03.06.2013 08:32

Par NA rezultātiem Mārupes novada domes vēlēšanās

Autors  Raivis Zeltīts, Nacionālās Apvienības Mārupes nodaļas vadītājs, LAO aktīvists, Krājaizdevu Apvienības dalībnieks, LU VFF students
Novērtēt šo ziņu
(3 balsojumi)
Par NA rezultātiem Mārupes novada domes vēlēšanās publicitātes

Pirmo reizi nacionālisti būs pārstāvēti Mārupes novada domē!

Mūsu sasniegtais rezultāts, manuprāt, ir ļoti labs – gandrīz 11 % atbalsts ir skaitlis, ar ko ir jārēķinās arī citām politiskajām partijām novadā. Tas mums izdevās par spīti ļoti spēcīgai konkurencei, samērā maz zināmiem kandidātiem, minimāliem ieguldījumiem reklāmā, kā arī faktam, ka līdz šim nebijām pārstāvēti novada domē. Esam apsteiguši tādas partijas kā "Vienotība", "Iedzīvotāji" un "Latvijas Zaļā partija". Saku lielu paldies visiem, kuri šajās vēlēšanās izlēma atbalstīt tieši Nacionālo apvienību (NA). Protams, esmu arī priecīgs par lielo atbalstu man personīgi – esmu tikai ierindas mārupietis un manā rīcībā bija vienīgi pārliecība un griba darboties, tāpēc lielais plusiņu skaits man ir liels pagodinājums un arī mudinājums nepievilt uz mani liktās cerības.

Kāpēc mēs sasniedzām tik labu rezultātu? Pirmkārt, mūsu rezultāts ir jāvērtē kontekstā ar NA augošajiem panākumiem visā valstī. Gan Rīgas, gan Mārupes rezultāti ļauj prognozēt, kura partija var nomainīt "Vienotību" kā vadošo partiju valstī pēc nākamā gada Saeimas vēlēšanām.

Otrkārt, mūsu rezultāts ir loģisks iznākums "Visu Latvijai!" un vēlāk NA aktīvajai darbībai novada dzīvē divu gadu garumā. Šajās vēlēšanās mārupieši novērtēja nodaļas paveikto ar ļoti augstu atzīmi. Eksāmens ir nokārtots – laiks praktiskajai darbībai!

Treškārt, šīs vēlēšanas pierāda, ka sociālo tīklu nozīme ir pietiekami nozīmīga arī samērā mazās pašvaldībās. Mūsu rezultāts vēlēšanās ir gandrīz identisks mūsu sekotāju skaitam nodaļas draugiem.lv lapā. Protams, šis cilvēku loks pārklājas nepilnīgi, taču esmu drošs, ka bez regulāras komunikācijas internetā mūsu rezultāts nebūtu bijis tik labs. Internets paver iespēju iedzīvotājiem vērtēt partijas pēc to faktiskās darbības un neļauj izveidoties informācijas monopolam, kas bieži ir raksturīgi mazos novados. Internets pamazām aizstāj avīžu un plakātu vietu publiskajā komunikācijā, tādējādi ievērojamā apmērā atbrīvojot politiku no naudas varas.

Ceturtkārt, mūsu rezultāts ir atbilstošs pareizi izvēlētajai taktikai un rūpīgi izstrādātajai priekšvēlēšanu programmai. Mēs zinām, ka mārupietis ir gana kritisks pret zināmiem trūkumiem novada dzīvē, taču mārupietis ir vēl kritiskāks pret tukšu populismu, milzu plakātiem un konkurentu nomētāšanu ar dubļiem. NA atturēšanās no melnā PR un vīzija par stabilām pārmaiņām novada dzīvē ir novērtēta atzinīgi.

Ja man jānovērtē kopējā aina novada domes vēlēšanās, tad jāņem vērā gan personību, gan partiju faktors. Atsevišķos gadījumos pirmais ir būtiskāks. Ir jāciena mārupiešu uzticība M. Bojāra kungam kā līdzšinējam novada priekšsēdētājam. Lai kāda arī reizēm nebūtu kritika, ir jāatzīst, ka mārupieši ir augstu novērtējuši "Zemnieku savienības" stabilitāti un profesionālismu.

"Reģionu alianses" pārstāvju sniegums ir zemāks nekā pirms četriem gadiem no "Tautas partijas" saraksta un, ļoti iespējams, ka daļa viņu vēlētāju ir izlēmuši pieslieties Nacionālajai apvienībai. Kopumā vēlēšanas pierāda, ka līdzšinējās domes darbība tiek vērtēta pozitīvi, taču panākumi vairs nav tik spoži kā pirms četriem gadiem, kad divas partijas ieguva drošu vairākumu novada domē. Mārupieši ir uzticīgi saviem priekšstāvjiem, taču ir manāma vēlme pēc "svaigām asinīm".

Priecē fakts, ka prokrieviskie spēki (2009. gadā PCTVL + SC , 2013. - SC) nav guvuši lielākus panākumus un pat zaudējuši daļu vēlētāju. Tas man bija neliels pārsteigums, ņemot vērā zināmas tendences Mārupē saistībā ar pilsoņu sastāva maiņu un īpašumu iegādi, ko Mārupē veic krievvalodīgie. Kas attiecas uz "Vienotību", :Iedzīvotāju apvienību" un "Zaļajiem", tad jāsaka, ka opozicionāru sadrumstalotība nav nākusi viņiem par labu. Arī pietiekami manāmā reklāma sevi neattaisnoja. Šo partiju vēlētājs visbiežāk šādi izteica savu protestu pret esošo domi. Tādi balsotāji kopumā ir ap 26 %. Manuprāt, šādu skaitli nedrīkst ignorēt un abām pusēm nākamajos četros gados būtu jāiesaistās dialogā par to, kā panākt, lai pēc pēc tam mārupiešiem nebūtu jābalso protesta dēļ, bet, lai novērtētu panāktās pozitīvās izmaiņas.

Nacionālā apvienība ir gatava sadarboties ar visām latviskajām partijām un cer, ka nākamie četri gadi būs stāsts par sadarbību un attīstību, nevis par pozīciju un opozīciju. Ceru, ka ar savu pārstāvniecību spēsim panākt zināmu izlīgumu un konstruktīvāku darbu novada domē. Taču mūs ir ievēlējuši mārupieši, nevis citas partijas, un tikai mārupiešu priekšā mēs atskaitīsimies par savu darbību.

Prognozējot vēl tālāku nākotni, varu paredzēt, ka NA var ļoti droši iegūt vēl divas vietas pēc četriem gadiem - vienu no līdzšinējiem opozicionāriem un vienu no vadošajām partijām - un izvirzīties kā vadošā partija novadā. Taču līdz tam vēl ir daudz darba un papildus deputātu vietas nebūs mūsu pašmērķis.