04.05.2015 09:01

Tā notika Pierīgā: "Darba Balss" pirms 24 gadiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

1991. gada 4. maija "Darba Balss" (Nr. 49 /5972) rakstā "Ceļš gada garumā" Rīgas rajona Tautas deputātu padomes priekšsēdētāja vietnieks Ilgonis Šteinbergs vēsta, ka "kopš 1990. gada 4. maija ir pagājis gads, ejot pa parlamentārās demokrātijas ceļu uz Latvijas neatkarību. Atskatīsimies.

Vispirms bija balsu skaitīšana par Neatkarības deklarāciju un asaras acīs pēc tam. Arī sapratām, ka visas grūtības vēl priekšā. Un jau 15. maijā armijas kursanti smaidošām sejām spaidījās pie Augstākās Padomes, bet omonieši parādīja savu prasmi, tos izdzenājot. Protams, tā bija izrāde ar iepriekš rakstītu scenāriju.

Tālāk visa uzmanība tika aizņemta ar Augstākās Padomes vadības un jaunās valdības veidošanu. Bija iebildumi (Jāņa – red.) Jurkāna kandidatūrai par pieredzes trūkumu ārlietās, bet šodien profesionālie kolēģi valdībā ne visi var lepoties ar savu ieguldījumu neatkarības ceļa bruģēšanā.

Vasaras vidū izskanēja līdz šim iespaidīgākie Dziesmu svētki Latvijā. Pirmoreiz pēc Otrā pasaules kara ar trimdas latviešu vistiešāko piedalīšanos, pirmoreiz bez boļševistiskās ideoloģijas repertuārā un Mežaparka estrādes noformējumā. Bet visi iebraukušie tautieši ieguva brīvas iespējas ceļot pa Latviju.

Septembrī jau radās bažas par pārbūves likteni impērijā, un tik tiešām varam teikt, ka ar (PSRS ārlietu ministra Eduarda – red.) Ševardnadzes demisiju gada nogalē šī pārbūve noslēdzās. Beidzās PSRS plānotā liberalizācija un sākās tās zaudēto pozīciju atgūšana.

Janvāra dienas Lietuvā un Latvijā apstiprināja iepriekš rakstīto, tas pirmkārt, bet otrkārt militāri rūpnieciskais komplekss šeit kārtoja savas "Persijas līča konflikta problēmas". Janvārī sākās vēl vieni notikumi – traģikomiskā (PSRS premjerministra Valentīna – red.) Pavlova naudaszīmju apmaiņa.

3. marta aptauja apstiprināja tikai to, ko mēs paši labi zinājām: Latvijai nepieciešama neatkarība. Un tomēr morāliskas mieles ir palikušas. Līdz šim tika uzskatīts, ka referendums okupācijas apstākļos nav iespējams.

Gada laikā ir pārāk maz pozitīvo elementu un nekas no reālās varas. Es neceru, ka šī vara tiks atdota sarunu rezultātā ar PSRS bez Baltijas jautājuma internacionalizācijas."

Jūnijā "Rīgas Apriņķa Avīzei" – 70

Lai gan lielāko savas "dzīves" laiku tās nosaukums bijis "Darba Balss", laikraksta izdošana bijusi nepārtraukta un ir pārmantota. 1945. gada 1. jūnijā iznāca laikraksta "Darba Balss" pirmais numurs.

Lai lasītājiem pastāstītu par "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīzes" vēsturi un dalītos pieredzē par avīzes satura tapšanu, lūdzam atsaukties gan avīzes bijušos redaktorus, gan žurnālistus un darbiniekus.

Lūdzu, rakstiet uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai zvaniet uz tālruni 28651633.