30.06.2012 11:28

Klusums kāpnēs

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pirms trim gadiem 1. jūlijā uz pirmo sēdi sanāca jaunievēlēto, paplašināto novadu domes. Vieni novadu reformu zākāja par piespiedu laulību, citi slavēja ekonomisko ietaupījumu.

Tagad varam vērtēt, kuras ierakumu frontes pusei bijusi taisnība. No slēgšanas paglābtās mazās skolas ir viens no pozitīvajiem aspektiem, bet jaunākajā "Rīgas Apriņķa Avīzes" numurā esam centušies apzināt arī skarbo realitāti. Vai kopējs naudas maks nācis par labu tādiem strīdniekiem kā Ķekava un Baloži? Vai siguldieši vieglu sirdi maksā allažnieku kredītu nastu?

Administratīvi teritoriālās reformas trešās gadadienas priekšvakarā, vientulīgi kāpjot uz redakcijas piekto stāvu, atcerējos, cik liels savulaik bija pieprasījums pēc lifta un kā sanēja Lāčplēša ielas 24. nama kāpņu telpa ap deviņiem un pieciem. Līdz 2009. gadam te mājoja Rīgas rajona padome – institūcija, kas apvienoja Rīgas rajona pašvaldības. Rajonu esam pārdēvējuši par Pierīgu, vecās tradīcijas panīkušas, sākušās manipulācijas ar rajona robežām, un neviens vairs nespēj pateikt, kas tā Pierīga īsti ir – agrākais Rīgas rajons, Rīgas plānošanas reģions, politiķu apspriestais Rīgas apriņķis?

Līdz ar rajona padomes plāksnītes noskrūvēšanu galvassāpes piedzīvoja Mālpils pašvaldība. Milzīgā Mālpils profesionālā vidusskola nu jāuztur pašiem mālpiliešiem – vienam no mazturīgākajiem Pierīgas novadiem. Mežonīgā sistēma, nododot funkcijas, bet nedodot līdzi naudu, "kapā" iegrūda Baldones bērnunamu Mercendarbes muižā. Baldonieši nevarēja un negribēja maksāt svešu novadu bērnu rēķinus. Savukārt siguldieši apbrīnojami labi tiek galā ar jaunajām rūpēm par slimnīcu – RAA jau rakstīja, ka Rīgas rajona slimnīca, kura ir Siguldas novada domes pārziņā, ne vien savelk galus kopā, bet piedzīvo uzplaukumu. Uz veselību, reforma!