22.08.2014 17:32

Normunds Vilnītis: Valdība klaji ņirgājas par sabiedrību

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Normunds Vilnītis: Valdība klaji ņirgājas par sabiedrību No personīgā arhīva

Par bankas "Citadele" pārdošanu runāts un dzirdēts daudz, taču tik un tā neviens neko nezina, jo paši svarīgākie fakti tiek noklusēti.

Pat atbildīgu amatpersonu klātbūtnē netiek spriests ne par konsultantu atzinumiem, ne par potenciāliem pircējiem. Lai vēl vairāk noslepenotu Latvijas bankas "notirgošanu", arī slēgtā ministru sēdē iespējamie pircēji tiekot šifrēti ar segvārdiem, bet dažiem ministriem sēdes zāle jāpamet vispār.

Bankas "Citadele" pārdošanas pretinieki izveidojuši iniciatīvas grupu "Atklātību par "Citadeli"", kas veiks sabiedrisku izmeklēšanu un mēģinās noskaidrot, kas ir ieinteresēts neizpaust darījuma dalībniekus, pārdošanas nosacījumus, konsultantu un ekspertu slēdzienus un citus dokumentus.

Bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs un jurists Normunds Vilnītis arī ir iesaistījies sabiedriskā izmeklēšanā un piekrita paust savu viedokli.

"Kur tagad ir runas par tiesiskumu, atklātību, demokrātiju? Kurš tagad šos principus ievēro? Pazīmes tam, kas šobrīd notiek, liecina, ka tā ir vistīrākā politiskās korupcijas shēma," uzskata N. Vilnītis.

Bankas steidzīgo pārdošanu valdība pamato ar Eiropas Komisijas pieprasījumu to pārdot.

"Varētu būt, ka Eiropas Komisija pieprasa pārdot banku, bet jautājums ir par veidu, kā tas tiek darīts. Eiropas Komisija uzskata, ka valstij nevajag savu banku, ka valsts nedrīkst iejaukties privātā uzņēmējdarbībā. Un "Citadelē" tika ieguldīta valsts nauda. Bet mūsu cilvēki uzskata, ka Latvijai vajag savu banku. Arī citām valstīm pieder bankas. Es kā Latvijas iedzīvotājs nepiekrītu, ka banka jāpārdod, domāju, ka jebkurš iedzīvotājs to saprot un arī nepiekrīt. Latvijai ir vajadzīga sava valsts banka," saka N. Vilnītis. Vai saprātīgi un samērīgi ir ievērot EK rekomendāciju par neiejaukšanos privātā sektora darbībā, bet ignorēt un neievērot likumību un Latvijas pilsoņu un nodokļu maksātāju pamatintereses?

Un tiešām – veids, kā banka tiek pārdota, ir visai interesants. Tik daudz slepenības mūsu valsts nav piedzīvojusi kopš PSRS okupācijas laikiem.

"Viss mums notiek slepeni. Arī mana atlaišana no KNAB vadītāja amata savulaik bija slepena. Tika "radīti" klasificēti dokumenti un iedomāti pārkāpumi, par kuriem nevienam nav jāzina. Rezultātā rodas slepens slēdziens, un, pamatojoties uz šo slepeno slēdzienu, ieinteresēto personu grupa virzīja manu noņemšanu no amata. Tāpat tagad tās pašas personas mierīgi noņem politiskos konkurentus un iznīcina politisko karjeru. Piemēram, ja runājam par cilvēku ar nevainojamu reputāciju sabiedrībā – Baibu Broku. Neko nepaskaidrojot, tiek atņemta pielaide valsts noslēpumiem. Tagad nākamajam ministram netiek dota pielaide valsts noslēpumiem – ministram Naudiņam. Tas nevienam nav saprotams. Runājot par slepenību ar bankas pārdošanu – tā jau līdzinās tai sistēmai, kas bija Padomju Savienības laikā. Tikai toreiz to izmantoja ideoloģiskajai politiskai cīņai komunisma gaišās nākotnes vārdā. Šajā gadījumā uzskatu, ka viena no vadošajām politiskajām partijām, aiz kuras stāv politiski ekonomiskais grupējums, savās interesēs, prettiesiski izmanto šo instrumentu varas noturēšanai un shēmu realizēšanai," uzskata bijušais KNAB vadītājs.

Lai gan valdība atklāj, ka jau septembra vidū banku varētu pārdot, sīkāk valsts pārstāvji komentārus nesniedz un neviena dokumenta saturs netiek izpausts.

"Nekur nav atklāti pieejami dokumenti. Mēs šobrīd esam lūguši iepazīstināt mūs ar pieņemtajiem lēmumiem, ekspertu slēdzieniem, konsultantu ieteikumiem – ko viņi ir rekomendējuši, ko secinājuši. Sabiedrība arī gribētu to zināt. Kas tur var būt slepens? Kas var būt slepens finanšu konsultanta atzinumā?" neizpratnē ir N. Vilnītis.

Iniciatīvas grupa "Atklātību par "Citadeli"" sabiedriskās izmeklēšanas ietvaros vērsīsies Ģenerālprokuratūrā un KNAB, kā arī EK un Amerikas Savienoto Valstu vēstniecībā. N. Vilnītis skaidro: "Tā kā tiek izmantots arī ASV vārds, jo potenciālais bankas pircējs ir no Amerikas, lūgsim viņiem kā mūsu partneriem izskaidrot notiekošo. Es neticu, ka amerikāņiem ir kaut kāda briesmīgi liela interese iegūt tieši šo mūsu "Citadeli". Turklāt nevis atklātā konkursā, bet pēc kaut kādas aizdomīgas shēmas. Tāpat es domāju, ka EK nemaz nezina, kā un kas šeit šobrīd notiek. Kas gan ir mūsu "Citadele" uz visas lielās Eiropas mašinērijas fona? Vāksim un apkoposim visu informāciju, lai vismaz mēs varētu informēt sabiedrību. Un, ja vēl turpināsies kārtējie meli un kaut kādi sabiedrībai nesaprotami "slepeni" ieteikumi, mēs atkal centīsimies reaģēt."

Portāls "Pietiek.com" jūnijā ziņoja, ka ministri ar Privatizācijas aģentūras sagatavoto ziņojumu varējuši iepazīties tikai uz vietas, atrodoties valdības sēdē, turklāt iespējamo investoru vārdi bijuši šifrēti – ministriem pavēstīti vien iespējamo pircēju segvārdi – "jūrnieks", "baklažāns", "Kapri" un citi.

"No vienas puses tas izklausās kā slikts joks, no otras puses – pietiekami bēdīgi. Esam nonākuši līdz tādam līmenim, ka valdība klaji ņirgājas par sabiedrību. Manā uztverē nosaukt pircējus par baklažāniem, jūrniekiem un vēl kaut ko un tajā pašā laikā neinformēt par lēmumiem ir valsts augstāko amatpersonu atklāta un klaja ņirgāšanās par sabiedrību. Tā ir valsts lielākā banka ar pietiekami lielu kapitālu, mēs pat zinām bankas peļņu, bet pārdošana notiek slepeni. Šajā gadījumā visas pazīmes liecina par trešo nezināmo pušu ieinteresētību. Beidzot Latvijā tas kārtējo reizi ir noticis jau valdībai pieņemtā veidā. Un neviens neliekas par to ne zinis – ne ģenerālprokuratūra, ne KNAB, ne citas tiesībsargājošas institūcijas. Arī "Delna" un "Providus", kas sevi dēvē par sabiedrības sargsuņiem un vienmēr aktīvi iesaistījās, izdzirdot vārdu "korupcija"," pauž N. Vilnītis.

Turklāt visi notikumi ar un ap banku "Citadeli" notiek tieši pirms 12. Saeimas vēlēšanām, kad vadošajām partijām būtu jāizrāda labā griba, nevis jāmulsina sabiedrība ar pārlieku slepenību par banku, kuras glābšanā ieguldīts tieši sabiedrības līdzfinansējums – nodokļi.

"Acīmredzot valdība ir pārliecināta, ka tas nekādā veidā neietekmēs vēlēšanas. Iespējams, ka valdība arī aprēķinājusi, ka tagad ir labākais un izdevīgākais brīdis kaut ko darīt, jo ikviens šobrīd ir aizņemts ar saviem ikdienas pienākumiem – bērni jāsūta skolā, jāatsāk darbi pēc atvaļinājuma, tuvojas rudens. Laiks ir labi aprēķināts un pārdomāts, kad visi būs aizņemti paši ar sevi. Un daļēji sabiedrība jau arī ir nogurusi, jo netic vairs nevienam. Agrāk NVO skaļi runāja par atklātību, korupciju, arī tās tagad ir noklusušas, jo cilvēkiem nav jau vairs ne spēka, ne ticības, ka valstī kaut ko var izmainīt, sagaidīt vai cerēt.

Es uzskatu, ka diemžēl jānomainās paaudzei, lai kaut kas mainītos. Šī Saeima, manuprāt, nav par mata tiesu labāka kā iepriekšējā. Viņiem visiem ir viens mērķis – vairot savu labklājību, nevis zogot, bet lobējot vai savstarpēji sarunājot. Par zagšanu to tagad vairs nesaucot, jo no brīža, kad tiek piesaistīti pašmāju vai ārvalstu konsultanti un piešķirta slepenība, neesot vairs pieklājīgi to saukt! Protams, ar atsevišķiem izņēmumiem. Taču tie atkal neko nedara, redzot, kas notiek šajā valstī. Ja valdība jutīs, ka tagad, pirms vēlēšanām, pārdot ir riskanti, ka tas var atstāt lielu ietekmi uz vēlēšanu rezultātiem, viņi atliks pārdošanu pēdējā brīdī – pieņems lēmumu pagarināt termiņus, un atliks darījumu uz vēlāku laiku – pēc 4. oktobra. Ja atrada iemeslu slepenībai, kas tiek minēts kā nepieciešamība stiprināt saites ar partneriem un kas man liekas pilnīgas muļķības, atradīs arī iemeslu termiņa pagarināšanai, lai turpinātu pēc vēlēšanām" uzskata N. Vilnītis.