21.06.2015 13:58

Līgo vakara svētku galdā – pašcepta maize un mīkstais ķimeņu siers

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Līgo vakara svētku galdā – pašcepta maize un mīkstais ķimeņu siers arhīvs

Jāņi ir vieni no nedaudzajiem svētkiem gadā, kad cenšamies atcerēties sentēvu svētku tradīcijas un jāņubērnus cienāt ar pašu sarūpētu svētku mielastu. Lai uzzinātu, ko celt galdā līgotājiem, ielūkojāmies Allažu zemnieces Fatimas Rudzītes virtuvē, kur tapa ēdieni, kas varētu kuplināt Līgo vakara mielastu.

Fatima saimnieko Allažu pagasta "Jaunsostēs". Viņa apgalvo, ka nevar iedomāties īstu svētku mielastu bez pašceptas maizes, un ir gatava dalīties maizes mīklas receptē ar ikvienu, kuram nav slinkums pievienot ēdienam savu daļiņu darba un mīlestības. Fatima jau iepriekšējās dienas vakarā iejaukusi maizes mīklu, un nu viņas mūsdienīgajā, elektriskajā cepeškrāsnī cepas saldskābmaizes kukulīši.

Lūk, saldskābmaizes recepte:

Parastajam rupjmaizes ķieģelītim nogriež tumšo garoziņu un maizīti bļodā sasmalcina. Pieber 1 ēdamkaroti sāls, ķimenes un glāzi cukura, sajauc un visu aplej ar vienu litru verdoša ūdens. Kad masa nedaudz atdzisusi, pievieno puslitru kefīra un visu atstāj uz diennakti "ieskābt".

Nākamajā dienā tiek pievienota puspaciņa "atdzīvināta" rauga, piebērtas sēkliņas vai zaļumi (Fatimai pašai vislabāk garšo maize ar riekstiem un lobītām ķirbju sēkliņām), tad tiek klāt bērti milti tik daudz, kamēr mīcot mīkla viegli atlec no rokām.

Apklāta ar tīru drāniņu, maize apmēram divas stundas rūgst, un tad jau tiek veidoti kukulīši, kuri ceļo uz jau silto cepeškrāsni. Pirmās piecas minūtes klaipiņi tiek turēti 200 grādu karstumā, lai tiem tiktu "aprauta" garoziņa, tad saimniece temperatūru pazemina uz 160 grādiem, un vēl stundu maizīte lēnām turpina cepties, līdz ir gatava.

Aizdaram – siers

Fatima iecienījusi mīksto sieru jeb smērsieriņu, ko var gan uz maizes smērēt, gan arī čipsus un grauzdiņus dekorēt. Šo sieru gatavojot, Fatima katru reizi eksperimentē, pievienojot kādu interesantu un jaunu garšvielu. Tā kā tuvojas Jāņi, sieriņš saņem ķimeņu, ķiplociņu un pētersīļu piedevu.

Fatimas smērsieriņa recepte:

Ņem 10 litrus svaiga pilnpiena un silda, līdz izveidojas plēvīte. Tad pienam tiek pievienota glāze 9% etiķa, visu lēni maisot, līdz sāk atdalīties sūkalas. Iegūto masu notecina. Tad ņem katliņu, vēlams tādu, kuram "nerauj klāt" piedegumu. Tajā ielej nedaudz eļļas un liek iekšā siera masu, kam pievienotas ķimenes un citas vēlamās garšvielas. Sieriņš katlā karst, un masa visu laiku tiek apmaisīta ar koka karoti.

Ja sieram vēl atdalās sūkalas, tās nolej atsevišķā traukā. Kad masa kļūst vienmērīga, pievieno vienu olu un vēl nedaudz pamaisa, līdz siers katlā iegūst staipīgu konsistenci. Katlu noceļ no uguns, sieru sapilda trauciņos un, kad tas atdzisis, smērsieriņš ir gatavs lietošanai.

Publikācijā izmantots laikraksta "Siguldas Elpa" materiāls.