22.08.2014 15:50

Viedoklis: "Citadeles" pārdošanā jāizvēlas Latvijas ekonomikai izdevīgākais risinājums

Autors  Dainis Rijkuris, biedrības ”Nacionālo uzņēmēju padome” biedrs
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis: "Citadeles" pārdošanā jāizvēlas Latvijas ekonomikai izdevīgākais risinājums www.delfi.lv

Laimdotas Straujumas vadībā valdība gatavojas pieņemt lēmumu pārdot banku "Citadele", mēģinot šo darījumu paveikt pēc iespējas ātrāk.

Par iemeslu tam tiek minēti vairāki iemesli, kuru dēļ šo procesu, kā apgalvo galvenokārt "Vienotība", ir jāpabeidz pēc iespējas ātrāk. Pārdošanas process notiek slēpti un sasteigti.

Atcerēsimies, ka banka "Citadele" tika izveidota, valstij pārņemot neveiksmīgo "Parex" banku un sadalot to divās daļās – "labajā un sliktajā". Šajā darījumā tika izmantoti valsts, tātad visu mūsu kopējie finanšu līdzekļi, kurus, pirmkārt, ir svarīgi nepazaudēt, otrkārt, jāmēģina atgriezt valsts budžetā ar peļņu, ja tas ir iespējams. Šoreiz nevietā būs arguments, ka valstij nav jānodarbojas ar biznesu. Tas jau tika izdarīts, iesaistoties "Parex" bankas glābšanā. Tagad darījums jānoslēdz, un nav iemesla nesekot biznesa pamatprincipiem – ieguldījumam jānes peļņa. Turklāt jāatceras, ka "Citadeles" pārdošana automātiski neizgaisinās pāri palikušo "slikto" "Parex" daļu, tādēļ ideālajā gadījumā, "Citadeles" pārdošanai vajadzētu ienest arī līdzekļus, par kuriem segt šīs daļas zaudējumus.

Latvijas iedzīvotāju interesēs pārdošanas procesu nevajadzētu sasteigt, bet aplūkot visas iespējas, izvēloties nevis vienkārši ātrāko, bet Latvijas ekonomikai izdevīgāko risinājumu. Neiedziļinoties bankas pārdošanas patieso iemeslu noskaidrošanā, uzskaitīšu vismaz dažus iemeslus, kādēļ sabiedrībai būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība šim procesam. Tās ir vienkāršas lietas, kuru neievērošanai nav un nevar būt nekādu atrunu par slepenību vai jebkāda līmeņa konfidencialitāti.

Lai tiktu ievērotas Latvijas intereses, pārdošanas procesā ir absolūti nepieciešams stingri uzraudzīt visas darbības. Lai procesu varētu uzskatīt par atklātu, valdībai ir jāatbild uz šādiem jautājumiem:

Pēc kādiem kritērijiem tiek atlasīti potenciālie bankas pircēji un vai atlases mērķis ir atrast valsts un pašas bankas interesēm atbilstošu pircēju?

Sabiedrībai nav pieejama šī informācija, tomēr ir svarīgi, lai banka nenonāktu šaubīga pircēja rokās, kurš varētu izmantot šo pamatlīdzekli spekulācijām un tālākai pārdošanai. Jāatceras, ka "Citadele" apkalpo ne tikai ievērojamu daļu Latvijas privātpersonu kontus, tajā tiek glabāti arī Valsts kases noguldījumi, šie apstākļi neļauj izvēlēties kuru katru par pircēju.

Kāda ir iespējami augstākā "Citadeles" pārdošanas cena, un vai ir izdarīts viss, lai šo cenu saņemtu?

Esošais vērtējums, salīdzinot ar starptautisko praksi šādu darījumu jomā, ir netipiski zems. Kāds tam ir iemesls? Jālūdz veikt bankas novērtējumu neatkarīgam starptautiskam vērtētājam. Nav pieļaujama situācija, kad vērtētāja korporatīvās vai privātās intereses kaut teorētiski varētu iespaidot vērtējumu.

Kādēļ banka ir jāpārdod?

Jānoskaidro iespēja banku paturēt valsts īpašumā. Tiek minēts, ka ES regulas un noteikumi liedz paturēt banku valsts īpašumā. Kādi tieši starptautiski un Latvijai saistoši dokumenti liedz to darīt? "Citadele" ir ievērojams banku tirgus dalībnieks Latvijā, valsts interesēs būtu saglabāt kontroli šādā tirgus dalībniekā kā alternatīvu ārvalstu banku piedāvājumam. Sauciet to kaut vai par stratēģiski svarīgu uzņēmumu, tādi kā "Latvenergo", piemēram. Ir svarīgi saglabāt "Citadeli" kā strādājošu banku, kā darbavietu nodrošinātāju, kā pakalpojumu sniedzēju.

Par šiem jautājumiem šobrīd skaidrības nav, tādēļ Latvijas uzņēmēju un iedzīvotāju interesēs ir jāliek valdībai lēmumu pieņemšanā pieaicināt sabiedrības pārstāvjus un maksimāli atslepenot pārdošanas procesu. "Parex" banka tika nopirkta par visu Latvijas iedzīvotāju līdzekļiem, mēs nevaram pieļaut, ka tagad tiek mēģināts to slēpti pārdot un likt priecāties par rezultātu, lai cik neizdevīgs tas arī būtu.

Normunds Vilnītis: Valdība klaji ņirgājas par sabiedrību

Lai cīnītos pret valdības ārkārtīgo slepenību bankas "Citadele" pārdošanas procesā, veidos sabiedrisko izmeklēšanas komisiju