika pasniegts estrādes 3D modelis.

Darbs pie Mežaparka Lielās estrādes atjaunošanas tika sākts pēc tam, kad 2016.gada 11.martā Rīgas dome un Kultūras ministrijas Latvijas Nacionālais kultūras centrs parakstīja līgumu ar Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektu birojiem par būvprojekta izstrādi.

Pagājušajā gadā 20.aprīlī uz Mežaparka Lielās estrādes skatuves tika parakstīts līgums par estrādes pirmā atjaunošanas posma darbiem, kas paredzēja jauna skatītāju laukuma izbūvi, kurus pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma veica pilnsabiedrība "LNK, RERE".

Pirmais posms ekspluatācijā tika nodots 7.jūnijā, kas bija par 11 dienām ātrāk nekā sākotnēji paredzēja noteiktie termiņi.

Pēc pārbūves Mežaparka estrādes iežogotā teritorija ir par aptuveni 50 000 kvadrātmetru lielāka nekā tagad, teritorijai sasniedzot 146 439 kvadrātmetrus. Koristu tribīnes uz 2018. gada dziesmu svētkiem ar pagaidu koka tribīnēm tika paplašinātas par 2292 koristu vietām, tā kopā nodrošinot vietas 9802 koristiem. Savukārt skatītāju lauka jaunā platība būs 22 197 kvadrātmetri, kuros būs nodrošinātas sēdvietas 30 557 skatītājiem pašreizējo 23 000 sēdvietu vietā.

Jau ziņots, ka kopējās Mežaparka estrādes pārbūves pirmās kārtas izmaksas ir aptuveni 26,74 miljoni eiro ar pievienotās vērtības nodokli.

Pēc estrādes skatītāju daļas atklāšanas tiks sākti gatavošanās darbi Dziesmu svētkiem, pēc kuriem estrādē drīkstēs rīkot pāris koncertus. Viens no tiem 17. augustā būs grupas "Prāta vētra" koncerts. Savukārt jau no 20.augusta sāksies pašas estrādes demontāža un gatavošanās jaunās estrādes būvniecībai.

Otrās daļas būvniecības izmaksas plānotas aptuveni 49 miljonu eiro apmērā. Lai nodrošinātu Skolēnu dziesmu un deju svētku norisi 2020. gadā, arhitektiem tika uzticēts otro kārtu sadalīt posmos - B1 un B2.

Otrās kārtas pirmajā posmā tiktu realizēta pašas estrādes izbūve, bet otrajā tad paliktu saimniecisko ēku un biroja ēku izbūve, kā arī teritorijas labiekārtošana.

Pirmās kārtas izmaksas bez PVN ir plānotas aptuveni 30 miljonu eiro apmērā, bet otrās - vēl 19 līdz 20 miljonu apmērā. Plānots, ka otrā posma pirmā kārta tiks pabeigta līdz 2020. gada 18. jūnijam, bet otro līdz 2023. gada jūnijam.