24.07.2012 13:24

Aptauja Inčukalnā: Vai Latvijā vajag glābējsilītes?

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja Inčukalnā: Vai Latvijā vajag glābējsilītes? arhīvs

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas glābējsilītē jeb "BabyBox" šomēnes atstāts jau 14. mazulis – šoreiz meitenīte.

Kopš 2009. gada valstī darbojas piecas glābējsilītes: Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Ventspilī un Rēzeknē. Glābējsilīšu misija ir saglabāt jaundzimušā dzīvību.

Apvienoto Nāciju Organizācija plašsaziņas līdzekļos paudusi bažas par glābējsilīšu izplatību Eiropā, jo šāda prakse, kas paredz zīdaiņu anonīmu atstāšanu, esot pretrunā bērna tiesībām zināt savu izcelsmi un būt savu vecāku aprūpētam. Viedokļi par tām ir ļoti dažādi – no kategoriska nosodījuma līdz priekam, ka cilvēkam šādā veidā izdevies palikt dzīvam.

Sandra Anšmite, strādā ārzemēs:

– Neatbalstu bērnu pamešanu, tomēr ir labāk, ka var atstāt silītē, kur par viņu parūpēsies. Taču vajadzētu domāt, pirms rada bērnus, jo tagad ir tūkstošiem veidu, kā nepiedzīvot to, ko nevēlas.

Zina Mūrniece, projektu vadītāja:

– Ļoti labi, ka arī Latvijā ir ieviestas glābējsilītes. Tas ir daudz labāk, nekā bērnu atstāt kāpņu telpā vai miskastē. Šādi izglābj daudzu bērnu dzīvības.

Sergejs Litkins, strādā Nacionālajos bruņotajos spēkos:

– Vērtēju pozitīvi. Labāk, ka bērnus nodod šajās glābējsilītēs, kur par viņiem parūpējas, nevis izmet miskastē.

Signe G., apsaimniekotāja:

– Cik nav dzirdēts, ka jaundzimušos atstāj mēslainē, tāpēc labi, ka ir glābējsilītes. Cilvēki to dara, nopietnu iemeslu vadīti, tāpēc nenosodu, ka tiek ievērota anonimitāte.