13.06.2017 14:30

Aptauja Raganā: Ko darāt ar pārtikas atlikumiem savā mājsaimniecībā?

Autors  Ģirts Kondrāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja Raganā: Ko darāt ar pārtikas atlikumiem savā mājsaimniecībā? zaao.lv

Pārtikas atliekas, tostarp kafijas biezumi, olu čaumalas, kartupeļu mizas, ļoti bieži nonāk sadzīves atkritumos, Latvijā radot arvien lielākus atkritumu apjomus. Tomēr tos var izmantot komposta veidošanai.

Vladislavs, dārznieks: 
Dzīvoju viensētā un, ja kaut kas paliek pāri, piemēram, sakalst maize, to atdodam suņiem. Pārējās pārtikas atliekas galvenokārt tiek izmantotas komposta gatavošanai. Man ir izgatavotas īpašas kastes, kurās rudenī savācu kritušās lapas un tām pievienoju organiskos atkritumus.



Sandra, bērnudārza audzinātāja:
Mums šogad bērnudārzā bija projekts "Ēdīsim atbildīgi!", īpašu uzmanību pievēršot maizei. Mājās maizi, ko neapēdam, parasti sakaltējam un izmantojam gan rīvmaizes, gan ķiploku grauzdiņu gatavošanai, bet reizēm atdodam kaimiņam, kuram ir vistas un govs. Taču labākā attieksme pret pārtiku ir izmantot to saprātīgi, pirkt un gatavot tik, cik vienā reizē var apēst.


Raimonds, sporta pasākumu organizators:
Mūsu ģimenē nav paraduma iepirkties ilgākam laikam, bet uz veikalu ejam katru dienu. Pērkam tikai to, kas tobrīd ir nepieciešams un ātri izlietojams. Ja tomēr kaut kas paliek pāri, tas nonāk mūsu mazdārziņa komposta kaudzē.


Jeļena, konditore:
Tagad pārtikas produktu cenas ir kāpušas un neko lieku daudz pirkt nevar atļauties. Tas ietekmē arī manus gatavošanas paradumus – cenšos ģimenei gatavot ēdienu tādos daudzumos, lai nekas nepaliktu pāri un uzglabātos ne ilgāk par vienu dienu.