31.05.2013 09:33

Plusiņš sev

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Vēlētājam jābūt gudram, drosmīgam un azartiskam, tāpat kā deputāta kandidātam, kuram bez šādām īpašībām politikā nav ko darīt, neatkarīgi no tā, vai viņš tajā mēģina iet pirmo reizi vai dara to atkārtoti.

Līdz 1. jūnija pulksten 22 mēs, vēlētāji, noteiksim šo cilvēku likteni uz turpmākajiem četriem gadiem. Un arī savu. Protams, ja nenotiks kāds ārkārtas gadījums, kaut kas līdzīgs slavenajam "Rīkojumam Nr. 2", kas gan pašvaldību kontekstā īpašu spriedzi nerada.

Visiem "Ai, ko tad es?", "Nav vērts, tur jau nav neviena sakarīga", "Tāpat tas neko nemainīs", "Tur visi ir zagļi" autoriem es uzreiz jautāju: "Tev nevajag veselību? Ielas, pa kurām tu staigā? Labus bērnudārzus un skolas, kur laist savus bērnus?" Ir ļoti skumji, ka cilvēki nesaprot, ka daudzas problēmas un ciešanas rodas no viņu pašu neizdarības, prāta nespējas vai nolaidības. Un, ja arī šādi un līdzīgi domājošie, pateicoties tikai savējo savervētajam balsotāju lokam, tiek pie šprices pašvaldības vadībā, vairs nav nozīmes jautāt vai pārmest kādam, kādēļ ir tik slikta apkalpošana poliklīnikā, nav pabalstu, ielas ir neizbraucamas un bērnudārzi nolaisti, skolās izglītības līmenis kritisks. Paskatamies uz sevi un atskatamies uz to, ko darījām pirms četriem gadiem, atbilde būs rokā.

Katram ir jāpilda savs uzdevums. Vieniem ne tikai jāprot solīt un darīt, bet otriem no tā visa kaut kas jāakceptē un arī jāļauj izdarīt, ne tikai jākritizē. Un tajā pašā laikā arī jāprot objektīvi vērtēt. Ja uz pēdējām darbībām neesi spējīgs, tad pašam jāiet politikā un jāpierāda, ka var citādāk, nevis tikai jākulsta mēle vai drosmīgi jāraksta anonīmi komentāri.

Savukārt kolekcionāriem, kuri agrāk pēc katras aktivitātes saņēma zīmodziņu pasē, gluži kā krājot "Maxima" uzlīmītes, beidzot jāmācās saprast, ka nav jābalso tikai ķeksīša pēc, ko turklāt vairākums deputātu kandidātu ievilks tik un tā par sevi, bet arī to, ka šī atzīme var izmainīt dzīvi, lai cik negribīgi vai kautrīgi vairākums tam negribētu piekrist.

Bet nezinīšiem tā vairāk nekā pusotra miljona balsstiesīgo vidū, lūdzams, palīdziet ar padomu izvēles ziņā. Viņu un mūsu pašu labā – plusiņš vai tukša loze par citu nozīmē vienlaikus arī par sevi.