19.04.2015 09:03

Tā notika Pierīgā. "Darba Balss" pirms 43 gadiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

1972. gada 13. aprīlī laikraksts "Darba Balss" (45/3542) rubrikā "Mūsu darbs – komunisma rītdienai" publicējis A. Sūnas rakstu "Sava ciema patrioti".

"Ar katru šo ciemu vārdu saistās lieliski darbi, katrs gadu gadā gājis soli tālāk. Babīte – Mārupe – Ādaži. Ļaudis no šiem ciemiem sestdien pulcējās spēku pārbaudei konkursu noslēgumā.

Pirmajā acumirklī grūti bija iedomāties, kurš no ciemiem labāks. Vispirms to vārds saistījās ar saimniecībām, kas tajos atradās. Tā kolhozs "Mārupe" jau sen pazīstams ar savām tradīcijām saimniecības kompleksā attīstībā. Lopkopji te turpina bijušās slaucējas, Sociālistiskā Darba Varones Austras Ezeriņas tradīcijas un vairo panākumus šajā nozarē. Ir prasmīgi dārzeņu audzētāji, mehanizatori, laukkopji, speciālisti.

Bet arī mārupiešu sacensību partneri bija stipri. Lai gan arī par Bulduru sovhoztehnikumu, kas atrodas Babītes ciema teritorijā, vērtējums bija augsts, galvenā cīņa šoreiz izvērtās starp mārupiešiem un ādažniekiem.

Kolhozs "Ādaži" par panākumiem lauksaimniecībā ne vienreiz vien ir bijis starp pirmajiem rajonā, un savu saistību izpildē tas guva nedaudz augstāku novērtējumu nekā mārupieši.

Ciemā labi izvērsts masu politiskais darbs – tāds bija komisijas atzinums, kas iepriekš bija pārbaudījusi šo sacensību nolikuma daļu. Tas deva sešu punktu pārsvaru pār sacensības partneriem.

Abi ciemi raksturojas ar augstu padomju darba vērtējumu. Mārupiešiem nedaudz labāk veicies izglītības jautājumu risināšanā ciemā, tirdzniecībā un sabiedriskajā ēdināšanā, bibliotēku darba organizēšanā. Babītes ciemam savukārt ir lielāki panākumi sociālistiskās likumības ievērošanā, transporta pareizā izmantošanā, preses izdevumu izplatīšanā.

Viktorīnā, kur aci pret aci nostājās spēcīgas visu triju ciemu komandas, ādažnieki prata "izraut" divu punktu pārsvaru pār mārupiešiem. 626 punkti, ko ieguva Ādažu ciems, ir līdz šim labākais rezultāts sacensībās. Mārupiešiem – 616 punkti. Trešā vieta – Babītes ciemam."


Jūnijā "Rīgas Apriņķa Avīzei" – 70

Lai gan lielāko savas "dzīves" laiku tās nosaukums bijis "Darba Balss", laikraksta izdošana bijusi nepārtraukta un ir pārmantota. 1945. gada 1. jūnijā iznāca laikraksta "Darba Balss" pirmais numurs.

Lai lasītājiem pastāstītu par "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīzes" vēsturi un dalītos pieredzē par avīzes satura tapšanu, lūdzam atsaukties gan avīzes bijušos redaktorus, gan žurnālistus un darbiniekus.

Lūdzu, rakstiet uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai zvaniet uz tālruni 28651633.