03.09.2016 19:47

Karikatūra: Kur likt spuldzes?

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Karikatūra: Kur likt spuldzes? Aigars Lapiņš

Savu laiku nokalpojušās spuldzes videi draudzīgai pārstrādei nodod vien 18% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, liecina izlietoto spuldžu apsaimniekotāja SIA "Ekogaisma" pērn veiktā aptauja. Lielākā daļa aptaujāto atzinuši, ka izdegušās ekonomiskās un LED spuldzes izmet kopā ar sadzīves atkritumiem, bet neliela daļa aptaujāto izdegušās spuldzes uzkrāj mājās.

Aptaujā secināts, ka 85% respondentu ir informēti, ka ekonomiskās un LED spuldzes nedrīkst mest kopā ar sadzīves atkritumiem, bet jānodod tālākai pārstrādei vai nu veikalā, iegādājoties jaunu spuldzi, vai kādā no bīstamo atkritumu savākšanas punktiem. Taču zināšanas nepasargā no videi nedraudzīgas rīcības – 39% aptaujāto, kuri par videi draudzīgu bīstamo atkritumu apsaimniekošanu bija informēti, izdegušās spuldzes pārstrādei tomēr nav nodevuši.

Viens no izplatītākajiem iemesliem šādai rīcībai ir tas, ka ne visi zina, ka savu laiku nokalpojušie gaismas avoti jānogādā specializētā savākšanas punktā. Ir arī alternatīva ‒ izlietotās spuldzes var atstāt veikalā, iegādājoties vietā jaunas.