25.05.2012 13:09

“Zemes Draugi”: ĢMO audzēšana Eiropā strauji samazinās

Autors  Jānis Ulme, "Zemes draugi"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ģenētiski modificēto (ĢM) kultūraugu audzēšana Eiropā turpina samazināties – pieaudzis nacionālo aizliegumu skaits un jau kārtējo reizi samazinājušās ar ĢM kultūraugiem apsēto lauku platības.

Zemes draugu pētījums, „ Kurš iegūst no ĢM kultūraugiem?" ("Who Benefits from GM Crops?" ), atklāj, ka mazāk kā 0,06% Eiropas lauku tiek audzēti ĢM kultūraugi, kas ir par 23% mazāk nekā 2008.gadā.


Septiņas ES dalībvalstis uztur aizliegumu Monsanto ĢM kukurūzai sakarā ar pieaugošiem pierādījumiem par tās negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi. Trīs valstis ir aizliegušas BASF ĢM kartupeli sakarā ar bažām par ietekmi uz cilvēku veselību, tūlīt pēc tā audzēšanas atļaujas izsniegšanas 2010.gada pavasarī, un piecas valstis iesūdzējušas tiesā Eiropas Komisiju par ĢM kultūrauga atļaujas izsniegšanu. Eiropā palielinājusies sabiedrības pretestība ĢM pārtikai un lopbarībai – pret ĢMO ir 61% Eiropas iedzīvotāju.

Mute Šimpfa (Mute Schimpf), Eiropas Zemes draugu pārtikas kampaņu vadītāja: "Pretestība ģenētiski modificētiem kultūraugiem un pārtikai Eiropā turpina pieaugt, jo patērētāji un zemnieki redz, ka tie nedod nekādu pievienoto vērtību, bet tikai papildus vides un veselības riskus. ĢM kultūraugi tikai traucēs nevis palīdzēs globālās pārtikas krīzes risinājumu meklējumos". 

Ziņojums atklāj, ka pat ĢMO atbalstošās valstis Dienvidamerikā ir spiestas spert soļus, lai mazinātu ĢMO negatīvo ietekmi uz zemniekiem, iedzīvotājiem un vidi. Brazīlijas valdība ir uzsākusi no ģenētiskās modifikācijas brīvas sojas programmu, lai palīdzētu zemniekiem tikt pie sojas sēklām, kas nav ģenētiski modificētas. Argentīnā jauns pētījums ir atklājis kā herbicīds glifosāts, kas tiek lietots lielākajai daļai ĢM kultūraugu, var smagi ietekmēt cilvēku veselību. Ir jau noteikti aizliegumi lietot šo herbicīdu tuvu cilvēku mājām. Urugvajā vairāki reģioni ir pasludinājuši ĢM audzēšanas aizliegumus.

Martins Drago (Martin Drago), Starptautisko Zemes draugu pārtikas suverenitātes koordinators: "Dienvidamerikas zemnieki un iedzīvotāji uz sevis izjūt ĢM desmitgades radītās sekas: plaši izplatītas slimības un pieaugošas lauksaimniecības izmaksas. Mīti, uz kuriem biotehnoloģiju industrija ir uzbūvēta, sāk brukt. Postījumi, kas skāruši Dienvidameriku rāda, ka šī tehnoloģija nav risinājums. Tas ir signāls pārējai pasaulei orientēties uz vairāk ekoloģiskām lauksaimniecības metodēm."

Latvijā no 106 novadiem, 96 novados vietējās pašvaldības aizliegušas ĢM kultūraugu audzēšanu savā teritorijā.

Raksts pārpublicēts no: http://pienotava.wordpress.com