19.09.2014 10:32

"Citadeles" pārdošana – samocīta shēma ar šaubīgiem starpniekiem

Autors  Agnese Margēviča; Pietiek.com
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Citadeles" pārdošana – samocīta shēma ar šaubīgiem starpniekiem www.foto.delfi.lv/LETA

Pat, ja bankas "Citadele" pārdošana 30. septembrī noslēgsies, kā politiķi un amatpersonas šobrīd sola – ar veselas virknes prominentu ASV finansistu nosaukšanu, kuri kopā ar sākotnējo pretendentu "Ripplewood Holdings" par gandrīz 100 miljoniem eiro nopirks valstij piederošos 75 % bankas akciju, tas drīzāk būs stāsts par ķirbi, kas nejauši pārvērties zeltītā karietē.

Latvijas amatpersonu noslepenotie un bez publiska pamatojuma virzītie lēmumi, kā arī atsevišķu darījumam apkārt spietojošo starpnieku reputācija uz "Citadeles" pārdošanu liek raudzīties kā uz aizdomīgu darījumu, kuram pēdējā brīdī izdevies pārklāt cukurotu glazūru vai gluži otrādi – labi domātu, bet neprofesionāli izpildītu.


"Citadeles" pārdošanas cena, kāda tā izskanējusi otrdien valdības sēdē, nav tik zema kā iepriekš neoficiāli noplūdušie cipari. Tā, pēc vairāku "Pietiek.com" avotu teiktā ir starp 97 un 98 miljoniem eiro. Vēl daži šaubīgie ministri otrdien pozitīvi pārsteigti ar šobrīd vēl slepenībā turētu personu sarakstu, kas uzstāsies kā "Ripplewood" jauno partneru pārstāvji. Starp tiem saukti arī ASV prezidenta administrācijai pietuvināti cilvēki un ASV Federālo rezervju (Centrālās bankas) savulaik vadībā bijušas personas. Šādā iepakojumā pasniegts, Citadeles pārdošanas stāsts četras dienas pirms Saeimas vēlēšanām var izskatīties kā Laimdotas Straujumas valdības veiksme.

Tomēr nosauktā cena ir kā saldējums, kas var sākt kust, atstājot vien kociņu aplaizīšanai. Tāpat uz bankas pārdošanas procesa traipus un neuzticības sēklu tā godīgumam sējuši atsevišķi starpnieki, kas jau kopš ziemas aplidojuši darījumu, to solot "izkārtot" gan par labu "Ripplewood", gan otram  aiz svītras atstātajam pretendentam  "S.P.I.Group" un "Latvijas Balzama" īpašniekam, krievu miljardierim ar Izraēlas pilsonību  Jurijam Šefleram.

Pirmkārt, "Ripplewood" bankā iesūtītie auditori, izvērtējot "Citadeles" kredītportfeļa likviditāti, aplēsuši, ka bankas vērtība varētu būt par vairāk nekā 40 miljoniem eiro mazāka. Līdz ar to pircējs izvirzījis nosacījumu, ka nosauktā cena var tikt samazināta, ja bankas finanšu rādītāji, 2014. gadam noslēdzoties, šo "caurumu" apstiprinās.

Uzrunātie banku eksperti ir skeptiski – ja pircējs "Citadelē" ieies ar saviem auditoriem, tie uz bankas finanšu rādītājiem skatīsies caur jauno īpašnieku brillēm arī turpmāk, līdz ar to citādu iznākumu kā cenas pazemināšanos esot grūti prognozēt.

Vairāki ministri valdības sēdes laikā otrdien uzstājuši, lai pirkuma līgumā jaunajam īpašniekam būtu noteikti vairāki ierobežojumi, tostarp aizliegums bankas aktīvus izpārdot vismaz 24 mēnešus, bet pie citiem nosacījumiem – nākamos piecus gadus, kā arī aizliegumu sašaurināt "Citadeles" filiāļu tīklu, ko ieteikuši "Ripplewood" konsultanti.

Privatizācijas aģentūras (PA) valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns intervijā dienu pēc valdības konceptuālā lēmuma atzina, ka līguma sagatavošana ir procesā un tā detaļas neatklāj.

Straujumas valdība vēl pat nebija apstiprināta, kad cilvēki ar labu ožu naudas lietās sāka taustīt augsni bankas "Citadele" pārdošanai. Banku aprindas un tie, kas bija tuvi lēmumu pieņēmējiem, zināja, ka bankas pārdošanas termiņš ir tuvu un valdībai nāksies izšķirties ātri, kas nozīmē – cena būs pazemināta. Viena no personām, kas līdz šim kā darījuma lobētājs piesaukta tikai baumu līmenī, ir Gints Lazdiņš – ekonomikas ministra Vjačeslava Dombrovska (kandidē kā 3. numurs "Vienotības" sarakstā Zemgalē) uzticības personas Sandras Sondores-Kukules dzīvesbiedra Guntara Kukula ilggadējais biznesa partneris. Viņš atmiņā palicis kā uzņēmējs, kurš aktīvi uzpirka zemes nekustamā īpašuma buma laikā un iemantoja sliktu slavu pēc dažu īpašnieku, pārsvarā sirmgalvju, sūdzībām, kuri jutās apkrāpti. Ne tik sen Lazdiņš miljonāra Šeflera interesēs uzpircis zemes Madonas pusē, Gaiziņā.

Apstiprinot, ka pārstāv Šeflera intereses darījumos ar nekustamo īpašumu, Lazdiņš telefonsarunā strikti noliedz, ka būtu viņa interesēs mēģinājis kārtot arī "Citadeles" pārdošanu. "Nezinu neko. Šinī sakarā vispār neesmu runājis, tas viss ir speciāli izdomāts," apgalvo Lazdiņš. Tomēr viņam ir viedoklis, ka "ja kāds bija cienīgs "Citadeles" pircējs, tad tas bija Šeflers, kurš kopš 2000. gada Latvijas valstij nodokļos ir samaksājis miljardu".

Lazdiņa ilggadējais biznesa partneris Guntars Kukuls, ar kuru kopā savulaik uzpirktas zemes virs potenciālās Dobeles pazemes gāzeskrātuves, uz nosūtīto jautājumu, vai Lazdiņš saskaņojis Kukulu ģimenes ietekmes izmantošanu Ekonomikas ministrijā, neatbildēja, bet pēc atkārtota zvana tālruni atslēdza. Aizbildinoties ar aizņemtību un paužot pārliecību, ka "jūs tāpat uzrakstīsiet ko gribat un kā gribat", atbildēt par šo iespējamo interešu konfliktu atteicās arī Sondore-Kukule, kuru ekonomikas ministrs Dombrovskis deleģējis ietekmīgajā un ienesīgajā Ventspils brīvostas valdes locekles amatā.

"Pietiek" ir iepazinies ar vairākiem PA tapušiem dokumentiem, un vienā no tiem pretendentiem izvirzīta prasība, ka ne pie kādiem nosacījumiem kā ārvalstu investora biznesa partneri nedrīkst parādīties vietējie Latvijas pārstāvji. "Citadeles" pārdošanas gaitai sekojušie zina, ka pirmajā piedāvājumā kā "Ripplewood" partneri tika pieteikti vairāki Latvijas miljonāri, starp tiem arī būvfirmas "Moduls-Rīga" padomes priekšsēdētāja vietnieks Māris Martinsons. Tas, ka Martinsons bijis pietuvināts "Vienotībai" un spējis valsts un pašvaldību iepirkumos rast kopsaucēju ar dažādu partiju pārstāvjiem, raisīja runas, ka aiz "nacionālajiem uzņēmējiem" "Citadeles" darījumā varētu slēpties politiķu intereses.

Atrunas par Latvijas partneru nepielaišanu tādēļ varētu uzskatīt kā labvēlīgu tieši Šefleram, kurš darījumā startēja bez "latviešiem", un mēģinājumu no "Citadeles" pircēju loka izstumt konkurējošus "starpniekus". Ekonomikas ministrs Dombrovskis trešdien izvēlējās neatbildēt uz nosūtīto jautājumu, vai viņš mudinājis PA sagatavot dokumentā šādu atrunu. PA vadītājs Spridzāns atzīst, ka ar visi aģentūras gatavotie ziņojumi saskaņoti ar EM un aktīva komunikācija bijusi arī ar ministra biroju, bet to, ka būtu izjutis spiedienu, noliedz: "Privatizācijas aģentūra ir tikai izpildītājs, mēs katru solīti saskaņojam ar valdību."

Iepriekš:
Saeima nevērtēs SC ierosinājumu apturēt "Citadeles" pārdošanu
Par "Citadeli" varot samaksāt tikai 65-70 miljonus eiro
Valdība akceptē "Ripplewood Holdings" izteikto "Citadeles" iegādes piedāvājumu, nosacījumus neatklāj
Straujuma: Neatklātie "Citadeles" pircēji ir pasaules augstākā līmeņa finanšu cilvēki
''Citadeles'' potenciālais pircējs par bankas iegādi vēlas maksāt uz pusi mazāku summu
Dibinot biedrību, cer apturēt bankas "Citadele" pārdošanu
Straujuma pieļauj, ka banku "Citadele" varētu pārdot jau septembra vidū
Iniciatīvas grupa prasa apturēt bankas "Citadele" pārdošanu
Lai cīnītos pret valdības ārkārtīgo slepenību bankas "Citadele" pārdošanas procesā, veidos sabiedrisko izmeklēšanas komisiju
Raidījums: Valdība konfidenciāli vienojas par "Citadeles" pārdošanu
"Par un pret": Ne visi politiķi grib bankas "Citadele" pārdošanu