14.12.2017 10:00

Vai ir jābaidās no otrreizējas produktu izmantošanas. Eksperta viedoklis

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vai ir jābaidās no otrreizējas produktu izmantošanas. Eksperta viedoklis Ģirts Kondrāts

Ar jautājumu, ko ikdienā nozīmē piedāvājums iepirkties lietotu preču veikalos, "Rīgas Apriņķa Avīze" vērsās pie Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktores Rudītes Veseres.

Vispirms viņa atgādināja, ka lietotajām precēm, kas tiek atkārtoti tirgotas, jāatbilst tādiem pašiem noteikumiem un prasībām, kādas izvirzītas citām precēm, proti, tām jāatbilst Preču un pakalpojumu drošuma likuma prasībām, lai preces vai to sastāvdaļas nav atkritumi un ir izmantojamas vēlreiz tādam pašam nolūkam, kādam tās bija paredzētas.

"Šajā gadījumā tiek pagarināts preču lietošanas laiks, un rezultātā notiek resursu lietderīga izmantošana, kas kopumā ir vērtējama pozitīvi. Vienlaikus jāatzīmē, ka daļa no pieminētajiem veikaliem pieņem lietotus apģērbus arī no iedzīvotājiem un tālāk tos realizē, kas noteikti ir labāk, nekā apģērbu, kurš varbūt ir uzvilkts tikai pāris reižu, izmest atkritumos," teic departamenta direktore.

Tāpat Rudīte Vesere skaidro, ka aprites ekonomikā, par kuru patlaban daudz tiek runāts, ietilpst arī preču dzīves ilguma pagarināšana, to atkārtota izmantošana un atkritumu pārdomāta apsaimniekošana. Jāņem vērā, ka bieži vien to, kas vienam ir nederīgs un izmetams, kāds cits tādiem pašiem mērķiem var izmantot atkārtoti vai radīt jaunu lietu. Tādējādi tiek samazināti resursi, kas tiek ņemti no dabas jaunu preču saražošanai.

"Protams, precēm kopumā jābūt pārdomātām, funkcionālām, izmantojamām ilgstoši, ar iespēju tās remontēt un salabot. Savukārt tad, kad preci vairs nevar lietot, svarīgs tālākais solis ir – izmest to kā atkritumu vai, atbilstoši šķirojot, nodot otrreizējai pārstrādei, nodrošinot iespēju no tās radīt jaunas lietas," viņa piebilst.

Iepriekš:

Kas vienam neder, citam vēl kalpo mūžam jeb Kā pagarināt produktu dzīves ilgumu

Mācēt cienīt vecas lietas. Velosipēds braukšanai uz banku vai kartupeļu vešanai

Karikatūra: Mantojums no paaudzes paaudzē