04.06.2015 19:52

"Rīgas Apriņķa Avīzes" jubilejas akcija "Ko vēstījām tavā dzimšanas dienā". 70. gadi

Autors  Ģirts Kondrāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Rīgas Apriņķa Avīzes" jubilejas akcija "Ko vēstījām tavā dzimšanas dienā". 70. gadi Aprinkis.lv

"Vēstures pūralādē" jeb 70 gados, kopš pastāvējusi avīze, kas tagad nes "Rīgas Apriņķa Avīzes" nosaukumu, laikraksts ir vēstījis gan par lielākām un mazākām varas spēlītēm, gan par tautsaimniecības attīstību, gan par brīnišķīgiem cilvēkiem un notikumiem. Tāpēc, domājams, ka ielūkoties "vēstures pūralādē" varētu būt interesanti arī jums, mīļie lasītāji.

Paldies tiem, kas atsaucās portāla "Aprinķis.lv" aicinājumam pastāstīt, kad ir jūsu dzimšanas diena, un mēs informēsim, ko tieši tajās dienās pirms desmit, divdesmit, četrdesmit vai sešdesmit gadiem rakstīja laikraksts "Darba Balss" vai "Rīgas Apriņķa Avīze". Arī mums pašiem bija interesanti palasīt, kas slēpjas zem vēstures putekļiem.

Ivo Rombahs, 1971. gada 8. septembrī. "Graudaugi rajonā novākti un no katra hektāra iekulti 30 centneri graudu," ziņo "Darba Balss".

Tikmēr 1971. gada Dzejas dienām veltītajā lappusē lasām Intas Brastiņas vārsmojumu:
Apinītis viju, viju,
Uzkāpj alkšņa galotnē.
Zirneklis vērpj ziemai dziju
Vasariņas paspārnē.

Lasāms arī Leona Brieža dzejolis bez nosaukuma:
Tā bija dūšīga sieva
Zem brunčiem tai varēja paslēpties pusducis bērnu
Ar koka granātu
Stampāja cūkām kartupeļus
Un vilku nosita
Ar sētas mietu
Velna sieva
Kā zirgs vilka siena vezumu kalnā
Un gāja aiz arkla tik stipra
Ka nāvei bij bail.

Dace Brauere, 1975. gada 10. jūlijā. "Nesen Mālpils sovhoztehnikumā bijis izlaidums un republikas melioratoru saimei pievienojušies 52 hidrotehniķi – nākamie darbu vadītāji, brigadieri.

Savukārt Baldonē "sanatorijas "Baldone" parkā garās priežu galotnes apšalks deviņu stāvu augstceltni," vēsta "Darba Balss", piebilstot, ka tur būs dziedinātavas guļamkorpuss 500 viesiem. Tikmēr no Armēnijas atnākusi vēsts, ka Erevānas pulksteņu rūpnīca sākusi sērijveidā ražot neparastus modinātājus. Visas galvenās to detaļas izgatavotas no plastmasas. Polimēru materiāli ne tikai ļauj aiztaupīt metālu, bet arī samazina berzes koeficentu. Tāpēc pulksteņi kalpo divas reizes ilgāk.

Jānis Buks, 1975. gada 15. jūlijā. Sējas ciemā notiek pilngadības svētki. Zālē pulcējušies vismaz 300 apsveicēju. Kurš no gaviļniekiem beidzis Murjāņu sporta internātskolu, kurš Saulkrastu vidusskolu. Pilngadīgos sveica Jaunatnes teātra aktrise Anta Krūmiņa un Ogres kultūras nama vīru kvartets.

Tikmēr izrādās, ka Ķekavas pagastā no 174 strādājošajiem jauniešiem, kuriem ir astoņu klašu izglītība, tikai 38 turpina mācības vai nu vakara vidusskolā, vai tehnikumos. Pāri paliek 136 jaunieši, kuriem būtu jābūt, bet nez kāpēc vidējās izglītības nav. "Vienkārša aritmētika? Nē, smagu, bet katrā ziņā atrisināmu jautājumu loks, kurā galveno vietu, nenoliedzami, ieņem paši vainīgie," secina "Darba Balss".

Indra Trofimoviča, 1976. gada 14. janvārī. "Ar Darba Sarkanā Karoga ordeni apbalvotās Krimuldas Zinātniskās pētniecības saimniecības kolektīvs no jauna atsācis nodarbības kamermūzikas lektorijā. To mērķis – ieaudzināt cilvēkos izpratni un mīlestību uz nopietno mūziku, cieņu pret tās skaistumu un mākslas vērtību," ziņo laikraksts "Darba Balss".

Savukārt Rīgas rajona izpildu komitejas izglītības nodaļas vadītājs apsolījis, ka jau nākamajā piecgadē plānots uzcelt dzīvojamās mājas Mārupes astoņgadīgās skolas Saulkrastu, Ropažu un Baldones vidusskolu pedagogiem. Jaunas skolu ēkas būs Olainē, Babītē, Mārupē, Siguldā, Salaspilī, Saulkrastos, Mālpilī un Allažos un drīz vien visi 8244 vidusskolēni mācīsies jaunās skolās un vienā maiņā.